2014. sze 01.

Pozitív fegyelmezés - könyvajánló

írta: ur.anita
Pozitív fegyelmezés - könyvajánló

TN6_B1090599.JPG

Ha ősz, akkor óvoda/iskola. Ha óvoda/iskola, akkor gyereknevelési kérdések. A könyv egyaránt szól szülőknek és pedagógusoknak arról a kényes témáról, hogyan fegyelmezzünk pozitív módon, azaz személyiségfejlődést és kapcsolatokat előrevivő formában.

Pár évvel ezelőtt pedagógusként és mostanság a kétéves gyerekemmel szülőként napi szinten találkozom azzal az őrjítő dilemmával, hogy rászólás-kontrollálás-büntetés vagy engedékenység. Ha büntetek - lelkiismeretfurdalást érzek, mert zsarnoki, túlkontrolláló, igazságtalan szülőnek érzem magam; ha engedékeny vagyok - lellkiismeretfurdalást érzek, mert így hogyan tanul meg szabályokat és határokat betartani a gyerek... A legrosszabb az, hogy időnként a kettő között csapongok, ami meg különösképpen értetlenséget vált ki a gyerekben. És a környezetemben is: "de most miért engeded meg azt, amit tegnap tiltottál?" Ja, tényleg, miért is? Nem vagyok mindig szupertudatos, úgyhogy sokszor nem tudom a választ, csak a pillanatnyi érzéseim sodornak egy megoldás felé. Aztán meg folyton korrigálok. Vagy jó esetben nevetek az egészen, és bízom benne, hogy majd legközelebben jobban megy...

A könyv pont erre a dilemmára és minden szülőnek ismerős helyzetre fókuszál. Célja, hogy segítsen a megszokott (és nem működő) fegyelmezési eszköztárunkat olyan eszközökkel leváltani, amelyek határozott korlátokat állítanak, miközben mentesek a megalázástól és a problémamegoldást nem segítő büntetéstől. Egyfajta középutat - és ehhez tippeket, eszközöket és esetleírásokat - kínál a teljes szabadon engedés és az erős korlátozás között.

Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés c. könyve nem egy új nevelési kézikönyv, az első kiadása 1981-ből való, azóta számos átdolgozást és kiadást megért, alapelvei közül néhány mindenki számára ismerős lehet, aki kicsit is beleolvasott már bármilyen modern szemléletű nevelési könyvbe, mégis jó így rendszerben olvasni az egész szemléletről.  Alapmondata a büntetéssel kapcsolatban pl.: "Vajon honnan a csudából vettük azt az elképesztő gondolatot, hogy ahhoz, hogy egy gyerek jobban viselkedjék, először azt kell elérnünk, hogy rosszabbul érezze magát?" Hmm, megfontolandó kérdés.

Stílusa kissé terjengős, szájbarágós, ráérősen fejtegetős - nem illeszkedik az utóbbi évek hipergyors olvasási szokásaihoz. Nem találsz benne "TOP5" tippet, "3 NAGYON fontos" szabályt, és "MOST tedd meg" tanácsot sem. Vagyis nem elég a színes keretben levő nagybetűs kiemeléseket végiglapozni - mert ilyenek nincsenek benne, hanem el kell olvasni az egész könyvet, hogy összeálljon a kép.

Jane: Nielsen: Pozitív fegyelmezés (Reneszánsz Könyvkiadó) - kapható pl. a bookline kínálatában, e-book formájában és hagyományos könyv formátumban is

 

Szólj hozzá

anyaság élményajánló