2015. sze 21.

Ha ősz, akkor bor és irány Mór!

írta: ur.anita
Ha ősz, akkor bor és irány Mór!

wineglass-553467_1280.jpg

Ha ősz, akkor bor: akár az otthonod melegében, akár egy fesztiválon, szervezett borkóstolón, kettesben vagy baráti társasággal. De a legjobb a termőhelyen, a borásznál, a pincéjében kóstolni a borokat: autentikus, felejthetetlen kikapcsolódási lehetőség. Egy kevésbé ismert borvidéken, Móron jártam és ezerjó élményben volt részem!

Mélyen hiszem, hogy a bor több, mint egy alkoholos ital. Kapocs a természettel, lehetőség az elmélyülésre, alkalom az ellazulásra,  sorsdöntő beszélgetések és emlékezetes pillanatok inspirálója, és minden egyes évjárat megismételhetetlen alkotás, kiszámíthatatlan csoda. Írtam már a blogon korábban is bortúra-ajánlót, most egy friss élményről, a móri borvidéken töltött hétvégémről olvashattok.

A móri borvidék

Mór, a 22 magyar borvidék közül az egyik legkisebb területű borvidék, fehérboros dominanciával, olyan fajtákkal, mint a leányka, tramini, rizlingszilváni, zöldveltelini, chardonnay, sauvignon blanc és természetesen a legismertebb, az ezerjó. Karcosabb típusú, magasabb savtartalmú, de jóivású, könnyen csúszó, sokarcú borok készülnek belőle. A móri borok valódi társasági borok, nem igényelnek különösebb borkóstolásban való jártasságot, szerethető, könnyen élvezhető, beszélgetős fajták; nem súlyos nagyágyúk, hanem a hétköznapok borai. Maga a borvidék talán az egyik legkevésbé felkapott az országban, a borturisták többsége Villány, Eger, Tokaj vagy Sopron felé veszi az irányt, pedig sok érv szól Mór mellett! 1. Közel van Budapesthez. 2. Mór hangulatos, szépülő, csendes sváb kisváros. 3. A pincék közvetlenül egymás mellett, két borospincés utcában helyezkednek el, könnyen bejárható útvonalat kínálva. 4. A közeli Bakony és Vértes kitűnő kirándulási lehetőséget jelent a borozás előtt/után. 5. Kevésbé jellemzik a nagy, szinte már ipari méretekben működő borászatok, ehelyett kis családi pincészetekben, meghitt körülmények között lehet kóstolni.

Csetvei Pincészet

csetvei-kriszti.JPG

Szeretek új arcokat, új ízeket felfedezni. Semmit nem tudtam róluk a látogatás előtt, egyszerűen szimpatikus volt a honlapjuk, ezért esett rájuk a választásom. Jó megérzés, jó választás volt! Csetvei Krisztina női borászként, fiatal borászként és Mórra idegenként betelepülve többszörös hátrányból indult ebben a férfias szakmában, mégis sikerült már jelentős sikereket elérnie. A borai olyanok, mint ő maga: céltudatosak, kompromisszumtól mentesek, de egyben nagyon lágyak és nőiesen finomak. Ezt a női törődést érezni a borászat épületén és környezetén, meg a fogadtatáson is: igényes kiszolgálás, stílusos enteriőrök, hangulatos kóstolóterasz, remek borok, személyes hangvétel. Nincs jobb annál, mint a szőlőhegyre felsétálva, egy hintában ülve, kezedben egy pohár különleges borral beszélgetsz a borásszal és gyönyörködsz a tájban. Öröm a köbön. :-)

Tipp: a 2014-es Napholdcsillag boruk kihagyhatatlan tétel!

Miklós Csabi Pincéje

miklos-csabi.jpg

Miklós Csabi fogalom, tulajdonképpen ő Mór boros arca. Jó beszélőkéje, különleges boroscímkéi, kitűnő marketing érzéke, és legfőképpen az évről évre megbízható minőséget hozó borai tették ismertté. Gyakran találkozhatsz vele borfesztiválokon, a nyilvánosság előtt sokat szereplő, Mórért és a móri borok megismertetéséért sokat tevő borász (pl. a kóstolón arra biztatott minket, hogy látogassuk meg a többi móri borászatot is). A sokoldalúságát az is bizonyítja, hogy még fair trade virágboltja is van Budapesten. Kevés borász egyszerre bor- és virágszakértő. :-) Épp a szüret közepén érkeztünk, nagy volt a pörgés, kézről kézre adtak minket, még a helyi tűzoltóság életéről is megtudtunk egyet s mást, Zoli, a tűzoltó unokatestvér révén, aki a borkóstoló egy részét tartotta nekünk. Közvetlenség, széles borkínálat, varázslatos hangulatú borkóstoló kert, és vendégbarát hozzáállás a maximumon, ez az, amit Miklós Csabinál kapsz.

Tipp: az Ezredes ezerjó volt a kedvencem: telt, tüzes, különleges bor!

+ egy hely, amit ne hagyj ki a környéken járva: a Kamalduli remeteség Majkpusztán. Szeptemberben nyitott a frissen és látogatóközpontú szellemiséggel felújított kolostori szárny, a remetelakások pedig egy következő körben kerülnek sorra. Érdekes, tanulságos, egyedi hangulatú hely, ami egész Közép-Európában egyedülálló műemlékegyüttes, csodálatos kerttel körülvéve, ami ráérős őszi sétára csábít.

képek forrása: a borászatok honlapjai

Ha tetszik, kövess a facebookon is!

 

 

 

Szólj hozzá

bor mór életminőség feltöltődés kipróbáltam!