2016. sze 26.

A természet ritmusában - ősz

írta: ur.anita
A természet ritmusában - ősz

grapes-690230_1280.jpg

Budapest belvárosában élek. Nem a budaiban, a pestiben. Őszintén szólva még szeretem is. A pörgését, a sokszínűségét, a régi bérházait, a "minden elérhető közelségben van" érzését. Egy dolog nincs elérhető közelségben: a természet. Ez pedig tényleg hiányzik! Hogyan lehet városban élve is a természet ritmusához idomulni és ezt megélni a hétköznapokban? Néhány egyszerű tipp következik az ősz minél teljesebb (városi) megélésére!

Hogy hogyan? Adódik az egyértelmű válasz: menj el kirándulni, szakadj ki a város betondzsungeléből, élvezd a természetet sétálva-túrázva-biciklizve valahol vidéken. Igen, nyilván csinál az ember ilyet egy-két szép hétvégén az ősszel, de ha városban él, akkor a mindennapok mégiscsak itt zajlanak, a maguk szürkeségében, egyformaságában, jól ismert rutinjaival, utcapiszokkal, kutyakakival, tömegben tolongással, zajjal és autódudálással. Ebben a közegben töltve a napjaink nagy részét létfontosságúnak tartom, hogy kialakítsunk olyan szokásokat, amelyek segítenek minket az adott évszak természetes rendjéhez, alaphangulatához és ritmusához kapcsolódni.

autumn-1072827_1280.jpg

Hogy milyen az ősz? Egyszerre dolgos és lelassulós. A hagyományos, mezőgazdasági munkán alapuló társadalomban, ez az évszak egyszerre szólt a kemény fizikai munkáról (betakarítás, szüret, állatok behajtása, termények eltevése) és az év  utolsó vidám közösségi-társasági eseményeiről, mulatozós alkalmairól (szüreti mulatságok, bálok) és a lelassulásról, az emlékezésről, a halálról-halottakról való megemlékezésről - a napok rövidülésével, a sötétség térnyerésével meg a hűvösebb idővel összhangban.

Mindez színekkel, illatokkal, ízekkel, hangulatokkal, belső élményekkel kiegészülve ad teljes képet arról, milyen az ősz - ami szubjektíven mindenkinek más, de sok mély, érdekes felfedeznivalót adhat a már meglevő őszi emlékeinken és szokásainkon kívül is. Impresszív, ötletadó lista következik arról, hogyan hozhatod közel magadhoz az ősz valódi lényegét, hogyan tudod belsővé, megéltté tenni az évszak kézzelfogható természeti sajátosságait - akár a nagyvárosban élve is.

chestnuts-994138_1280.jpg

Illatok, színek, ízek

Az ősz kész színterápia! Mintha a halódó természet utolsó teljes erőbedobása lenne a rozsdában-vörösben-aranyban pompázó színorgia. Olyan könnyű a városban is megfigyelni ezt, a nagyobb közparkok (a Margitsziget gyönyörű ilyenkor!), egy-egy vadszőlővel befutott régi tűzfal, pár színes levelű bokor az utak mentén - és máris jobban indul a reggelünk, ha rácsodálkozunk ezekre a színfoltokra útközben. Az illatok közül neked melyik köthető a leginkább az őszhöz? Nekem a fahéjas almaillat - vagyis még pontosabban az almáspite illata és a nedves avaré. Az egyik édeskés, aromás és ínycsiklandó, a másik a fanyar, földszagú dekadencia. Így együtt nekem maga az ősz. A tökéletes kombináció: egy parkban, az avarra terített pokrócon almáspitét majszolni egy napos őszi délutánon. Te is kipróbálnád?

apple-pie-1071747_1280.jpg

Gyűjtés-gyűjtögetés

Csipkebogyót, kökényt, diót, gombát meglehetősen nehéz városi körülmények között gyűjteni. De vadgesztenyét rengeteg helyen lehet! Megenni ugyan nem tudod, de dekorálni vele annál inkább. Már az isteni érzés, ahogy a kezünkbe vesszük a sima, tükörfényes friss terméseket. Van valami végtelenül  megnyugtató a lehajolás-felszedés repetitív mozdulatsorában, a legszebb darabok keresgélésében-válogatásában, a gyűjtögetés tényleg valami nagyon ősi, nagyon ösztönös dolog - amit jó néha gyakorolni, csak úgy, kedvtelésből. Ha még néhány maréknyi színes falevelet is felszedsz hozzá a földről, máris készen állsz az otthoni őszi lakásszépítésre.

Csináld magad dolgok

Tele vannak a virágboltok és a lakberendezési áruházak kész őszi dekorációkkal. Műtökök, koszorúk, gipszsüni a hátán egy gipszalmával, persze csiricsáréra festve... ízlés kérdése a dolog, de nekem jobban tetszenek az egyszerűbb és saját kezű megoldások. Nincs nagy kézügyességem (és türelmem se az ilyesmihez), de ha egy rusztikus tálba vagy kosárba őszi gyümölcsöket, terményeket (saját gyűjtésű gesztenye!), színes faleveleket halmozol (min. hetente egyszer cserélni kell, mert összepöndörödnek és megszáradnak - de legalább ez is egy jó projekt, munkából hazafelé egy pár új színes falevelet vadászni az otthoni kollekció frissítéséhez) - festői összevisszaságban, akkor máris kész a tökéletes őszi asztaldísz vagy ablakpárkány-dísz. Még több ötlet: itt.

