2017. júl 28.

Újdonságkontroll: mire jó és hogyan érheted el egyszerűen? 1. rész

írta: ur.anita
Újdonságkontroll: mire jó és hogyan érheted el egyszerűen? 1. rész

photograph-865008_1280.jpg

Nyár van és mégis enervált vagy, semmi nem tud feldobni, és úgy érzed, hogy csak vánszorognak a napok, mindig egyformán és kiszámíthatóan? Elvesztetted a lelkesedésed? Ha ez csak átmeneti és nem hosszú ideje fennálló, tartós állapot, akkor tudok egy módszert, amivel jó eséllyel visszanyerheted a vitalitásodat, és ez csak rajtad múlik. Tudatosan tervezz több újdonságot az életedbe! Ez az újdonságkontroll.

Legtöbbünk mindennapjai rutinok és bejáratott szokások, kötelességek szerint telnek. Rendszerint a munka és/vagy a család tölti ki az időnk nagy részét, a teendőink többsége pedig kiszámítható, ismétlődő, ismert elemekből álló tevékenység: utazás, adminisztratív teendők, gyerekgondozás, háztartásvezetés, bevásárlás, hivatali elintéznivalók, határidős munkahelyi feladatok stb. Valljuk be, ezek nagy része nem egy feldobó tevékenység! Szerencsés esetben mind a munkánkban, mind a magánéletünkben vannak kihívást jelentő, érdekes, örömteli, elégedettséget hozó részek - de nem csak ilyenekből áll az életünk. És vannak olyan hetek, hónapok, időszakok, amikor a rutinok és megszokások átveszik az uralmat és szinte észrevétlenül már csak ezek strukturálják a napunkat. Ez pedig lélekölő, fárasztó, elkedvetlenítő tud lenni.

Ha most ránézel az elmúlt egy hónapodra, és megkérdezed magadtól, hogy milyen feldobó, érdekes, jókedvre derítő, kikapcsoló újdonságot próbáltál ki az elmúlt 1 hónapban, akkor mi a válaszod?

Ha az, hogy igen, több ilyet is! - akkor ez a cikk nem neked szól (illetve de, hiszen te is kaphatsz még több inspiráló ötletet.) Ha nagyon gondolkodnod kell és semmi érdemleges nem jut eszedbe - akkor itt az ideje, hogy az újdonságkontrollt bevezesd az életedbe! A mindennapjainkban tapasztalt unalom, fásultság és érdektelenség jó eséllyel javítható az újdonságkontroll segítségével.

Ezt jól alátámasztják az idegtudomány friss eredményei is. Miután MRI-vel és más képalkotó berendezésekkel sok ezer ember agyát megvizsgálták, az idegtudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az újdonság és a kihívás keresése az emberi agy alapszerkezetéből következik. Agyunk elképesztő mértékben képes aktivizálódni, ha bármiféle újdonsággal vagy kihívással találkozik. Ilyenkor az agy dopamint szabadít fel, és energiát biztosít az agynak az újdonság feldolgozásához, megéléséhez. Az aktív agy pedig egyet jelent a boldog aggyal.

Hogyan teheted a rendszer részévé és nem véletlenszerű elemévé ezt az újdonságok, kihívások esetén jelentkező aktivitást, ami motiválttá és vitálissá tesz, elégedett érzéssel tölt el? Az újdonságkontrollal.

Miért éppen újdonságkontroll a módszer neve? A kontroll szót legtöbbször 'korlátozás' értelemben használjuk, itt azonban nem erről van szó, egyszerűen csak arról, hogy tudatosan irányítjuk a figyelmünket valamire, rendszerben és tervezetten állunk hozzá.

A kifejezés Brendon Burchard személyiségfejlesztő trénertől származik, és találónak találom, mert arra utal, hogy ahogyan egy csomó mindent az életünkben kontroll alatt tartunk: a pénzügyi kiadásainkat, a gyerekeink nevelését, a munkahelyi feladatainkat, a családi eseményeket stb. az újdonságok és kihívások tudatos beépítésére az életünkbe vajmi kevés figyelmet szánunk - vagyis ezt legtöbbször nem tartjuk kontroll alatt, leginkább csak véletlenszerűen és esetlegesen "esnek be" az életünkbe ilyen új lehetőségek. Vagy egyáltalán nem "esnek be". Nos, ez a gyakoribb. Ülünk otthon, munka után és a megszokott chipsünket rágcsáljuk, a megszokott sorozatunkat nézve, a megszokott fotelünkben... persze, van ebben valami meleg otthonosság-érzés, ami jólesik néha, de egyáltalán nem kell mindennap ezt csinálni.

Vagyis a cél, hogy tudatosan, kontrolláltan tervezzünk újdonságokat az életünkbe!

Ezerféle kifogás állhat az újdonságkontroll bevezetésének és alkalmazásának az útjában. A leggyakoribbak: erre nekem nincs pénzem, nincs ennyi időm, nincsenek ilyen lehetőségeim, honnan tudjam, hogy jó lesz-e nekem stb. Ez tényleg mind csak kifogás. Sem sok pénz, sem tengernyi idő, sem kiterjedt kapcsolatrendszer nem szükségeltetik ehhez; azt pedig, hogy jó lesz-e neked, csak egy módon tudhatod meg: ha kipróbálod. Ez nem egy kész, bebetonozott motivációs technika (azoknak ugyanis szerintem semmi értelme), hanem inkább egy keretrendszer, amit magadra szabhatsz: a saját igényeidre, lehetőségeidre, személyiségedre, érdeklődésedre.

freedom-893951_1280_1.jpg

Az újdonságkontroll nem azt jelenti, hogy egyfolytában új dolgokat kell az életünkbe zsúfolnunk. A legtöbbünknek kétségtelenül semmi szüksége arra, hogy még egy tétellel bővítse a napi tennivalók amúgy is épp elég hosszú listáját. De mint oly gyakran az életben, ezúttal sem mennyiségi, hanem minőségi kérdésről van szó. Törekedjünk arra, hogy kielégülést nyújtó új élményekkel gyarapítsuk az életünket, és ezt szisztematikusan hajtsuk is végre! Az újdonságkontroll nem az életünk teljes felforgatásával jár, az apró változtatásoknak is hatalmas jelentőségük lehet, és éppen általuk érhetjük el a feltöltődött állapot.

Brendon Burchard: Töltődj fel! (HVG Kiadó, 2013)

FOLYT. KÖV.! A következő részben konkrét, gyakorlati ötletekkel jövök, hogyan, milyen módon, milyen területeken tudod ezt kivitelezni a saját életedben. Most első feladatként zárjuk azzal ezt a témát, hogy:

Gondold át, mi az a 3 viszonylag könnyen elérhető újdonság, amit a következő 1 hónapban szeretnél kipróbálni? Csak 3 újdonság, ami jó lenne, amire vágysz, amit meg tudsz engedni magadnak, ami úgy érzed, jólesne... és tedd is meg a következő hetekben!

Ur Anita, coach

www.coachingneked.hu

 

Mentés

Szólj hozzá

coaching boldogság-projektek jókedvű hétköznapok