2014. sze 22.

Nagy magyar boldogságkörkép

írta: ur.anita
Nagy magyar boldogságkörkép

eggs.jpg

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói ötévente felmérik a magyarok lelkiállapotát. A legutóbbi jelentésükben érdekes eredményeket találhatunk. Tudtad, hogy minél fiatalabb vagy, valószínűleg annál elégedettebb is?

Közösségi élet helyett anyagi siker

Általánosságban elmondható, hogy egyre kevésbé vagyunk vallásosak. A magyarok 47%-ának az életében a vallásosság nem jelent semmit. Mi köze ennek a lelkiállapotunkhoz? A kutatás szerint a hívő, rendszeresen vallásos közösségbe járó emberek nemcsak lelkileg, de testileg is egészségesebbek és nagyobb a társas támogatottságuk. Ehhez hasonló életminőség-javító tényező az önkéntesség, civil szervezetekben végzett tevékenység - ez is csökkent az elmúlt öt évben, és az európai átlaghoz viszonyítottan is nagyon alacsony. A fő életcéljaink között szerepel viszont a jó megjelenés és az anyagi siker...

Mindenki stresszel valamin

A férfiak a hatalmi pozíciójuk és befolyásuk elvesztésétől, a nők a vonzerejük elvesztésétől félnek a legjobban. Érdekes, hogy a nőknél a kinézettel kapcsolatos félelmek fordított arányban állnak a házasságggal vagy annak közelségével, minél közelebb van a házasság, annál kevésbé szoronganak attól, hogy nem vonzók. A munkahelyi stressz szinte mindenkit érint, az öt évvel ezelőtti felméréshez képest jelentősen megugrott a munkahelyi stresszre panaszkodók száma.

Az Y generáció a nyertes

A kutatás kiemelten foglalkozik a magyar generációk közérzetével. A szociológusok a fiatalabb generációkat X (34-47 év), Y (18-33 év) és Z (18 év alattiak) betűkódokkal jelölik, a Z generációra ez a kutatás nem terjedt ki. A nagy vesztesek - közérzeti szempontból - a rendszerváltó generáció (48-62 év) tagjai. Az ő életük vette a legnagyobb fordulatot a rendszerváltás környékén, a legtöbb változást nekik kellett megélniük fiatal aktív munkavállalóként, és sokuknak nem jöttek be a számításai az azóta eltelt évtizedekben. Ők a legkevésbé elégedettek az összes generáció közül az anyagi helyzetükkel.

A legjobban az Y generáció (18-33 év) tagjai, a mai huszonévesek érzik magukat, az ő boldogság-indexük a legmagasabb - 7,64 a 10-es skálán. Ők könnyen fel tudják venni a tempót a felgyorsult világgal, jobban és hatékonyabban alkalmazkodnak a változásokhoz. Merőben más kommunikációs és életvezetési szokásaik vannak, mint az idősebb generációknak. Az internet és annak egész életre kiterjedő hatása mindennapjaik szerves része, amelybe már gyerekkorukban belecsöppentek és természetesen mozognak benne.

(forrás: Magyar lelkiállapot 2013 jelentés)

 

Szólj hozzá

boldogságtudomány