2015. máj 31.

Illat, szín, íz a tányéron: ehető virágok

írta: ur.anita
Illat, szín, íz a tányéron: ehető virágok

fef239ffc6f5dd2616cf7cbe6b9db761.jpg

Szeretem a könnyen megvalósítható eredeti megoldásokat. Amikor vidámságot, örömet, színt csempészhetünk a megszokottba, az unalmasba, a rutinba - mindezt minimális ráfordítással. Most van a legjobb időszak az ehető virágokkal való kísérletezésre: csodálatosan feldobnak egy egyszerű sütit, bájossá varázsolnak egy ünnepi tortát, színt visznek egy uncsi salátába. Menj ki az erkélyedre, kertedbe, a természetbe: nézz szét mit használhatnál és ezúttal ne a vázába, hanem a konyhába vidd a virágot!

A levendula talán a legismertebb az ehető virágok közül. Sodóba, sütibe, szörpbe használják sokan, kellemes aromás íze és vidám lila színe feldobja az egyszerű vaníliás alapízeket. Szuperül használható muffinokba, sütikrémekbe, limonádéba vagy gyümölcssaláta tetejére szórva.  Csak kis mennyiséget használj, mert szappanízt adhat nagy mennyiségben az ételeknek. :-) A most virágzó bodza virágját is ki lehet próbálni palacsintatésztába mártva kisütni, vagy csak finoman megszórni az apró fehér virágokkal egy epres desszertet - az eper és bodza remek párosítás, szerencsére egyszerre van szezonjuk. A kevésbé ismertek közül most van szezonja a hagymafélék virágjának, minden hagymaféle virágja fogyasztható, de a snidling (metélőhagyma) virágja az egyik legdekoratívabb és enyhén hagymás íze jól illik salátába. Szintén salátába illő a kakukkfű kis fehér vagy rózsaszín virágja. Számomra meglepő volt, amikor utánanéztem, hogy az orgona virágja is ehető. Idén már nincs rá lehetőségem, de jövőre ki fogom próbálni!

Amit viszont több forrásban, több helyen is láttam és szintén nem túl ismert: az az árvácska konyhai felhasználásra - sütemények, torták, falatkák díszítésére. Kisétáltam a teraszomra és megkóstoltam egy most még éppen nyíló sárga példányt: enyhe semleges íze leginkább zsenge salátalevélre hasonlít, de színvilága miatt sütikhez is kiváló választás, és az íze biztos nem fog bezavarni az édes ízekbe. A látvány pedig tényleg utánozhatatlanul kedves és színpompás. Ajánlott még kísérletezni ezekkel az ehető virágokkal: sarkantyúka, büdöske, körömvirág (csak a szirmai, a virágporos része allergiát okozhat), hibiszkusz, hársfavirág, rózsa (vigyázat: a rózsát gyakran permetezik a kártevők ellen, csak vegyszermentes virágot használjunk!), búzavirág.

És most jöjjön az inspiráló képgaléria!

1ffa891cea1414ebedf6c8a9f38ccf70.jpg

4eed8652e6310dd0ff39cd25f7cb5a87.jpg

4f92ac5136b938a3da75c77632a73db3.jpg

756c7b7426f651044160a3d3fed1eb11.jpg

789b480ab3b7a14f4bcef3d0ffc1e6f3.jpg

b900ada97f680d63cfda532512867899.jpg

c03bf15d945f76346b0eddb9d3d29c45.jpg

c786a5a2b3966daa8673af60f454c78e.jpg

img_8488.JPG

sized_eetbare-bloemen-004-550x366.jpg

f9cfca3cdc9093bce2ac570418b61589.jpg

Jóízű kísérletezést! :-)

Képek: innen

Ha szívesen olvasnál még hasonlókat, akkor kövess a facebookon!

 

Szólj hozzá

öröm a kaja nagyvárosi örömök