2014. sze 25.

Társas örömök: a közösség boldogít

írta: ur.anita
Társas örömök: a közösség boldogít

boldogsag_1.jpg

Szociálpszichológiai közhely: az ember társas lény. A legtöbb boldogságkutató egybehangzóan állítja, boldogságunkat leginkább kapcsolataink minősége, közösségi hálónk, társas támogatottságunk határozza meg. Ehetünk csokit tonnaszámra, járhatunk edzőterembe naponta, vehetünk egy újabb szuper kütyüt, letölthetjük a legszórakoztatóbb játékokat a gépünkre... ha a kapcsolati-közösségi beágyazottságunk hiányzik, a boldogságunk is csak részleges lesz. Mit tehetsz azért, hogy erősítsd a társas kapcsolataidat?

Miért fontosak mások? Négy fontos pillére van a kapcsolati előnyöknek: 1. mások instrumentális támogatást nyújtanak nekünk, pl. pénzt adnak kölcsön vagy költözködésnél segítenek a pakolásban; 2. információs támogatást kapunk tőlük - segíthetnek problémák megértésében, és tanácsokat adhatnak a megoldásukra; 3. kielégítik affiliációs szükségletünket, vagyis azt a velünk született igényt, hogy kötődjünk másokhoz; 4. megerősítést kapunk tőlük, ez pedig javítja önértékelésünket. (forrás - Szondy Máté: A boldogság tudománya)

Rendben. Világosak az előnyei. De: sok a munkám, így is túlhajszolt vagyok, nekem erre nincs időm, a régi kapcsolataim már megkoptak, én már annak is örülök, ha este a tévé elé lehuppanhatok... ugye, te is tudnád folytatni a felsorolást? Kifogásokból hegyet tudnánk emelni. Akivel egy háztartásban élünk, azzal jó esetben beszélgetünk, kapcsolódunk egymáshoz, csinálunk közös programot. De hogyan tudjuk kapcsolati hálónkat bővíteni a szűk családi körünkön túl? Apró lépésekkel érdemes kezdeni, kis tervvel, könnyen végrehajtható projekttel, megerősítő élménnyel.

Azonosítsd a hiányterületeidet!

Mindenki maga tudja megítélni, hogy melyik mikro- vagy makroközösségben elfoglalt helyét szeretné megerősíteni. Ez lehet a tágabb család, baráti kör, régi iskolatársak, munkatársi közösség, egy régi vagy új érdeklődési körhöz, értékrendhez tartozó emberek csoportja, egy lakóközösség stb. Ha tudod, melyikben elfoglalt helyedet szeretnéd stabilizálni, új kapcsolatokat kialakítani vagy a régieket megerősíteni - akkor a legegyszerűbb út ehhez:

Vedd fel a kapcsolatot másokkal!

Hogyan? Manapság ez nagyon egyszerű, választhatsz: telefonon, e-mailben, személyesen, közösségi hálón keresztül, egy mozgalomhoz vagy csoporthoz csatlakozva interneten vagy személyesen, egy rendezvényre ellátogatva. Egy biztos, neked kell aktívnak lenned, az első lépést megtenned. Igen, de mi lesz utána?

Tedd rendszeressé, szokássá!

Talán ez a legnehezebb. Meghívtad régi barátnődet egy kávéra. Felhívtad az unokatestvéredet három év után. Üzentél a facebookon néhány régi osztálytársadnak, hogy jó lenne egy közös esti programot csinálni. Ellátogattál egy hétvégi rendezvényre, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel találkoztál. Csinálj szokást belőle, találd ki a kereteit, szánj rá időt és energiát, hogy rendszeresen megismételd ezeket az alkalmakat, ahol jól érezted magad másokkal. Emlékeztesd magad a rendszerességre, iktasd be havonta-kéthavonta az életedbe programszerűen ezeket a kapcsolatteremtő, kapcsolatfenntartó programokat.

Mit csináljunk együtt?

Hogy kivel-kikkel töltöd az idődet, azt neked kell eldönteni. A következő cikkekben számos ötletet adok ahhoz, hogy mi mindent lehet együttcsinálni másokkal. Bátran kísérletezz, próbálj ki új dolgokat - másokkal együtt!

 

 

Szólj hozzá

közösség boldogság-projektek boldogságtudomány öröm a társaság