2014. aug 28.

A játék fontos - munka közben is

írta: ur.anita
A játék fontos - munka közben is

ball-362216_640.jpg

A játék általánosan elfogadott definíciója: szabad cselekvés. A gyerekszobán kívül is van helye. A játék ugyanis több mint szórakozás: létszükséglet! Nem hiszed?

Nézd meg a témában a játékkutatás úttörő kutatójának TED előadását (magyar felirattal is!): Stuart Brown: Play is more than just fun és meggyőződhetsz arról, hogy a játék a legelemibb szükségletünk, a kíváncsiság, a felfedezés, az öröm és a kreativitás forrása.

Felnőttként hajlamosak vagyunk elhanyagolni ezt a szükségletünket, a munka világában pedig különösen kevés teret engedünk a játéknak. Feladat, határidők, beszámolók, meetingek. Az eredmény a fontos. Hogy fér ebbe bele a játék? Az igazán sikeres cégek tudják, hogy belefér: a Google legendásan innovatív és dolgozóbarát munkahely, ahol odafigyelnek rá, hogy alkalmazottaik eleget játsszanak. Felismerték, ha a munkád legalább 10%-a nem játék, akkor nem leszel kreatív; ezért a a Google-fejlesztőknek munkaidejük legalább 10%-át játékkal kell (lehet) tölteniük. Tudtad pédául, hogy az első Google-szerver LEGO-ból készült? 1996-ban az első Google még rengeteg merevlemezt igényelt, a sok winchester bármikor szétszedhető és könnyen bővíthető tárolásához a LEGO-elemek bizonyultak a legcélszerűbb megoldásnak. Praktikus, olcsó és innovatív megoldás - vagyis problémamegoldás felsőfokon.

Egy modern munkahelyen igenis van helye a játéknak, motiváló hatású, hatékonyságot és elkötelezettséget növelő tényező, ha elismerik létjogosultságát és tudatosan - a cég vagy szervezet profiljához illeszkedve - tervezik meg a formáját, idejét és a helyét a munkahelyen. Az új trendnek neve is van: gamification, ami azt az irányzatot jelenti, amikor alapvetően nem játékcélú tevékenységeket - mint pl. a munkát - a játékok elemeinek felhasználásával a játékokhoz hasonlóan szórakoztatóvá és leblincselővé teszünk.

Tehát, ha a főnököd legközelebb ferde szemmel néz rád egy rövidke munka közbeni játék miatt, akkor küldd át neki ezt a posztot, hátha ennek hatására ő is tervez némi gamification-t a munkátokba és legalizálja a munka közbeni játékot!

 

Szólj hozzá

játék öröm a munka