2015. sze 16.

7 szokás, amivel növelheted a kreativitásodat

írta: ur.anita
7 szokás, amivel növelheted a kreativitásodat

pencils-447481_1280.jpg

Szeretnéd, ha több eredeti ötleted lenne, ha megtalálnád az igazán jó megoldást egy problémára, ha alkotókedved és -energiád növekedne? A jó hír, hogy a kreativitás növelhető, a rossz hír, hogy nem azonnal. Érdemes mégis figyelmet fordítani a kreativitás tudatos fejlesztésére, mert hosszútávon nagyobb elégedettséggel, jobb életminőséggel jutalmaz meg a magasabb szintű kreativitás megélése. 7 kreativitást növelő gyakorlati tipp következik!

A kreativitás nem feltétlenül jelenti azt, hogy olyan merőben új dolgot találj fel, ami még soha nem volt, hogy rendkívüli, megismételhetetlen produktumot hozz létre, ami majd híressé tesz; hanem a mindennapokban sokszor egyszerűen abban nyilvánul meg, hogy képes vagy máshogy nézni a dolgokat, máshogy hozzáállni egy problémához és más (jobb, hatékonyabb, egyszerűbb) megoldást találni valamire, amire eddig még nem sikerült.

“A kreativitás csupán a dolgok összekapcsolását jelenti. Ha megkérdezed a kreatív embereket, hogyan értek el valamit, kicsit bűnösnek fogják magukat érezni, mert valójában nem csináltak semmit. Csak megláttak valamit, ami egy idő után nyilvánvalóvá vált számukra.” Steve Jobs

A kreativitás nem a művészek, tudósok és zsenik kiváltsága, mindenki lehetősége és adottsága, ami még felnőttkorban is remekül fejleszthető. És mire lesz jó, ha kreatívabb leszel? A kreativitás egészen egyszerűen segít élni. Jobban élni. Jobb minőségű életet élni és jobban érezni magunkat a bőrünkben azáltal, hogy hatékonynak, sikeresnek, különlegesnek érezzük magunkat a kreativitásunk segítségével. Néhány egyszerű gyakorlattal - ezek akkor a leghatékonyabbak, ha hosszútávon szokássá válnak az életünkben - növelhető a kreativitásunk szintje. Íme 7 könnyen alkalmazható szokás!

1. Jegyezd le azonnal az ötleteidet!

Tarts magadnál egy olyan kis füzetkét, noteszt (vagy egy digitális felületet), ahová bármikor, bárhol fel tudod jegyezni az ötleteidet. Az ötletek gyakran azért nem jutnak el a megvalósítás fázisába, mert elfelejtjük őket. Ami reggel, az ágyban felülve zseniális gondolatnak tűnik, délutánra már felidézhetetlen lesz. Rendszeres időközönként nézd át és rendszerezd az ötlet-gyűjteményedet!

2. Rajzolj, fess, firkálj!

Igen, akkor is, ha nincsenek művészi hajlamaid. Ugyanis nem a végeredmény esztétikai értéke a fontos, hanem az a tény, hogy rajzolás közben a jobb agyfélteke működését aktivizáljuk, ami egyben a kreatív ötletekért és innovációkért felelős része is az agyunknak. Ha végképp nincs ötleted, hogy mit is rajzolhatnál, akkor egyszerűen fess színes pacákat egy papírra, színezz ki előre megrajzolt formákat vagy menj el egy rajzmeditációs tanfolyamra, ami stresszűzőnek sem utolsó. A lényeg, hogy tedd szokásoddá a rajzolást!

3. Fejtörők és logikai feladványok

Az már tudományos tény, hogy az időskori demencia és az Alzheimer-kór kialakulását és súlyosságát is nagymértékben csökkentheti, ha használjuk az agyunkat. Az egyszerű keresztrejtvényfejtés is jó dolog, de a fejtörők és a képes, számos vagy szöveges logikai feladványok ennél sokkal hatékonyabbak lehetnek a kreativitás fejlesztésére. Üresjáratos 5-10 percekben, pl. járművön utazva, sorbanállás közben stb. üsd el az idődet egy-egy ilyen feladvány megoldásával!

