2015. dec 07.

A 10 legjobb könyv karácsonyra

írta: ur.anita
A 10 legjobb könyv karácsonyra

narrative-794978_1280.jpg

A könyv elvarázsol, szórakoztat, elgondolkodtat, tanít, nevel... segít élni - jól élni. Könyvet adni soha nem ciki, mert a könyv komoly és elegáns ajándék, igényes szórakozás. Íme szerintem a 10 legjobb könyvajándék az idei karácsonyra!

1. Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914)

_a_budapesti_urino_borito.jpg

Imádom ezt a korszakot, és imádom a szociológiai hátterű, életmódtörténeti könyveket! Különösen, ha egy századfordulós budapesti úrinő életének mindennapjaiba enged bepillantást. A kötetből többek között kiderül:

...hogyan nevelték a lánygyermeket, mit kockáztatott, ha szülői beleegyezés nélkül kötött házasságot, milyen „dress code” szerint öltözködött, mit főzött vagy főzetett.

Kinek? Nőknek, a korszakot kedvelőknek, életmódtörténet iránt érdeklődőknek.

 

2. Dragomán György: Máglya

tn6_b1276254.JPG

Az év könyve, amely külföldön is páratlan sikert aratott a megjelenés után nem sokkal! Dragomán György a kortárs magyar széppróza bestseller írója. Én szívesen venném, ha megkapnám karácsonyra, mert már hónapok óta készülök rá, de eddig még nem sikerült elolvasnom... :-)

A regény családtörténet és történelmi tabló egyszerre. A nyelve sűrű, mégis egyszerű, a részletek varázslatos intenzitása sodró és izgalmas történetté formálódik, leköti és nem hagyja nyugodni az olvasót. A gyermek mindent látó szeme, a kamasz mohó testisége és a felnőtt józan figyelme szövődik össze benne érzéki és érzékeny szöveggé.

Kinek? Dragomán-rajongóknak; aki igényes arra, mit olvas - és ha regény, akkor valódi szépirodalmat szeretne.

 

3. Carl-Johan Forssén Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz!

b1411400.JPG

Csupa szenzációsan és szinte hihetetlenül jót hallottam erről a könyvről - megbízható forrásból is. Történetesen azt, hogy ez az a könyv, amelyik tutira elaltatja a gyereket. Nagyon kíváncsi vagyok rá! Ide vele, nálunk biztosan ott lesz a karácsonyfa alatt! Hogy kinek lesz nagyobb ajándék, a gyereknek vagy nekünk, szülőknek... nos, ez jó kérdés. :-)

Ez a világszerte gyermekek százezrein kipróbált újszerű módszer minden gyereket segít békésen álomba ringatni. Azt beszélik, Vilmos herceg és Katalin hercegnő kisfia, György herceg is erre a mesére alszik el...

Kinek? A kimondhatatlan nevű pszichológus szerző altatókönyve minden kisebb gyerek (és kialvatlan szülő) remek ajándéka lehet.

 

4. Gárdos Péter: Hajnali láz

tn6_b1376812.JPG

Elképesztő történet. És még igaz is, ugyanis ez az író -  egyébként neves rendező - szüleinek története! A film is hamarosan a mozikban - természetesen Gárdos rendezésében!

Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A 25 éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós hadat üzen a sorsnak: levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza újrakezdheti az életét. És a válaszlevelek között hamarosan rátalál az igazira: Lilire.

Kinek? Aki szeretne életszagú romantikus történetet olvasni. Egy valódi szerelmes történetet.

 

5. Walter Isaacson: Innovátorok

tn6_b1416812.JPG

Hogyan indította el egy csapat hacker, zseni és geek a digitális forradalmat? Tényleg, hogyan? Walter Isaacson, a világsikerű Steve Jobs életrajzi kötet írója ezúttal a digitális forradalom, az emberi zsenialitás és a kreativitás lenyűgöző történetét meséli el.

...a digitális forradalom számos hackerének, feltalálójának és vállalkozójának a története arról szól, kik voltak, milyen rugóra járt az agyuk, és mitől voltak olyan kreatívak; illetve miért tette őket a csapatmunkára való képességük még kreatívabbá.

Kinek? Elsősorban technológia-rajongó pasiknak, meg persze mindenkinek, akit érdekel a modern kor legnagyobb robbanásának, a digitális forradalomnak a története.

