2014. okt 14.

Bortúra - töltsd az időd másokkal

írta: ur.anita
Bortúra - töltsd az időd másokkal

cork-360370_640.jpg

Ha nem csupán néhány órád van társas élményekre, hanem egy egész hétvégében gondolkodsz, amit szívesen töltenél a barátaiddal - nincs jobb program egy bortúránál!

Ha nem olvastad volna, miért jó, ha időt és energiát szánsz a társas örömökre és a közösségépítésre, akkor itt elolvashatod. Érdemes időt hagyni évente egyszer-kétszer hosszabb programra: a tematikus kirándulások egyik legélvezetesebbike pedig a borozós kiruccanás! Én már csaknem 10 éve járok egy lelkes baráti társasággal évente egyszer bortúrára, minden évben más borvidéket látogatunk meg, de visszatérő kedvencünk Tokaj - tavalyelőtt a Balaton-felvidék volt a célpont, tavaly a pannonhalmi borvidék, idén sajnos ki kellett hagynom az etyeki borvidéket, mert szigorú ágybanfekvésre lettem ítélve; mondjuk 7 hónapos kismamaként amúgy is csak erősen korlátozottan tudtam volna élvezni a borkóstolást, de jövőre újra velük, újabb borvidékre, ki nem hagynám!

Ódákat tudnék zengeni a borról, a jó borról, a borkóstolás öröméről - valószínűleg néhányszor vissza fog térni ez a tematika a blogon, mert stabil örömforrás az életemben, a férjemmel közös szenvedélyünk. De a bortúrában nemcsak a borkóstolás a lényeg...

Tapasztalatból tudom, hogy egy 8-10 fős társaságot (főleg, ha többen gyerekekkel jönnek) nem egyszerű időben összeszervezni, megfizethető és jó szállást találni (szállodában könnyű lenne - de az drága; a magánszállások, kiadó házak pedig általában max. 4-6 főre tervezettek). Ezeket szívesen ajánlom: a Borostyán vendégházat (Palkonya) például nagyon szerettük a villányi borvidéken néhány évvel ezelőtt, és a Villa Mimi Sopronban is egy varázslatos szálláshely nagyobb társaságnak. Aztán még egyeztetni kell a kiszemelt helyi borászokkal a kóstoló időpontját illetően (egy hétvégére 3-4 borászatot érdemes betervezni: kicsit és nagyot is, így több benyomást tudunk szerezni az adott borvidékről), és egyéb helyi programot is érdemes beiktatni a környék megismerésére. A szervezés legnehezebb része, hogy macerás összevadászni az internetről az információkat: jó szállás, jó bor, jó egyéb helyi program - nincs egyetlen olyan gyűjtőoldal sem, ami ebben átfogó módon és hitelesen segítene -, annyit költünk bormarketingre, valaki végre csinálhatna egy friss és szakszerű adatbázissal rendelkező országos bortúra-honlapot... De ha már sikerült mindent megszervezni, akkor az élmény mindenért kárpótol, irány a kiszemelt borvidék!

5 érv a bortúra mint kikapcsolódási forma mellett

1. a leglazább társasági örömök egyike a közös borozgatás, garantáltan felszabadult és beszédes lesz mindenki, valódi jókedvű lelazulás és lelassulás a hétköznapi pörgéshez képest, tökéletes közösségi élmény.

2. ha nem szereted a bort, vagy még csak most kezdtél ismerkedni vele, akkor is érdemes belevágni: alapszinten gyorsan megtanulható és könnyen megszerethető műfaj a borkóstolás; érdemes a borász figyelmét felhívni, ha járatlanok vagytok a borok világában, örömmel adnak segítséget az alapok elsajátításához, és "szerethető" borsort állítanak össze, ha tudják, hogy kezdőkről van szó.

3. a borkóstolás messze több, mint alkohol bejuttatása a szervezetünkbe: komplex élmény, koncentrált örömforrás, tanulás és folyamatos fejlődési lehetőség egyben - egy kis odafigyeléssel már 15-20 bor kóstolása után tudsz önállóan is megállapítani illat- és ízbeli jellegzetességeket, kifejezetten önbizalomépítő a gyors tanulás efféle lehetősége.

4. jó találkozni a borászokkal, beszélgetni velük kóstolás közben, látni azt a termőterületet, ahonnan a bor származik, bepillantani abba a temérdek munkába és lelkesedésbe, ami egy palack bor mögött van - egyszóval személyes tapasztalatot szerezni valamiről, ami így fontossá válik neked. A boltok polcán csak egy árucikknek tűnik, és hirtelen rádöbbensz egy ilyen bortúra után, hogy milyen más az, amikor már közöd van hozzá, emléked van róla, látod az embert és a helyet is mögötte. Akiket ajánlok  az elmúlt évek személyes benyomásai alapján: Pálffy- Köveskál, Spiegelberg - Somló, Karádi-Berger - Erdőbénye/Tokaj, Luka Enikő - Sopron, Prisztóka - Nyúl.

5. egy borvidék számtalan más programot is tartogat a borozáson kívül: gyalogtúrát, biciklizést, építészeti és egyéb kulturális látnivalókat, gyógyfürdőzést, további gasztronómiai élményeket (mi pl. rászoktunk a sajtkóstolásra is, egyre több kiváló sajtműhely van országszerte).

Ha ősz, akkor nincs is jobb évszak erre, vágj bele egy bortúrába és hívd el a barátaidat is!

 

Szólj hozzá

közösség bor öröm a társaság