2017. máj 13.

Találd meg magad a szövegben!

írta: ur.anita
Találd meg magad a szövegben!

book-2869_1920.jpg

Nemrég, egy szombat délelőttön egy bárki számára nyitott szövegterápiás csoportban jártam. A BOOKself szellemi wellnesst ígért, önismeret és irodalom találkozását a biblioterápián keresztül. Kíváncsi voltam, elmentem, megnéztem. Jólesett, kikapcsolt, elgondolkodtatott. Mi is ez, miért és kinek lehet jó?

A szövegekben létezés az alapműködésem, már kiskamasz korom óta. Akkor még kevésbé tudatosan, az utóbbi években viszont annál inkább. Az olvasás az egyik legjobb kikapcsolódás sokunknak, de az irodalom, a könyvek ennél még sokkal többet adhatnak, ugyanis ha elsajátítunk egy tudatos, reflektív szövegolvasást, akkor egészen sokat hozzátehetnek az önismeretünkhöz, a velünk történt események és érzések feldolgozásához, a belső válaszaink megtalálásához. És még különösebb előképzettséget sem igényel ez a dolog, nem kell tudnunk, mit gondolt a költő (sőt, jobb ha nem is tudjuk), nem kell iskolában tanult módszerekkel "elemeznünk" egy művet (rímet vagy metaforát keresve). Egyszerűen csak hagynunk kell átcsorogni magunkon a szöveget és engedni, hogy a szöveg működjön, éljen bennünk, velünk, megtalálja a saját kapcsolódását az aktuális állapotunkkal, helyzetünkkel.

books-683901_640.jpg

De nekem nincs időm olvasni! Ezt már olyan sok embertől hallottam. Akkor elmesélek valamit: én legalább 20-30 percet olvasok naponta, minden nap. Akkor is, ha épp napok óta nem aludtam, és minden perce a napközbennek sürgős teendőkkel van teli, fárasztó és stresszes - mint például most, amikor mindhárom gyerekem beteg. Hogyan tudom ezt megtenni? Kb. két éve történt... akkor még "csak" két gyerekem volt és rémülten vettem észre, hogy szellemileg kezdek leépülni, mert a napi kisgyerekes rutinok dominálnak és kevés a felnőtt interakció. Már évek óta nem olvastam. Mert napközben nem volt időm rá, ha pedig este kezembe vettem egy regényt, a harmadik mondatnál elaludtam. Kifogásokat kerestem és találtam, a lényeg, hogy nem olvastam. Viszont borzasztóan hiányzott: maga az olvasás aktusa és az a belső munka is, ami a szövegek megértésével, feldolgozásával nálam automatikusan együttjár. És akkor jött a felismerés: miért nagyregény és miért épp elalvás előtt? Legyen másképp, le ezzel a nyafogással!

A megoldás ez lett: napközben a köztes időket tudatosan használom olvasásra - ezekről a köztes időkről írok még egyszer, mert szerintem nagyon fontosak. És nem nagyregényt, mert ahhoz nekem idő, elmélyülés kell, és idegesít, ha le kell tennem egy oldal után - hanem bármilyen minőségi szöveget. Verset, novellát, rövidebb szépirodalmi írásokat, tanulmányokat, tudományos ismeretterjesztő könyveket. Mindig van otthon néhány ilyen, amihez bármikor lehet nyúlni. Elképesztően sokat dobott a közérzetemen, a regenerálódási képességemen, az intellektuális és érzelmi életemen ez az új, napi szintű szokás, ami már csaknem két éve tart és jól működik. Az elmúlt napok "termése" például ez a szöveg. Szőrtelenítés közben olvastam (odafigyelést nem igénylő rutinmunka, némi hatóidővel, kb. 10 perc, egy verseskötet bekészítve a fürdőszobába):

Szabó T. Anna: Tipográfia

Teleírva az ember. Ujjlenyomattal,

anyajegyekkel, sebhelyekkel. A bőr

árkaiban idő, pupillán

cikcakk sorok, az agy

iszapjában a belső tenger

viharainak nyoma. Évgyűrűk

köröznek széjjel, a felszín mögött

spirálok, örvények, csillagködök

irányítanak ismeretlenül,

egymást olvasva. Felülírható

egy-két helyen, vagy újrafesthető,

más rendszer szerint tetoválható,

de nincs már új lap, üres felület,

kész van a könyv, a kezdet óta kész.

Épp szőrtelenítés közben, épp a testemmel foglalatoskodva talált meg ez a gyönyörű szöveg - zseniális. Így nem csupán a szőrszálak lehangolóan profán valóságáról szólt az a tíz perc.