4. Inspirálódj mások ötleteiből!

Nem, nem arról van szó, hogy lopd el mások ötletét. Hanem arról, hogy használd magad motiválására, egy saját ötlet továbbfejlesztésére vagy kiindulási alapként való átalakítására mások gondolatait. Olvass olyan emberek életéről, gondolatairól könyvet, akik a példaképeid vagy lenyűgöz a teljesítményük. Járj el beszélgetésekre, előadásokra, tréningekre, amit számodra hiteles emberek vezetnek. Olvass könnyedebb és fajsúlyosabb online vagy nyomtatott magazinokat, blogokat abban a témában, ami téged foglalkoztat. Ha jó ötletre lelsz, jegyezd fel, alakítsd tovább!

5. Ürítsd ki a fejed, meditálj!

A meditálás technikáját meg lehet tanulni és nagyszerűen segíthet abban, hogy a káoszban rendet teremts, a kuszaságból letisztultság legyen és ilyen módon helye és tere teremtődjön a kreatív gondolatoknak. Ha hozzám hasonlóan neked is nehezen megy a klasszikus meditálás, akkor más módja is van a célzott lazításnak: akár sportolás közben (az úszás és a futás nagyon alkalmas erre, hiszen monotonitása egyfajta meditációs élményre hasonlító állapotot eredményezhet), akár rendszeresen beiktatott semmittevős napokkal vagy órákkal is elérhetsz termékeny gondolatokra motiváló állapotot.

6. Fotózz újszerű nézőpontból!

Mégcsak profi fényképezőgép sem kell hozzá, hacsak nem fotókiállításra készülsz. A telefonoddal, ami kéznél van, is készíthetsz érdekes, vicces, újszerű nézőpontból képeket. Állítsd rá magadat, a szemedet, hogy nézz másképp egy már megszokott részletre, tárgyra, tájra - vegyél észre valami újat és rendkívülit benne, próbáld megragadni a fotó által. Ha mégsem sikerülne, az sem baj, nem a fotó minősége, hanem a szemlélet, a nézőpont és az ötlet újszerűsége a lényeg.

7. Napló, vers, novella, bármi

A rajzoláshoz hasonlóan nem igényel művészi tehetséget, szépírói vénát az írás önmagunk fejlesztésére, alkotó gondolataink mozgósítására való felhasználása. A műfaj és a forma egyéni vonzalom alapján bármi lehet: napló, vers, novella, regény vagy bármilyen más szöveg, a fontos, hogy verbálisan alkossunk valamit a saját örömünkre, a saját pillanatnyi ihletünkből és gondolatainkból. A tudatosan kreatív verbális szövegalkotásra irányított figyelmünk segítheti a gomolygó, nehezen megfogható ötleteink, sejtéseink konkretizálását, tisztázódását és új utak, új lehetőségek felé is vezethet az elmélyült írás közben.

Tudtad? Az értelmi intelligencia és a kreativitás magas értéke nem biztos, hogy egybeesik egy ember esetében. Vagyis nem feltétlenül a legintelligensebb emberek a legkreatívabbak. A magas értelmi intelligencia inkább konvergens (összetartó, egy megoldás felé vezető), a magas szintű alkotókészség pedig inkább divergens (széttartó, több megoldás felé vezető) gondolkodást feltételez.

Ha tetszik, kövess a facebookon is, így értesülhetsz a friss bejegyzésekről! Ha még többet szeretnél tudni rólam és módszeremről, a coachingról - ami akár a te legjobb kreatív megoldásod megtalálásának is kitűnő eszköze lehet -, akkor nézd meg a honlapomat!

Szólj hozzá

coaching perspektíva életminőség öröm a munka