2014. sze 11.

Stresszmentes várandósság

írta: ur.anita
Stresszmentes várandósság

woman-358767_640.jpg

Az első három hónapban émelygünk, hányunk és hangulatingadozunk; a második harmad általában egész jó közérzetet hoz, a harmadik trimeszter a súly cipeléséről meg a csatolt nyavalyákról, az egyre sokasodó kérdésekről és vizsgálatokról szól. Hogyan legyen stresszmentes a várandósság és egyáltalán miért fontos ez?

Nagyon fontos, hogy törődjünk magunkkal a terhesség alatt: testileg és érzelmileg egyaránt. Egyrészt ez még egy "békebeli", nyugodt időszak; a szülés utáni síró, sokszor szopó, csak pár órákat alvó csecsemő ellátásához képest, amikor nagy eséllyel karikás szemmel nézel majd a tükörbe. Másrészt ez kitüntetett szakasza az életednek, egy különleges állapot, ami manapság, amikor nem szülünk 8 gyereket, már csak ritkán megtörténő esemény egy nő életében. Mikor máskor törődnél többet magaddal, ha nem most?

Az anya jó közérzete és az erre való tudatos készülés a magzat szempontjából is nagy jelentőségű, ugyanis a terhesség 7. hetétől kezdve (amikor még épphogy megtudtad, hogy terhes vagy) az anyai vérkeringésből származó örömkeltő opioidok már megtalálhatók a magzat vérkeringésében. Magyarul ő is jól érzi magát, ha mi is. Az is tény, hogy az anyai stresszhormonok is ugyanígy átjutnak a gyermekünkhöz. A terhesség utolsó hónapjában a magzat különösen érzékeny a túl magas anyai stresszhormonszintre, mivel agya ekkor ugrásszerű fejlődésen megy keresztül. Egyes kutatások kimutatták, hogy ha valakinek magzati korában a stresszvegyületek túlságosan magas szintet értek el az agyában, gyermek- és felnőttkorában kevésbé lesz képes megbirkózni a stresszel. (forrás: Margot Sunderland - The science of parenting)

Hogyan csináld a stresszmentesítést?

Hozz döntéseket a saját érdekedben

Most a te szempontjaid számítanak a legjobban, hiszen a pocakodban levő gyermekedért is felelős vagy, nem csupán magadért. Ezért minden döntésednél sorold hátrébb mások szempontjait és sorold előrébb a sajátjaidat. Ez igaz a munkád mennyiségével vagy felfüggesztésével kapcsolatos döntésekre ugyanúgy, mint a háztartási feladatokra vagy az étkezési-pihenési szokásaidra - amik elemi szükségletek, ha több kell vagy máshogy, mint eddig, ahhoz jogod van.

Bízz a megérzéseidben

A terhesség egy érzékeny, lelkileg is módosult tudatállapot. Engedd a megérzéseidet érvényesülni, nem kell erőszakkal letolnod a torkodon a mások által beváltnak minősített, kötelező dolgokat. Ha nem esik jól valami, ne tedd, ha nálad beválik egy szokatlan dolog, csináld. Ami nem káros a babának és örömet okoz neked - az a babának is örömet okoz. Már a terhességgel megkezdődik az a társadalmi nyomás - ami a szülővé válással csak fokozódik - hogy mit kell csinálni egy terhesség alatt, mert ha nem, akkor... vagyis hirtelen mindenki jótanáccsal lát el, ért hozzá, van egy saját sztorija. Nyugodtan mondj nemet ezekre, vagy hallgasd végig és csináld másképp!

Kérj segítséget, keress támogató személyeket

Kérj segítséget, ha valami nehezedre esik vagy terhet jelent. Nem kell mindent egyedül végigcsinálnod, sem fizikailag, sem érzelmileg. Jelentős változáson megy keresztül minden kismama, nemcsak a pocakja mértetét illetően, hanem lelkileg is: megkezdődik az anyává válás. Keress számodra megbízható, hiteles, megnyugtató személyeket: akár családtagot vagy barátot, akár külső szakembert, aki támogat téged. Van akinek takarítónőre van szüksége néhány hónapra, mert nem tudja már ellátni a háztartást; van akinek a férje veszi át a bevásárlást és a főzést az anyukájára bízza; van aki egy kismama-csoportban osztja meg az érzéseit egy jó vezető segítségével, és van akinek egy masszőr segít kimasszírozni a feszültséget a hátából. Én például az első terhességem alatt a változás és az ezzel természetesen együttjáró félelmeim kezelésére kerestem eszközt: miután kipróbáltam a terhes autogén tréninget, de az nem vált be, egy olyan csoportba jártam, ahol vizualizációs technikával, belső képekkel dolgoztunk. Mindig feltöltődve mentem haza! Annyira bevált nekem, hogy a 38. hétben járva úgy érzetem, most már jöhet a baba, ezért azt vizualizáltam, hogy egy nyíló virág vagyok, ami kibontja szirmait - és aznap éjjel meg is indult a szülésem... :-)

 

Szólj hozzá

anyaság örömkémia