2014. okt 27.

Vagány, vidám, szinglianyu

írta: ur.anita
Vagány, vidám, szinglianyu

silhouettes-68153_640.jpg

Interjú Vas Katával, a Szinglianyu blog szerzőjével. Vagány, vidám, Vaskata. Ez a blog mottója. Rögtön megfogott, mert azt sugallja, hogy egyedülálló anyaként igenis lehet a nehézségekkel együtt és a társadalmi előítéletekkel szemben szabadon, optimistán, kiegyensúlyozottan élni.

Tágabb ismeretségi körömben több olyan nő is van, akik saját döntésükből vagy a rajtuk kívülálló okok miatt egyedülállóként élik mindennapjaikat és nevelik egy vagy több gyereküket. Nem mellesleg remekül csinálják. Csodálom és tisztelem őket, mert nekik a mindennapok menedzselése is sokkal bonyolultabb, jóval több tervezést igényel minden program, nem beszélve önmaguk "újratervezéséről" vagy az önmagukhoz való visszatalálásról egy válás, csalódás vagy mélypont után. Van mit tanulni egymástól, minden családi állapot, élethelyzet és életút nagyon egyedi, de az közös bennük, hogy mindegyikben megvan a lehetőség a teljes életre, az elégedettségre, a boldogságra. Hogyan csinálja ezt egy szinglianyu? Erről kérdeztem Vas Katát, a blog szerzőjét.

Mikor és miért kezdtél el blogot írni ebben a témában?

Idén anyák napján kezdtem el írni a Szinglianyublogot, nem titok: személyes indíttatásból. Láttam, hogy ez nem egyszerű helyzet, de azt is, hogy ha merünk a nehézségekről beszélni, akkor máris sokkal kevésbé nehezednek ránk. Árvai Nóra pszichológussal szövetkezve azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az egyedülálló anyáknak segítsünk. Mindketten ebben a  cipőben járunk, egy-egy fiú gyermeket nevelünk elvált nőként.  Háztartás, munka, pénzkereset, gyereknevelés, baráti- és családi kapcsolatok ápolása, emellett magunkra, hobbinkra vagy feltöltődésre,  és egy esetleges új párkapcsolat kialakítására és megszilárdítására is kellene az idő.  Nem könnyű ma hazánkban egyedülálló anyának lenni.

Miben és hogyan tudjátok támogatni a hasonló cipőben járó nőket?

A blogon, ami egyben klub is, praktikus és hasznos tippeket adunk az egyedülálló anyáknak és szórakoztató írásokkal várjuk olvasóinkat. A Szinglianyu tréningen Árvai Nóri szakértői vezetése alatt a tréning végére energiával, önbizalommal töltődhetnek fel a résztvevők, újra hisznek magukban, és olyan praktikák birtokában lesznek, amelyek segítik őket a mindennapokban. Árvai Nóri egyéni Szinglianyu tanácsadást is tart, amelynek során a traumákkal, a válás feldolgozásával, az egyedülálló gyereknevelés stresszével is lehet dolgozni.

Könyvet is írtatok együtt, ami nemrég jelent meg. Az Így légy boldog, egyedülálló anya milyen témákról szól és miben tud segíteni az egyedülálló anyáknak?

Csak néhány témát emelek ki, ami miatt érdemes a könyvet elolvasni: egyedül maradni - a veszteség feldolgozása; a válás bejelentése és feldolgozása a gyermekünkkel; hatékony stresszkezelés egyedülálló anyáknak; szinglianyu randizik - így ismerkedj; szinglianyu topformában. Segítségével te is vagány, vidám, fitt és kiegyensúlyozott lehetsz  leharcolt, stresszes, magányos szinglianyu helyett.

Te hogyan csinálod? Hogyan tudod beosztani az idődet, hogyan zsonglőrködsz a különböző szerepeiddel?

Rengeteget segítenek a barátaim: amikor egyszerre kellene két helyen lennem - ami gyakran előfordul - akkor rendszeresen vigyáznak a gyerekre vagy a kutyámra. Rájöttem, hogy van, ami egyszerűen nem megy segítség nélkül, és már nem félek ezt bevallani magamnak sem. Az időgazdálkodás van, akinek a vérében van, de akkor sem kell megijedni, ha inkább a szétfolyós típusba tartozol: tanulható ugyanis, elszántság kérdése. A blogon és a könyvben is sok hasznos tipp olvasható ezzel kapcsolatban.

Önmegvalósítás. Saját idő. És... pasizás. Ezekre hogyan szakítasz időt a mindennapi teendők mellett?

Talán közhelynek hangzik, de tényleg igaz: ha anya rendben van, minden rendben van. Különösen igaz ez az egyszülős családokra. Muszáj kiszorítani a napból valamennyit magunkra, hogy rendszeresen töltekezni tudjunk, és ne omoljunk össze a fáradtságtól, mert akkor minden borul. Én minden napból kicsípek magamnak legalább 30 percet mozgásra, és még 15-öt egy kellemes illóolajos fürdőre. Ennyit minden szinglianyu megérdemel :-)

 

Szólj hozzá

interjú életminőség