2014. aug 13.

A boldogság triumvirátusa: a kellemes, az aktív és az értelemkereső

írta: ur.anita
A boldogság triumvirátusa: a kellemes, az aktív és az értelemkereső

bee.jpg

Hányféle boldogság létezik? Evidens a válasz: ahány ember, annyiféle. Mégis jól megkülönbözetethető három út, amely boldogsághoz vezet: a kellemes, az aktív és az értelemekereső élet. Ez nem légbőlkapott bölcsesség, hanem a boldogságkutatás tudományának nagy öregje, Martin Seligman állítja, aki igazán tudja, mi fán terem a boldogság.

Seligman a pozitív pszichológia vezető szaktekintélye. A pszichológiának ez a modern területe nem a lélek betegségeire és azok kezelésére koncentrál, hanem azt kutatja, mitől vagyunk elégedettek, mi okoz boldogságot, mitől lehetnénk még bologabbak. Figyelemreméltó eredményei vannak, amelyek nem hasraütéssel megállapított kijelentések, hanem tudományos vizsgálatokon alapuló eredmények. Seligman egyik TED videóját (magyar felirattal is!) a témában itt találod, érdemes megnézni, remek kis előadás.

A kellemes

A kellemes élet a köztudatban élő hedonisztikus boldogság: élvezetet, pozitív érzelmet, kellemes élményt, vidámságot jelent. Ezt látjuk a szirupos hollywoodi filmekben, egy átlagos reklám csokit kóstoló hedonizmusában és ezzel kényeztetjük magunkat egy húzós hét után elmerülve egy kádnyi habfürdőben.

cupcake-340173_640.jpg

Az aktív

Az aktív élet nem csupán a fizikai aktivitást, a sportot jelenti - bár az is ide tartozik-, hanem minden olyan tevékenységet, amikor megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból, akár erőfeszítések árán is, és kibontakoztatni képességeinket. A flow-élmény szorosan kapcsolódik ehhez a témához, olyanfajta belemerülést, belefeledkezést, áramlat-élményt jelent az éppen végzett tevékenységgel kapcsolatban, amikor szinte úgy érezzük, megállt az idő. Ezt érezhetjük akár főzés, kertészkedés közben, sziklamászáskor, de szerencsés esetben a munkánk során is.

uss-nimitz-108622_640.jpg

Az értelemkereső

Az értelemkereső élet azt jelenti, hogy értelmesnek érezzük az életünket, olyan életet élünk, amelynek van valami célja. Ez lehet egy vallás vagy spirituális tanítás szerint élt élet, de szimplán a másokért végzett hasznos munka, önkéntesség is ide tartozik - vagy egész egyszerűen az olyan élet, amit tartalmasnak érzünk. Nem véletlenül -keresés a kifejezés utótagja, hiszen ez egy folyamat, ami végigkísérheti egész életünket és időnként változhat a fókusza, intenzitása.

puzzle-318110_640.jpg

Vajon melyik a legcélravezetőbb út? Nem meglepő a válasz: mindhárom szükséges ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat. Ezek triumvirátusa hozza meg a legteljesebb elégedettség érzését. Kevés olyan ember van, aki tökléletesen meg tudja valósítani mindhármat, de végülis rengeteg időnk van arra, hogy "megtanuljunk" boldogok lenni.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá