2015. nov 09.

Édes élet - habkönnyű belvárosi séta

írta: ur.anita
Édes élet - habkönnyű belvárosi séta

edes-elet-014.jpg

Az Imagine Budapest szervezésében olyan tematikus városnéző sétán vettem részt, ami után tényleg megnyaltam mind a tíz ujjamat. Édes élet Budapest belvárosában - régen és ma. Közeledik az advent, nagyszerű édes hangulatú séta és egyben beszerző körút lehet mindenkinek!

Bárkinek szívből ajánlom, akit érdekel Budapest története, a hely szelleme, az édességek története és persze édesszájúként maga a kóstolás. A sors fintora, hogy épp nemrég diagnosztizáltak nálam anyagcsere-betegséget, ami azt jelenti, hogy elég szigorú - teljesen cukormentes - szénhidrát-diétát kell majd tartanom, de most az egyszer utoljára, dolce vita alapon még megengedtem magamnak a cukortól való nagyszabású búcsúzásomat egy édes séta keretében.

Nekem bármelyik város, de Budapest különösen, sokkal több, mint házak, utcák, kerületek összessége. Mindig is imádtam a városhoz kapcsolódó történeteket, imádtam, hogy rá lehet bukkanni meglepő emléktáblákra, csodálatos kapualjakra, titkokat rejtő belső kertekre, csodálatos homlokzatokra a legváratlanabb helyeken a belvárosban. Kedvelem a kávéházi kultúra régi irodalmi sztorijait, a legendás kávéházi írókat és költőket, a két világháború közötti korszak pezsgő budapesti kulturális életét. És homályosan ismertem ugyan történeteket budapesti cukrászdinasztiákról, régi szakácskönyvek lenyűgöző édesség-receptjeiről és néhány helyszín is ismerős volt, de ennyi információval, ilyen könnyed stílusban és közben a szádban érezve konkrétan is az ízeket csak egy ilyen gasztrotörténeti sétán találkozhatsz.

A nyüzsgő pesti belvárosban sietve talán nem is gondolná az ember, hogy a házak múltja hányféle finomság történetét őrzi. Pedig megannyi torta, sütemény és keksz, cukorka és habcsók készült már el a konyhákban, a hajdani cukrászatokban és sütödékben, melyek receptjeit talán azóta is a komód fiókja, a nagymama szakácskönyve vagy a cukrászok tankönyve rejti.

Az Édes élet - habkönnyű belvárosi séta nem egy megúszósan összerakott program. Túravezetőnk, Szekeres Júlia rengeteg érdekes történetet mesélt, konkrét adatot tudott, idézetet olvasott fel vagy korabeli képet mutatott az egyes állomásokhoz kapcsolódóan. 3 óra séta a belvárosban és cukorkák, bonbonok, sütemények, torták, csokoládék, csokoládégyár, főúri lakomák beavatottja leszel. Tudtátok, hogy a dobostorta feltalálója, Dobos C. József tulajdonképpen catering-szolgáltatásból élt és ezt a tortát csak úgy mellékesen találta ki (és le sem védette), majd elszegényedve halt meg? Hogy Podmaniczky báró családja állíttatott Budapesten először karácsonyfát, amire később magyar szokásként kerültek szaloncukrok? Hogy mi volt Andrássy Katinka grófnő kedvenc desszertje? Hogy hol van a belvárosban a régi Stühmer csokigyár és hogy a mellette álló bérház udvarán a mai napig látszódnak a régi súlyos kakaóshordók nyomai? Hogy Rigó Jancsi története egy bulvármagazinba illő, elképesztően fordulatos sztori? Ezeket a történeteket pedig ott, az adott helyszínen hallgathatod, ami valamilyen módon kötődik a benne szereplőkhöz: A Károlyi-palotától az Astoria Szálló hallján keresztül a Szentkirályi utcai egykori Stühmer csokigyárig. Borzongatóan jó érzés.

edes-elet-034.jpg

A kóstolók pedig lefedik a hagyományt és az újító szellemet a mai Budapest belvárosi édes életében. Kóstoló először a Múzeum körúton, a Cukorka tündéri boltja előtt, egy lenyűgözően szép ház belső udvarán (a túravezető erről is mindent tud és szívesen mesél a házak, paloták történetéről). A következő kóstoló a családi manufakturális keretek között működő icipici Zangio csokoládéműhely és bonbonozó előtt a Wesselényi utcában, ahol különleges bonbonokat kóstolhatunk, többek között a díjnyertes flódni-bonbonjukat is. Nagyon szimpatikus, szívvel-lélekkel ezért a munkáért élő szívélyes tulajdonosok és elképesztő ízorgiák a kis falatnyi bonbonokban. Végül az utolsó kóstolóállomás a Kossuth Lajos utcai Auguszt cukrászda, ahol nemcsak történeteket és kóstolót kapunk a családi cukrászlegendáriumból, hanem a háromórás séta végén meg is pihenhetünk itt egy kávéra vagy a csodás Auguszt-féle krémesre a délelőtt méltó zárásaként.

Kinek? Nem is tudom, inkább az a kérdés: kinek nem? Ez ugyanis bárkinek tetsző program lehet az édesszájú férjtől a nagymamán keresztül a barátnődig. Mindenkinek, aki ehet édességet és aki szereti az édességet, és mindehhez szívesen hallgat édes város- és gasztrotörténeteket autentikus helyszíneken.

A képek forrása: az Imagine Budapest honlapja

Szólj hozzá

feltöltődés kipróbáltam! élményajánló nagyvárosi örömök