bookshop-1759619_1920.jpg

De vissza a saját mindennapi olvasási szokásom reklámozása után a BOOKself szövegterápiás foglalkozására! Kellemes hely az V. kerületben, kellemes szombat délelőtt, némi esővel. Megérkezünk, nagyjából tízen vagyunk, körbeülünk, nyitókör, oldott hangulat. Szilvi, a csoportvezető egy olyan kérdéssel indít, aminek persze később lazán köze lesz a szöveghez, de önmagában is megállja a helyét bemelegítő asszociációs feladatként: írj le 3 "cs" betűvel kezdődő szót, ami eszedbe jut. A csiga, hogy hogy nem, többeknél is előjön, én eltapostam egyet aznap reggel, más megmentette, helyreállt az univerzum rendje. Körbefutunk mindenki szavain, aztán megkapjuk az aznapi foglalkozás szövegét, Szilvi fel is olvassa Szabó Magda: Csé c. novelláját. Aztán pedig dolgozunk a szöveggel, szép novella, erős szöveg. Kérdést kérdés követ, a cél pedig nem a mű értelmezése, hanem önmagunk, a működésünk értelmezése a szöveg által. Jók a kérdések, különbözőek a válaszok, figyelmes és biztonságos a csoportvezetés. Ez utóbbi szerintem nagyon fontos bármilyen önismerettel dolgozó csoport esetében, tud-e támasztékot, biztonságot adni a csoportvezető, ahol én csak önmagammal és a társaimra való figyeléssel kell, hogy foglalkozzak, ő pedig kísér és támogat, a kérdéseivel és visszajelzéseivel mederben tart engem és a csoport minden tagját. Szóval itt van meder, biztonságos a csoportvezetés. Nem mellesleg jó a légkör, és mélysége is van ennek a két órának, láthatóan mindenkinek vannak egyéni, személyes felismerései a szöveg kapcsán. 

Mivel nem vagyok jártas ezen a területen, ezért Gaál Szilviát, a csoport vezetőjét kérdeztem, hogy még árnyaltabb képet kapjak arról, mivel is foglalkozik a biblioterápia.

Mi a biblioterápia?

A biblioterápia szó első fele (biblion) könyvet jelent, a terápia pedig a mi értelmezésünkben kísérést, vezetést. Tavaly volt száz éve, hogy az USA-ban először bevezették a biblioterápia fogalmát, Magyarországon pedig az 1970-es évektől jelent meg, de a történetek jótékony hatásának ismerete szinte egyidős az emberiséggel, gondoljunk csak a mesékre, mítoszokra, legendákra. Nagyrészt intézményi kereteken belül használták és használják: kórházakban, könyvtárakban, börtönökben, anyaotthonokban... Napjainkban kezd hazánkban kikerülni az intézmények falai közül és terjedni önismereti módszerként. Ezt a fajta népszerűsítést a BOOKself is küldetésének tekinti!

Kinek ajánlod a biblioterápiás foglalkozásokat?

Szinte  bárkinek! Útkeresésben, változási szakaszban lévők, önismeretre vágyók, elakadók számára. Nem igényel előképzettséget, a műveket általában a foglalkozás elején olvassa fel a csoportvezető, ezért a mű ismerete sem előfeltétel. Egyfajta "kapudrog" az önismereti igény felkeltésében, megtanuljuk magunkat figyelni miközben (olvasmány)élmények érnek. Természetesen rutinos önismereti úton járóknak is ajánlható. A teljesség igénye nélkül: párkeresőknek, gyereket tervezőknek, várandósság alatt, szülésre való felkészülés idején, kisgyerekeseknek, válás esetén, dolgozó anyáknak, egyedülálló szülőknek, életmódváltásban lévőknek.

Hosszabb, zárt csoportokat is indítotok. Ezek hogyan működnek?

A BOOKself zárt csoportjai legalább 10 alkalmasak és az első alkalom után teljes elköteleződést igényelnek. Az előre feltett kiinduló kérdések, és egyéni terápiás célok figyelembevételével alakítjuk ki a terápiás ívet, és választjuk a műveket. Van általános önismereti csoportunk, de van tematikus csoport is pl. kisgyerekes anyukáknak az ÉNIDŐ, vagy a 30+, amit kifejezetten 30 és 40 év közötti útkeresőknek indítottunk. A foglalkozáson a csoport adott témájához, vagy a tagok problémáihoz kötődő szöveg mentén zajlik a beszélgetés. A szöveget a csoportvezető olvassa fel, ami lehet vers, novella, mese, regényrészlet, blogbejegyzés stb. Ennek kapcsán felmerülő érzéseinkről, gondolatainkról beszélgetünk. Az adott csoporttag érzésbeli reakciója a lényeges, nem pedig az, hogy “Mit gondolt a szerző?”. Ehelyett a “Mit érzel te, és hogyan tudod ezt hasznosítani a mindennapjaidban?” kérdések a vezérfonalaink.

book-2135811_1920.jpg

Nagyon jó élmény volt ez a szombat délelőtt. Szövegekben, önismereti folyamatokban és csoportban levésben, csoportvezetésben jártas emberként is sokat tudott nekem adni ez az egy alkalom. A szöveg mindig új, a mások tükrében, közösen értelmezés is nagyon sok új ingert, élményt, kapcsolódási lehetőséget hoz, és a jó csoportvezetés is egyértelműen segíti a belső szövegtranszformálási folyamatot.

A BOOKself két biblioterapeutája: Gaál Szilvia és Barsi Nikoletta havi rendszerességgel tart ingyenes(!), egyalkalmas nyitott csoportokat, próbáljátok ki ti is!

A BOOKself facebook oldalán értesülhettek az általuk meghirdetett eseményekről.

Ha tetszett, akkor hasonló ajánlókért kövesd az Örömterv oldalát a facebookon!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

saját élmény bookself élményajánló #3orakikapcs