 

6. Váncsa István: Lakoma 2.

tn6_b1405959.JPG

Alcíme szerint: Az itáliai konyhák legfinomabb remekeiből. Az olasz konyhát mindenki szereti, hát még ha Váncsa hozzáteszi utánozhatatlan stílusát és műveltségét. Nagyszerű, rendhagyó, ízes-igényes gasztrotörténeti szakácskönyv.

A komoly kutatómunkával összeállított gasztronómiai vallomás a tradicionális olasz étkezés tagolásához igazodva négy nagyobb részből áll: Antipasti, Primi, Secondi és Dolci. Az olvasó ízlése dönti el, hogy lineárisan halad-e a talján konyhatörténelemben, vagy kedvére szemezget a receptek között, egy-egy tájegységre, ételfélére koncentrálva.

Kinek? Mindenkinek, aki szereti a pizzát... és úgy egyáltalán: imádja Itáliát!

 

7. Parádi Orsolya: Pandala-szigetek

tn6_b1390019.JPG

Idén mindenki színez! Óriási sikere van a felnőtt színezőknek, amely nem csoda, tekintve, hogy remek és filléres kikapcsolódás, igazi házi-wellness, stresszűző kreatív elfoglaltság. A sok külföldi színező mellett Parádi Orsi felnőtt színezőjét ajánlom nektek, többek között azért is, mert rendkívül szimpatikus a szerző, én is készítettem vele interjút a blogon.

Kinek?

Az első, magyar alkotótól született, felnőtteknek szánt meditatív színezőt – melynek minden vonala egyedi és kézzel rajzolt – élvezettel forgathatja bárki, aki egy kis belső csendre vágyik!

 

8. Boldizsár Ildikó: Mesék az élet csodáiról

tn6_b1414089.JPG

Boldizsár Ildikó mesekutató neve garancia arra, hogy mély mondanivalójú, különleges mesék válogatását kapjuk, a korábban megjelent több tematikus válogatása után ezúttal az élet csodáiról. Takács Mari pedig az egyik kedvenc illusztrátorom, így a képi világ is telitalálat ebben a könyvben!

Külső és belső világunk felfedezésére hívja olvasóit, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához.

Kinek? A meséket szerető felnőtteknek, nagyobbacska gyerekeknek és azoknak, akik szeretnének hinni abban, hogy az élet csodái velük is megtörténhetnek.

 

9. Boris Johnson: A Churchill tényező

744803f.gif

Hogy csinál egy ember történelmet? Churchill legendás alakja mindannyiunknak ismerős a törikönyvből, anekdoták keringenek különc szokásairól, de vajon össze tudjuk-e rakni a történelem és egy rendkívüli ember összeillő kirakós-darabkáit?

Ez nem egy újabb Churchill-életrajz a sok közül, hanem egy letehetetlen, olvasmányos, teljesen egyedi jellem- és korrajz.

Kinek? Történelmet kedvelőknek remek ajándék lehet.

 

10. Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

25074.jpg

8-10 év körüli gyerekeknek borzasztóan nehéz könyvet ajándékozni, mert a gyerekmesékből már kinőttek, a kötelező olvasmányok szerintük (nyilván) mind bénák... akkor mit? Például ezt, ennek a könyvnek a borítója és a tartalma is igényes és érdekes!

A történet teljesen hétköznapian indul: Stuart Horten és családja új városba költöznek, aminek a tízéves fiú egyáltalán nem örül. Ráadásul pont nyár elején, amikor amúgy sem lehet semmit sem csinálni! Azonban Stuart egyre többet tud meg a nagybátyja, a hivatásos bűvész Tony titokzatos körülmények között megsemmisült műhelyéről. Megkezdődik a nyomozás, és persze ezzel együtt a veszélyes kalandok is...

Kinek? Kisiskolás fiúknak, lányoknak.

Neked is van egy jó tipped, mi a tökéletes karácsonyi könyvajándék idén? Oszd meg velünk!

Ha tetszik és szívesen olvasnál hasonló ajánlókat, kövesd az Örömterv oldalát a facebookon!

Ha szeretnéd, hogy remek 2016-os éved legyen és ehhez jól jönne egy kis személyre szabott támogatás, akkor nézd meg ezt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

élményajánló ünnepelj