2014. aug 22.

Staycation avagy nyaralj otthon!

írta: ur.anita
Staycation avagy nyaralj otthon!

bed-60000_640.jpg

Tényleg csak pár nap van hátra a nyárból, csinálj egy last minute otthonnyaralós napot! A távoli-közeli nyári kiruccanások után jólesik otthon is időzni egy kicsit, de semmiképppen sem azért, hogy belekezdjünk a nagytakarításba vagy a szeptemberi határidős feladatokba... Hogyan tervezz egy tökéletes pihenős napot otthonra?

A staycation kifejezés már szinte szótár-szócikk várományos angolszász nyelvterületen, annyira elterjedt időtöltésről van szó. A stay (maradni) és a vacation (nyaralás) szó összevonásából született megnevezést az otthoni - előre megtervezett - nyaralásra használják. Akár egy egész hét is lehet, de idő hiányában egynaposra is tervezhető. Némiképp az elmúlt 5 év kedvezőtlen gazdasági helyzetének következménye, hogy kevesebben indulnak távoli utazásokra, de a pénzügyi kényszeren túli egyéb előnyei miatt szinte divatba jött otthon nyaralni. Az Egyesült Államokban már egyenesen két mérhető irányzatról beszélnek a turisztikai szakértők: a tehetősebbek a legközelebbi luxusszállóban foglalnak néhány éjszakát, így az utazási költséget legalább megspórolják. A kevésbé tehetősek pedig az otthoni körülményeiket turbózzák fel néhány napra olyan bérelhető luxuscikekkel mint pl. nagyméretű felfújható medence, kertben felállítható házimozi-rendszer stb. és a barátaik meghívásával.

Néhány ötlet, hogy te is megvalósíthass egy otthonnyaralós napot:

1. A körülmények biztosítása

Döntsd el, hogy mikor és kivel töltöd ezt a napot. Töltsd azzal, akivel pihentető, feltöltő együtt lenni és kifejezetten vágysz a társaságára. Merj úgy dönteni, hogy egyedül leszel, ha úgy érzed, erre van szükséged. Mindenkinek szüksége van csakis önmagával töltött napokra, amikor senki igényeire nem kell figyelnie, ez nem luxus és nem önzőség, hanem elemi emberi igény. Kérj segítséget a környezetedben élőktől, ha a "személyi logisztikát" egyedül nem tudod megoldani: pl. a gyereket vigye el egy napra a nagymama (mindenki környezetében van egy rokon vagy barát, aki szívesen megteszi ezt - de sokszor meg sem kérdezzük, mert úgy gondoljuk, nekünk ez nem jár...)

2. Találd ki a napodat

Tervezd meg előre, hogy mivel töltöd ezeket az értékes órákat. Nem, nem jó ötlet arra hagyatkozni: "majd amihez kedvem lesz" - mert abból maratoni bambulós TV-nézés kerekedik, ami után szimplán csak üresnek érzed majd magad. A napod 2/3-át tervezd meg előre, az 1/3-át hagyd szabadon - hogy lehessen benne spontaneitás, heverészés, szunyókálás. A megtervezett időbe (kb. 6-7 óra) olyan tevékenységeket szervezz magadnak, ami pihentet, kikapcsol és minőségi időtöltést jelent - neked. Bármi lehet, ami neked jó: a jó ideje tervezett naplóírás elkezdése, egy neked való film, egy színes-szagos magazin ráérős olvasgatása, találkozás egy rég látott baráttal egy kávéra; egy régi hobbid felelevenítése stb. Ami tilos: a munka bármilyen formája :-)

3. Legyen benne valami extra

Engedj meg magadnak valami minimális luxust vagy próbálj ki valamit, amire régóta vágysz, de még nem tetted meg. A hűtőben legyen valami különleges finomság erre a napra: egy minőségi desszert vagy egy jó ital; ha soha nem szoktál házon kívül enni, most tedd meg - menj el egy megfizethető árú étterembe vagy egyszerűen csak rendelj házhoz ebédet. Ha még soha nem próbáltad a masszázst, a szaunázást, a gőzfürdőt vagy a jógát - tedd meg, jelentkezz be előre egy ilyen helyre, ezek mind bizonyítottan lazító hatású tevékenységek - utána úgy fogod érezni magad, mintha kicseréltek volna. Találd ki a saját luxusodat erre a napra!

 

 

 

 

Szólj hozzá

nyaralás minőségi idő boldogság-projektek