2014. sze 14.

A szoptatás mint örömfröccs

írta: ur.anita
A szoptatás mint örömfröccs

adorable-21998_640.jpg

Nem az örömfröccs szó jutott eszembe a kezdeti időkben első gyerekem szoptatásakor. Sokkal inkább a kibírhatatlan, fájdalmas, horror kifejezések keringtek kába agyamban. Összeszorított foggal próbáltam túljutni a kezdeti nehézségeken és nem értettem, mit tartanak ezen csodálatosnak az anyák. Aztán 3-4 hét múlva már kezdtem érteni: ahogy a rutin megjött, úgy az örömfröccs is. Azt tudjuk - mert szerencsére nagyon jó a marketingje -, hogy miért jó a babának az anyatejes táplálás. És miért jó az anyának?

Mert az anyai agy egyik legnagyobb élvezetet nyújtó területének rendszeres izgatásában részesülnek a szoptató nők. Erotikusan hangzik? Részben az is. Természetesen élvezetesnek kell lennie, hogy biztosítsa fajunk túlélését. Egy kísérletben nemrég szült patkányok két nyomógomb közül választhattak. Az egyik megnyomásával egy adag kokainhoz jutottak, a másikkal patkánykölykük szopott az emlőjükből. Mit gondoltok, melyiket választották? A szoptatás során agyba áramló oxitocin minden esetben vonzóbb volt a kokain nyújtotta örömöknél.

Amikor egy csecsemő szopni kezd, az anya agya robbanásszerű oxitocin-, dopamin- és prolaktin-kitöréseket él át. Ezek után megindul az anyatej. Vérnyomásunk csökken, békésnek és nyugodtnak érezzük magunkat és az oxitocin hatására elönt minket a szeretet érzése gyermekünk iránt. Mivel a rendszeresen szoptató nő agya szinte folyamatosan oxitocinban és dopaminban pácolódik, ez a mély kötődés, a fizikai és érzelmi elégedettség érzését kelti benne. Egy "mellékhatása" van csupán: a szellemi koncentráció csökkenése. De kit érdekel? Se újszülött gyermekünk és jó esetben a környezetünk sem várja el tőlünk, hogy a szoptatás első hónapjaiban tegyük le az atomfizikusi doktorinkat, ezért bátran adjuk át magunkat ennek a kedélyesen szétszórt, kótyagos állapotnak. (forrás: Louann Brizendine - A női agy) 

Ha nehézségeid vagy kérdéseid vannak, bátran kérj segítséget, akár az elején, akár később. A La Leche Liga pl. egy szakmailag hiteles szervezet, hozzáértő szakemberekkel: szoptatási tanácsadói kifejezetten ezzel foglalkoznak, akár telefonon, akár személyesen kérhetsz tőlük tanácsot. Nálam pl. annak idején járt egy ötgyerekes, 30 körüli nagyon jófej csaj szoptatási tanácsokat adni. A kötelezően előírt tápszeres hozzátáplálás mellett a rendszeres szoptatást is fenn szerettem volna tartani - sikerült is a fiam másfél éves koráig, nagyon jól szopott! Gyakorlatias tanácsokat adott, kényelmesebb szoptatási testtartásokat mutatott - mindezt ingyen, mert önkéntesként dolgozott a szervezetnél. Ne tántorítsanak el a nehézségek vagy mások véleménye (még ma is találkozni olyan elavult nézettel, hogy 6 hónapos vagy egyéves korában a babát el kell választani). Mivel mindenkinek jó, ezért szoptass addig, ameddig babádnak és neked jólesik!

 

Szólj hozzá

anyaság örömkémia