Piacon beszerzett gyümölcsökből (a nagyobb piacok helyett inkább keress kicsi, termelői piacokat - hangulatosabbak és minőségi a választékuk) szilvalekvárt, almakompótot eltenni, birsalmasajtot készíteni szintén tökéletes csináld magad kamratöltő akció és kikapcsolódás lehet.

Társaság

Közös teázás, borkóstolás vagy társasjátékozás? Esetleg mindez együtt. Lehet bármi a tematikája egy őszi bulinak vagy délutáni összejövetelnek, a lényeg, hogy az egyedül vagyok/lehangolt vagyok/rosszkedvű vagyok menetrendszerűen jövő őszi érzéssel könnyebb megbirkózni, ha tudatosan tervezel társasági eseményeket az életedbe. A bekuckózás, a választott egyedüllét önkéntes, szabadon választott dolog, ami jólesik és rendkívül pihentető lehet (nekem biztosan: három kisgyerek mellett); és egészen más az elszigetelődés, magány felé sodródás, bárahány éves korban. Tegyél ellene, keress társasági eseményeket vagy szervezz te magad egyet az őszre!

breakfast-1062057_1280.jpg

Sötétség és fények

A ritmus megélésében, a lelassulásban sokat segíthet, ha alkalmazkodunk a természet rendjéhez. Már amennyire a bioritmusunkhoz illik és amennyire a napi időbeosztásunk mellett ezt meg tudjuk tenni. Korábban sötétedik, ami nem azt jelenti, hogy délután 5-kor már ágyba kell bújni novemberben, de például élvezni a korábban sötétedést, élvezni a hosszabb otthon töltött délutánokat (jó könyvekkel, filmekkel), a félhomályt, a derengést reggelente igenis lehet. Valamiféle átmeneti állapotok ezek, csenddel, titokzatossággal, olyan jól tudod használni őket egy kis merengésre.

Csinálj olyan estéket, amikor nem gyújtod fel a lámpákat, csak 1-1 órát a lefekvésig lágy gyertyafényben vagy otthon (forró fürdővel, kellemes zenével, esetleg egy kis meditálással megspékelve). Nagyon pihentető és lazító tud lenni egy fáradt (és neonfényben töltött) nap után!

Időjárás

Már megint esik. Napok óta zuhog. Utálom a ködöt. Mikor lesz újra nyár? Egy-egy borongós, hideg, szeles-esős héten nehéz a jó oldalát látni az őszi időjárásnak. Pedig... Az esőben sétálni jól felöltözve és egy méretes esernyőt magunk felé tartva az egyik legjobb dolog. Gumicsizmában bátran a pocsolyákba belegázolni szintúgy.

A ködben el lehet bújni, fel lehet oldódni, el lehet különülni, bele lehet simulni. Véd és óv, szinte teste van. A hideg, metsző szél felfrissít többórányi meleg, fülledt szobában üldögélés után, szinte kifúj minden rossz gondolatot és tunya érzést az emberből. Örülj nekik, próbáld élvezni, ha itt vannak!

leaves-542232_1280.jpg

Séta a városban

Lehet tervet készíteni arra, hogy milyen városi vagy város környéki sétákat tervezel be az őszi időszakra. Olyan parkokat és városrészeket, ahol rég nem jártál, vagy ahol tudod, hogy ősszel kincsekre bukkanhatsz (vadgesztenye, egyéb termések).

Különösen ajánlom a temetőben, sírkertekben való sétálást. Elsőre talán bizarrul hangzik, de kevés hely tudja jobban visszaadni az ősz lényegét, mint egy szép, régi temető őszi színekkel, meggyújtott mécsesekkel, csenddel, nyugalommal (persze ne halottak napján vágyj csendre, inkább előtte vagy utána menj temetői sétára...). Én imádok régi sírköveken neveket kibogarászni, ovális keretben levő megfakult, régi portrékat megnézni a sírokon, és elképzelni, ki lehetett az, aki most itt nyugszik örökre, néha híres nevekre-híres emberekre bukkanni... Különösen szeretem a kissé elvadult, borostyán benőtte részeket - a gyommentes, betonozott részek kevésbé lenyűgözőek. Rákeresnél kedvenc költődre, íródra, festődre, sportolódra - hogy vajon hol nyugszik, esetleg gyújtanál egy gyertyát a sírján? Keress rá itt, és kutasd fel a sírhelyét egy őszi sétán!

Örömterv - légy felelős a saját jóllétedért! Ha tetszett, kövess a facebookon is, hasonló tippekért és ajánlókért.

Ur Anita, coach

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

életminőség feltöltődés boldogság-projektek jókedvű hétköznapok nagyvárosi örömök slow time