2014. sze 27.

Tematikus városnéző séták - töltsd az időd másokkal!

írta: ur.anita
Tematikus városnéző séták - töltsd az időd másokkal!

budapest-85247_640.jpg

Anya? Ez LEGO-ból van? :-) Hangzott el a kérdés a villamoson egy 3 éves gyerek szájából az Iparművészeti Múzeum tetejét meglátva. Nem, nem LEGO-ból, hanem Zsolnay-cserepekből. Ismered eléggé a saját városod? Ha nem, irány egy tematikus városnéző séta - akár nagyobb társasággal is! Jó kis hétvégi sétálós-tartalmas kikapcsolódás.

Budapesten könnyű ilyet találni, de egyáltalán nem lehetetlen vidéken sem megvalósítani az ötletet. Fedezd fel a saját településedet vagy a legközelebbi kisvárost/nagyvárost - biztosan számodra is akadnak meglepetések! Járj utána a neten vagy a könyvtárban néhány helyi érdekességnek; aztán hívd meg a barátaidat egy tematikus helyi túrára a te vezetéseddel, ami végződhet a város legjobb cukrászdájában/sörözőjében végső lazításként. Ez akár karácsonyi ajándéknak is remek és ötletes - nem mellesleg olcsó..., ha már most elkezded megtervezni a túrát, plusz egy csinos meghívót is fabrikálsz hozzá, biztos a siker!

Pesten válogathatunk a színes kínálatból, minden van, ami szemszájnak (lábnak) ingere, csak győzzük átlátni a lehetőségeket. Az árak extráktól függően általában 2000-5000 Ft/fő között változnak. Én most 3 ilyen szolgáltatást ajánlok nektek, de kíváncsian várom a további ajánlásokat.

1. Bupap

Alapos és szakszerű múltidézés és helytörténet. Kifejezetten nagy figyelmet fordítanak a szociológiai háttérre és a politikai múlt elemzésére a meghirdetett sétáikban. Képzett történészeknek és mindentudó helyi lakosoknak is tudnak újat mondani. Mi a Lakatlan zsidónegyed c. túrájukon jártunk a férjemmel, egy városszociológus vezetésével, aki olyan lelkesedéssel beszélt a különböző korok várostervezési koncepcióiról, hogy tényleg érdekesnek találtam, pedig egyébként nem bújom szabadidőmben a hivatalos városrendezési terveket. Van még náluk Szellemek a Svábhegyen és a közelmúlt sötét politikai történéseit bemutató Nyilvántartanak - Újlipótváros séta is.

2. Imagine Budapest

Az egyik legismertebb sétájuk a Titkos kertek és terek a belvárosban, amelynek során magánházak és intézmények nagyközönség előtt zárt udvaraira, kertjeibe is bejuthatunk. Nekem nagyon tetszik az Édes élet - habkönnyű belvárosi séta elnevezésű programjuk is, ahol régi és mai cukrászmesterek titkai tárulnak fel: ez egy vérbeli belvárosi gasztrotörténeti túra kóstolókkal tarkítva. Ebbe biztosan belekóstolok én is a közeljövőben. :-)

3. Hosszúlépés

A Sörséta nevű programjuk nem egy kitalálhatatlan tartalmú tematika: 4 izgalmas kézműves sörfőzdét/sörözőt járnak körbe a Ferencvárosban egyetlen péntek estén, miközben a sörkóstolás hogyanját is elsajátíthatjuk. A tegnap virágai sétájuk művészettörténet iránt érdőklődőknek ajánlott, a szecesszió korát idézi meg, miközben felfedezhetjük "a homlokzatok mögött húzódó feszültségeket és ellentéteket, mindazt, ami itt van előttünk kőbe zárva, csak meg kell tanulni olvasni".

 

Szólj hozzá

minőségi idő élményajánló öröm a társaság nagyvárosi örömök