2014. aug 19.

Egynapos nyaralás Budapesten - bennszülött turistaként (2. rész)

írta: ur.anita
Egynapos nyaralás Budapesten - bennszülött turistaként (2. rész)

20140817_172303.jpg

A helyben turistáskodás előnyeiről és néhány személyes tippről már beszámoltam az előző részben. Most további 3 ajánlat egy szuper budapesti nyaralós naphoz! Már csak egy bő hét van hátra a nyárból, használd ki!

1. 360° bár - elképesztő kilátás a belvárosban

Kihagyhatatlan! Leesett az állam, amikor felértünk - a kép is ott készült, de mivel amatőr fotós vagyok, így nem tudja visszaadni az élményt. A rooftop bárok egész Európában nagyon divatosak a nyári szezonban, nálunk is meghozta az idei nyár, hogy a jólismert régi Corvintető mellett újabb ilyen helyek nyissanak. A 360° bárban tényleg mindent felülmúló budapesti körpanoráma tárul eléd. Láttad már Pestet a Dunáról, a Citadelláról vagy a Halászbástyáról? A belvárosból még biztos nem! Az Alexandra Könyvesház (Párizsi Nagyáruház) Andrássy úti épületének tetején található a bár, az Alexandra bejáratától rögtön jobbra, lifttel lehet feljutni (teljesen akadálymentes!). A hangulat laza, kényelmes, stílusos - itt tényleg turistának éreztem magam, mintha kiszakadtam volna a közeli Oktogon benzingőzös, villamosos, tolongós valóságából. Az árak pedig a frekventált helyszínhez képest barátiak: egy presszókávé pl. 360 Ft. Ha már ott jársz - és még nem láttad - akkor feltétlenül nézd meg a könyvesbolt első emeletén is a kávézót, mert Budapest egyik legszebb nagypolgári kávéházi milliőjét láthatod: a egykori elegáns Párizsi Nagyáruház Lotz termét, amelyet Lotz Károly freskói díszítenek.

2. Sas-hegy, tanösvény - természet a városban, panoráma a sziklákról

Kicsit bonyolult a megközelítése, a Látogatóközpont honlapján megtalálod, hogyan lehet odajutni. Érdemes! Vadregényes, sziklák közt, a csúcs körül kanyargó tanösvény - vezetve és vezetés nélkül is bejárható. Növényritkaságok, kilátó, csodás panoráma a városra + Menedék a betontengerben interaktív kiállítás. Kellemes, izgalmas séta akár egyedül, akár kettesben, akár gyerekkel (mi a kétévessel simán végigjártuk). Augusztusban meghosszabbított, este 8-ig tartó nyitvatartással, 850 Ft-os belépővel.

3. Sziklakórház - egy kis borzongás a budai vár mélyén

Kilátás már volt, most legyen "barlangélmény" is, méghozzá egy kis borzongással fűszerezve a Sziklakórházban, ami egyben atombunker is volt. Kórházba nem szívesen jár az ember, de ha ez a budai vár oldalából nyílik, a hegy gyomrában 2300 nm-en terül el, és a második világháború alatt és 1956-ban is aktívan használtak - akkor egyszer mindenképpen meg kell nézni. Én nem bírom a viaszbabás panoptikumos hangulatot, itt jónéhány teremben ebbe botlunk; de ide valahogy még ez a korhűnek szánt viszolyogtató díszlet is illik. Csak vezetéssel látogatható (szerencsére nem a dögunalmas fajtából, érdekes infókat tudhatunk meg), óránként indulnak csoportok. Az ára borsos: 3600 Ft, de állami támogatás hiányában (miért is?) csak a belépőjegyekből tartják fenn a létesítményt, így érthető az árszabás.

Szólj hozzá

nyaralás élményajánló