2014. aug 11.

Nyaralás: öröm a maximumon, stressz a minimumon

írta: ur.anita
Nyaralás: öröm a maximumon, stressz a minimumon

5 tipp az augusztusi nyaraláshoz

nyaralas.jpg

Az ún. életesemény skálán - amely a különböző életesemények ránk gyakorolt stresszhatását méri - szerepel a nyaralás is mint stresszforrás, egy mezőnyben a "vita a főnökkel", "költözés", "iskolaváltás" történéssel. Mit tegyél, hogy a nyaralás ne stressz-, hanem tömény örömforrás legyen?

Sokan augusztus közepére időzítik a nagy nyaralásukat vagy legalábbis tesznek még egy kiruccanást valamelyik hétvégén. Megdöbbentő, de a nyaralás komoly stresszt jelenthet, hiszen a kiszakadás a hétköznapokból, az új környezet, a csomagolással járó bonyodalmak vagy a kimerítő autós utazás nem mindig kellemes élmények. Nem beszélve arról, hogy össze vagy zárva a partnereddel, családoddal, ami a nagyszerűsége mellett könnyen okozhat súrlódást. Nem véletlenül több a beadott válóperek száma egy nyaralás után... A te nyaralásod legyen más, öröm a maximumon!

1. Tervezz és szervezz előre! Kevesebb elintéznivaló - több pihenés. Tölts le térképet telefonodra a városról, ahová utazol; nézz utána, hol lehet olcsón ebédelni vagy társasággal vacsorázni; milyen látványosságok vannak a környéken, amik szóba jöhetnek - jó vagy rossz idő esetén. Nem kell előre eldönteni mindent, de jó, ha van miből gyorsan választani.

2. Ne várj nagy dolgot! Ne várj a nyaralástól mindent elsöprő boldogságot, soha nem tapasztalt felszabadultságot, megoldást minden nyűgödre. Ha mégis ez a nyaralás lesz életed legjobb, tökéletes vakációja, akkor örülj neki! A nyaralásba való "megérkezéshez" kell némi idő, az első 1-2 nap semmittevése még furcsa lehet, sőt idegesítő, ha a munkahelyi pörgésből érkezel egy wellness szállóba.

3. Legyen benne valami különleges! Simon Kemp, az új-zélandi egyetem kutatója 49 embert kérdezett meg nyaralási tapasztalatairól. Megállapította, hogy az üdülés legemlékezetesebb és egyben legszokatlanabb 24 órája határozta meg az általános hangulatot, amely megmaradt a vakációról. Tervezz be szokatlan, különleges dolgokat, amit még soha nem próbáltál: ha soha nem ettél még frissen sült tengeri herkenytyűt tengerparton, ha nem csobbantál éjszaka egyet a Balatonban, ha nem jártál még kötélparkos kalandparkban - akkor itt az ideje, hogy kipróbáld!

4. Legyen jó mindenkinek! Ha egyedül utazol, könnyű dolgod van: csak a saját igényeidre kell figyelned (most tényleg itt az ideje, hogy figyelj rá!), olyan úticélt és időtöltéseket válassz, ami neked való. Nem feltétlenül az éppen trendi úticélok a legjobbak, nem biztos, hogy el kell menned Thaiföldig, hogy jól érezd magad; de az is lehet, hogy a "10 éve ugyanazt a házat béreljük ki" már unalmas és itt az ideje egy újdonságnak. Ha családdal utazol, mindenki jólléte fontos, mindenkinek legyen pihentető vagy szórakoztató fél napja a nyaralás alatt, ami akár csendes egyedüllétet is jelenthet. A gyereknek joga van a vízi vidámparkhoz, neked jogod van a limonádé-regényed nyugodt olvasásásoz a vízparton, a párodnak joga van a közeli vár megnézéséhez. Nem kell mindent együtt csinálni, végighajszolni mindenkit a nemszeretem programokon: szervezés kérdése, hogy mindenki egy kicsit csinálhassa azt, amit igazán szeretne és elismerjétek a jogát hozzá. Közös program így is marad elég: az esti sétálós fagyizásról úgyse se akar majd senki lemaradni.

5. Légy spontán! A tervezett programok mellett hagyj időt a spontaneitásnak. A vízparti szemlélődésnek, a délig alvásnak, a járókelők bambulásának egy kávéház terszán, a "mi lenne, ha?" hirtelen ötleteknek. A nyaralás arról is szól, hogy más tempóban, más üzemmódban létezünk egy-két hétre, hagyjuk hatni ránk, átfolyni rajtunk az élményeket.

 

 

 

 

Szólj hozzá