2014. aug 17.

Egynapos nyaralás Budapesten - bennszülött turistaként (1. rész)

írta: ur.anita
Egynapos nyaralás Budapesten - bennszülött turistaként (1. rész)

scape-92603_640.jpg

Nyaraljak Pesten pestiként (vagy budaiként vagy környékről ingázóként)? Mi ebben a pláne? Két hét van hátra a nyárból - ha a fesztiválozáson, a "nagy nyaraláson" és a vidéki nagymama meglátogatásán már túl vagy: pénztárcád lapos, szabid már egy szál se, de jó lenne még valamit csinálni... akkor kézenfekvő a megoldás: maradj helyben és érezd jól magad! Tippek bennszülött pesti turistáknak.

Számtalan előnye közül csak hármat említek: nagyon olcsó (egy több programmal megrakott nap is kijöhet max. 3-5 ezer forintból, nem beszélve az ingyenes lehetőségekről); új szemmel tudsz nézni büdösnek, piszkosnak, unalmasnak hitt városodra; és az aktív élet az otthonhonüléshez képest mindenképpen nyerőbb választás. Válassz hozzád hasonló érdeklődésű partnert: barátot, barátnőt, anyukádat vagy a párodat, akivel ezer éve nem ruccantatok ki kettesben.

A jól sikerült budapesti turistanap kulcsa a tervezés. Két fő kérdés van: mit nem láttam még soha (vagy nagyon régen) és milyen tevékenység okoz örömöt számomra (múzeum, zöldben lenni, mászkálni, kávézóban üldögélni, megmászni-kilátni, nevezetességek, undergroud helyek stb.)? Ha van egy gyors listád mindkét kérdésre, akkor fésüld össze a kettőt és tervezd meg a napodat. Két-három program elég egy napra, de azok legyenek különbözőek. Maradjon elég időd ráérős városnézésre és lófrálásra, két program között pedig kávéra egy belvárosi hangulatos kávézóban vagy egy korzózós fagyizásra - mint egy igazi turistának!

3 tipp, ha még nem jártál ezeken a helyeken:

1. Füvészkert - varázslatos zöld sziget a VIII. kerületben

Igen, az a Füvészkert, ami A Pál utcai fiúkban is szerepel! Létezik és mint az ELTE botanikus kertje (és egyben Magyarország első botanikus kertje) üzemel. A Klinikák metrómegállótól rövid sétára a betondzsungel kellős közepén elvarázsolt világba csöppenhetsz. A belépő 850 Ft és ezért az árért egy szépen gondozott, tavacskákkal, patakkal, pihenőpadokkal, botanikai ritkaságokkal (bonsai-gyűjtemény) teli kertben sétálhatsz, felújított gyönyörű pálmaházzal és indákon lógó kivivel a sétány mentén.

2. Bolhapiac - jó kis kincsekre bukkanhatsz

Ha egy európai nagyvárosban jár az ember, akkor sokszor ellátogat a helyi bolhapiacra, ahol meglepően olcsón juthat hozzá vicces/stílusos apróságokhoz. Sajnos a budapesti bolhapiacok nem annyira hangulatosak, mint mondjuk párizsi társai, de a retro hangulat kifejezetten nosztalgikus érzéseket kelt - elfeledett gyerekkori cuccokra lelhetsz vagy egy míves kiskanálra, ami hiányzik a kiskanál-gyűjteményedből. Aki szereti a felfedezős, alkudozós, turkálós piaci hangulatot, keressen fel egy ilyen helyet: 10+1 budapesti bolhapiac

3. Hajókázás a Dunán - menetrendszerinti hajójárattal

A Budapestről készült útikönyves nevezetesség-fotók jó része a Dunáról fotózva készült. Különösen megkapóak a város fényei és kivilágított épületei este a Dunáról nézve. Soha nem láttad még élőben, csak fotókon? Akkor itt az ideje egy városi hajókázásnak: a BKV (pardon BKK) menetrendszerinti hajójáratai megfizethetőek (750 Ft, de hétköznap bérlettel ingyenes), kulturáltak (elég ülőhely, nyitott emeleti tér, meglehetős tisztaság, WC és sör is van) és sűrűn közlekednek. Te választod ki, hogy hol szállsz fel és le - és folytatod tovább a városnéző túrádat: a Gellért téren felkapaszkodhatsz a hegyre a kilátás kedvéért, a Jászai Mari téren a Poszonyi út pici és stílusos kávézói közül választhatsz (a Sarki Fűszeres kávéja zseniális), a Margitszigeten pedig piknikezhetsz egyet a vén platánok alatt.

Folyt. köv.! Neked milyen ötleteid, tippjeid vannak?

 

 

Szólj hozzá

nyaralás élményajánló