2015. júl 30.

Bakancslista - ami bálicipő, strandpapucs és túrabakancs egyszerre

írta: ur.anita
Bakancslista - ami bálicipő, strandpapucs és túrabakancs egyszerre

ec0eac5127034ff4cb9c10a40fdd3bab.jpg

Az én bakancslistám mindentudó, minden eshetőségre felkészült, minden életkorra és élethelyzetre tartogat megvalósításra váró vágyakat. Bálicipő, strandpapucs és túrabakancs egyszerre. Merthogy tulajdonképpen nem egy lista, hanem sok. Egy egész füzet. Nagyon szeretem: ez az én életszerű, valóságközeli kis rózsaszín felhőcsücsköm, ami folyamatosan fejlődik, dagad, valósulgat meg - és rengeteg lehetőséget rejt magában holnaptól egészen 99 éves koromig. Mi van benne, kíváncsi vagy?

  Before I die...

Szóval van egy szép füzetem, amolyan keményborítós naplóféle, amit azért nyitottam, mert a rengeteg cetli, régóta hányódó ötlet és ide-oda lefirkantott emlékeztető után kellett egy nagy felület arra, hogy összegezzem, hogy milyen kisebb és nagyobb céljaim vannak, milyen vágyak és mielőttmeghalok-kívánságok vannak a fejemben. Egy szövevényes, de magam számára átlátható lista-gyűjtemény lett belőle, ami az egészen pici apróságoktól a nagy, valódi erőfeszítést és/vagy szerencsés véletlenek egybejátszását igénylő projektekig tartalmaz mindenfélét.

A képen látható Új-Zéland, az oda való elutazás és Új-Zéland ráérős felfedezése több más hasonló távoli úticél mellett az egyik legnagyobb (jelenleg elérhetetlen) vágyam. De az élménylistámon több olyan kis tételecske szerepel, amit az elmúlt félévben sikerült könnyedén megvalósítanom, pedig már több éve tervezgetem, hogy az milyen jó lenne... Például ilyen volt a nemrég kipróbált segwayezés. Az történik most velem, hogy átnéztem ezt a listadzsungelt a füzetben, és a jelenleg pénzben, időben, térben elérhető dolgok közül elkezdtem néhányat megcsinálni. Egyszerűen csak megcsinálni. És beszámolni róluk a blogon. :-) Ahelyett, hogy azt gondolnám, hogy majd jövőre, majd ha a gyerekek nagyok lesznek, majd ha nyugdíjas leszek... akkor aztán végre elutazhatok a Bahamákra (oda egyébként épp annyira nem is akarok), helyett elkezdtem a hétköznapokat felturbózni tök egyszerű vagy kis erőfeszítést igénylő élményekkel. Ehhez persze az kell, hogy az én termetes bakancslistámon olyanok is legyenek, amik nekem és most lehetségesek.

Ilyen al-listáim vannak, és ezek tényleg elég nagy mozgásteret adnak a "csinálásra"; és sok-sok lehetőséget egy frissen hallott, olvasott és nekem valónak gondolt ötlet feljegyzésére:

tanfolyamok/képzések, amiket szeretnék elvégezni

nagyobb/ távoli utazások

kisebb/közelebbi utazások

belföldi úticélok

egynapos olcsóbb élmények

egynapos drágább élmények

egynapos ingyen élmények

hétvégi kiruccanások

új dolgok, amiket szeretnék megtanulni

emberek, akikkel szeretnék találkozni/beszélgetni

amit a gyerekeimnek szeretnék megmutatni, velük átélni

gasztro belföldön

gasztro külföldön

kultúrvágyak

spirituális vágyak

helyek, ahol szeretnék élni egy ideig

dolgok, amiket szeretnék elég jól csinálni, mert még nem vagyok bennük elég jó

könyvek, filmek - amiket szeretnék elolvasni/megnézni

barátokkal együtt csinálni

fizikai-/sporttevékenység, amit szeretnék teljesíteni

vicces marhaságok

80b44db494f889c5530ae33c28666b96.jpg

... és ezek között persze sokszor van átfedés. A spanyol Camino például egyszerre ott lehetne ezek közül legalább három helyen, de nálam a spirituális vágyaknál szerepel, pedig nyilván jelentős fizikai teljesítmény és nagyobb utazás is egyben. De nem is az a lényeg, hogy pontos és precíz legyen ez a gyűjtemény, hanem hogy egyáltalán legyen, és minden mikrolistánál jónéhány üres lap van még a hátralévő, remélem legalább 50 évem további vágyainak feljegyzésére. Nem mellesleg isteni érzés pipát tenni a megvalósult vágyak mellé. És hiszem azt, hogy azok a nagyobb vágyak, amelyek most eszméletlenül távolinak és elérhetlennek tűnnek, azok ugyan attól még nem valósulnak meg hiphop maguktól, hogy le vannak írva egy füzetbe, de a megfogalmazásukkal már igenis közelebb kerülhetek egy hangyabokányival a megvalósítás elkezdéséhez. Egy ilyen bakancslista-vegyesvágott az első lépés az érdekesebb, örömtelibb, nekem valóbb holnap, jövőre és 20 év múlva megéléséhez.

Neked van ilyened? Szeretnél? Alkosd meg a saját bakancslistá(i)dat!

Ha tetszik és szeretnél hasonlókat rendszeresen olvasni, akkor csatlakozz a facebookon!

képek: innen és innen

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

perspektíva életminőség boldogság-projektek