2014. dec 02.

Csokimikulás teszt - ezt vedd Mikulásra!

írta: ur.anita
Csokimikulás teszt - ezt vedd Mikulásra!

IMG_20141202_102516.JPG

Néhány nap múlva mindenki csokimikulást eszik majd. De melyiket érdemes meg(v)enni? A kínálat óriási, a minőség az ehetetlentől a vállalhatóig húzódik, elenyészően kevés igen jóval. Csoport- és pillanatkép megcsonkított csokimikulásokkal. Ezeket kóstoltam, a tapasztalatokat alább megosztom. Az abszolút győztes a fekvősorban levő mikulás, amelynek nemcsak a fejét törtem le rituálisan kóstolási célból, hanem az egész elfogyott pillanatok alatt és csak a zörgő papírja maradt... Titkos és meglepő favorit dobogós helyen! 

Gyerekkorunk csokimikijeinek ízvilága köszön vissza a legtöbb mai mikuláscsokin is: lisztes állagú, csokit (kakaót) csak nyomokban tartalmazó, egyéb állományjavítókat azonban bőven felvonultató fröccsöntött izék - hivatalos nevén: tejbevonó masszából készült édesipari termékek. Kár. Pedig lehetne ezt jobban is csinálni. 

A válogatás szempontja a könnyen elérhetőség és közismertség volt. Tehát a nagy és ismert márkák. Vagyis ebből a szórásból kimaradtak a kézműves, manufakturális keretek közt készült csokik, pedig azt is érdemes lenne végigkóstolni, egyre több cukrászda és csokikészítő kínál ilyen saját készítésű nyalánkságot Mikulás előtt. De ugye, körtét az almával minek hasonlítgassuk... Értékelési módszertan röviden. :-) 6 kiszemelt alany volt (mindegyik tejcsoki),  természetesen vakteszten kóstoltam, pőrére lecsupaszítva, egyformán a fejekből mintát véve. 10 pontos pontrendszeremben az ízvilág, a valódi csoki érzet, az összbenyomás számított. Kontrollcsoport a férjem volt, akivel nagyon hasonló pontszámokat adtunk. Szubjektív sorrend + kóstolási benyomások, érdekes és meglepő befutóval az ezüstérmes helyen:

6. helyezett: Tibi Mikulás tejcsokoládé 2 pont - Ez az ehetetlen kategória: a futószalag gumiíze simán érződik vagy egy műanyaggyártási fröccsöntött mellékíz, mindenesetre csak mellékíze van, főíze nincs. Még sütibe se sütném bele, gyereknek meg végképp nem adnám...

5. helyezett: Boci tejcsokoládé Mikulás 4 pont - Ehető, de minek is ennénk ilyet? Mármint ha nem muszáj... Nagyon-nagyon édes, ez is műanyag ízű, lisztes állagú. 

4. helyezett: Nestlé tejcsokoládé Mikulás 5 pont - Nagyon ismerős , talán ezért nosztalgikus mikiíz a gyerekkorunkból: gejl, kissé avas, tejporos, cukros tejcsoki.

3. helyezett: Milka tejcsokoládé Mikulás 6,5 pont - Ezt azonnal felismertük vakteszten is: klasszik lilatehén íz, összetéveszthetetlen. Természetesen ez is túl édes, de aki szereti a milkát, itt sem csalódik.

2. helyezett: Szerencsi tejcsokoládé Mikulás 7,5 pont - Karakteres, valódi csokit idéző ízvilág, jobbfajta csokis tejre is emlékeztet az utóíze, semmi zavaró savanykás fröccsöntött íz. Mi ez? Ez elég jó!

1. helyezett: Lindt tejcsokoládé Mikulás 8 pont - Ez tutira svájci csoki, van benne anyag! Selymes, valódi gazdag tejcsoki íz, némi karamellás beütéssel, újgenerációs csokimikulás, ami igazán finom.

És az árak? A legdrágább természetesen az aranyérmes, nem is kicsit, hanem nagyon, ez a piszokdrága kategória: egy nagy áruházláncban vettük 999 Ft-ért (70 g)!  Hát, jól meggondolja az ember, hogy ilyet vesz-e, ha mondjuk a 6 unokájának akar meglepetést szerezni... A ezüstérmes Szerencsi viszont amellett, hogy tényleg nagyon jó, még olcsó is: a 65 g-os mindössze 299 Ft, tehát kevesebb mint harmadannyiba került mint a kb. ugyanekkora Lindt. És annyival egyáltalán nem rosszabb... Az én titkos favoritom egyértelműen a Szerencsi, idén ez kerül a kiscsizmába.

Szólj hozzá

öröm a kaja