2015. okt 21.

Mit csinál a coach?

írta: ur.anita
Mit csinál a coach?

woman-828886_1280.jpg

Ez az én asztalom! Nagyon hiszek ebben a módszerben, elkötelezetten használom, és irtó lelkesen tudok beszélni róla. :-) Lássuk, mire való a coaching! A segítő szakmákat bemutató sorozatom első részében a pszichológusok munkájáról volt szó, most a második részben arról, hogy mit csinál a coach.

Kezdem a számomra legjobb és költőisége ellenére (vagy épp azért...) legpontosabb meghatározással, ami leírja a coach munkáját:

A coach egy jó képkeretező. Rembrandt mondta, hogy a pályafutása során könnyebb volt megfesteni a képeket, mint megtalálni a megfelelő keretet hozzá. Egy képet bekeretezni oly módon, hogy a kép sugározza magából, miért is festették; az az igazi kihívás. Coachként egy keretet kell létrehoznunk az eredményközpontú kérdéseknek, a megerősítő visszajelzéseknek, az állandó figyelemnek és a hasznos értékelésnek. A keretezővel közös vonása a coachnak, hogy soha nem vesz részt a kép megfestésében.

(Peter Szabo - Rövid és tartós coaching, 2010)

Divatja van a coachingnak. Soha ennél jobb divatot! Sok helyen lehet belebotlani a módszerbe, rendszeresen hallok és látok coachokat nyilatkozni, egyre szélesebb kör ismeri meg a módszert. Mégis sokan még mindig mint vezetői fejlesztői eszközt ismerik, pedig a coaching már rég kiszivárgott a vezérigazgatói irodák bőrfoteles zárt világából, és ma már mindenki számára elérhető módszer. Közben ismertsége ellenére is azt tapasztalom, hogy sokan hezitálnak, mielőtt igénybe vennék, ugyanis nem tudják, hogy pontosan miről van szó, nekik való-e, az ő témájuk belefér-e a coaching keretébe.

frame-377736_1280.jpg

A coaching a célok elérésében támogat

A coaching elsősorban a saját céljaid elérésében támogat. Ehhez először is az kell, hogy a célodat meg tudd fogalmazni. Ez végtelenül banálisnak tűnik, de sokszor az derül ki, hogy az elsőre megfogalmazott cél: a) nem pontosan az, amit szeretnél, b) nem is cél, c) teljesen más a cél. :-) A pontos célkitűzéshez sok mindent fel kell tárnunk megfelelő kérdésekkel. Ha megvan az igazi cél, minden lehetséges odavezető utat gondolatban végigjárunk, feltérképezzük az erőforrásaidat, felkészülünk az akadályokra, alternatívákat dolgozunk ki, priorizálunk, és végül abszolút gyakorlatias, megvalósítási lépésekre bontott akciótervet dolgozunk ki.

A te legjobb megoldásaid megtalálása

Az előző mondatok többes száma indokolt: ez a közös munkája a coachnak és a kliensnek, de fontos tudni, hogy a cél a te legjobb megoldásaid megtalálása, a te saját elérhető repertoárodból építkezünk, a megoldáshoz vezető reális és számodra teljesíthető lépéseket te határozod meg. A coach mindebben csak kísér, támogat, bátorít - de direkt tanácsot soha nem ad. Ezért kapok frászt, amikor a coachingot életvezetési tanácsadásként definiálják. Szerintem az életét mindenki maga vezeti és a magam részéről ebben tanácsot nem szeretnék adni senkinek. Kérdezni viszont tudok, egy speciális kérdezéstechnika szerint, ami előrevisz, keretez és perspektívát ad. A coach legfőbb jellemzője, hogy jól kérdez, értőn figyel, rendszeresen visszajelzést ad és végig irányítja, kézben tartja a folyamatot - de a válaszok a tieid, a felismerések és a megoldások szintén.

62b4a7f14bf2854383e7c6c4e593f8cd.jpg

Mire jó a coaching?

Egy izgalmas és élvezetes tervezési folyamat. Önbizalom-turbó. Részecske-gyorsító. Motivációs bázis. Olyan, mintha meglátnád a fától az erdőt (vagy fordítva). Mintha letörölnének egy piszkos ablakot. Vagy kibogoznál egy összegubancolódott fonalat. Amikor módszeresen rendet raksz az íróasztalodon, mindent a helyére teszel és a kupac aljáról előkerül a keresett cetli. Ránézel és azt mondod: aha! A coaching során mindig vannak új felismerések, mindig pontosítja és realizálja a tervezett lépéseket, mindig hoz be új szempontokat; és azzal, hogy kimondódnak dolgok, egyben drámaian nő az elköteleződés is irántuk. Szerintem az a hatékony coaching, ami után már másnap elkezded csinálni az első lépéseket, az eredményei pedig hosszútávon sikeresnek bizonyulnak.

Kinek jó a coaching?

Az én ügyfeleim nagy része valamiféle értelemben útkereső (ki nem az időnként?), és egytől egyig nagyon tisztelem bennük azt, hogy tudatosan és nyitottan, változásra készen tekintenek a jövőjükre, hisznek abban, hogy nekik is bőven van ráhatásuk a történésekre. Legtöbbször a munkával kapcsolatos terveikkel vagy ötleteikkel, elakadásukkal keresnek meg.

Nem találom a helyem...

Mást szeretnék csinálni, de nem tudom, mi az...

Szeretném, ha hatékonyabb lennék és előreléphetnék...

Van egy nagy álmom, de fogalmam sincs, hogyan fogjak hozzá...

Van több vállalkozásötletem, de melyik az életképes ezek közül...

Hogyan tudnék a szakmámban kiteljesedni, több sikert elérni...

Milyen lehetőségeim vannak az önmegvalósításra...

Hogyan fejleszthetném tovább a már meglévő eredményeimet...

Szeretnék több örömet és kevesebb stresszt érezni a mindennapokban...

Hogyan lesz az álomból realitás...

Mitől leszek jobb vezető...

Szeretnék visszavenni a tempóból, több időt magamra és a családomra, de a munkámat nem akarom feladni...

Mikor lesz időm mindezt megvalósítani?

Deklarált idő a fejlődésre, tervezésre

Az idő nagyon hangsúlyos tényező. A legtöbben azt fogalmazzák meg, hogy a mindennapi rutinok, rohanás, megszokott feladatok és elvárások egyszerűen nem teszik lehetővé, hogy fókuszáltan foglalkozzanak azzal, ami nagyon fontos lenne: hogyan tudnának továbblépni egy vágyott cél felé. Hiányzik egyedül a motiváció, a közeli családtagok és barátok vállveregetést ugyan adnak, de konkrét muníciót a cselekvéshez már nem. A coaching deklarált idő, alkalmanként 90 perc tiszta idő arra, hogy strukturáltan és fókuszáltan csak a céjlaiddal, vágyaiddal, saját fejlődéseddel törődj és egyre közelebb kerülj a terveid megvalósításához, a gyakorlati lépések megtételéhez, amit már lehet, hogy hosszú idő óta halogatsz.

Ha érdekel a coaching és akár te is kipróbálnád vagy tudsz valakit, akinek éppen jól jönne, akkor itt még többet olvashatsz róla!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

coaching coach boldogság-projektek