2015. jan 02.

Újévi fogadalmak: hogyan ne merüljön feledésbe már holnapra?

írta: ur.anita
Újévi fogadalmak: hogyan ne merüljön feledésbe már holnapra?

street-368718_640.jpg

Nem tudok "brit tudósok kimutatták" statisztikát prezentálni az újévi fogadalmaink betartására és véghezvitelére vonatkozóan, de az biztos, hogy a nullához inkább közelítene, mint a 100%-hoz a megvalósult saját fogadalmú újévi életprojektjeink száma. Miért van ez és mi segíthet a hatékonyabb megvalósításban? 5 egyszerű lépés a hatékonyabb megvalósításhoz + segítségként egy szuper és ingyenes web alapú eszközt is ajánlok! Próbáld ki!

A legfőbb újévi fogadalmi hibáink és kiküszöbülésük dióhéjban:

1. Nem megfontoltan és józanul tesszük (hanem szilveszteri alkoholmámorban és eufóriában úszva). Gondold át kicsit később - másnaposság esetén inkább harmadnap :-) - nyugodtan és higgadtan!

2. Nem reális a célkitűzésünk (nem a mi élethelyzetünkre, személyiségünkre szabott; vagy túlzó, teljesíthetetlen elvárásokat állítunk fel magunknak). Legyen reális és elérhető a kitűzött célod!

3. Túl általánosan fogalmazunk és nem rendelünk hozzá konkrét megvalósítási lépéseket (az "idén lefogyok" vagy a "többet sportolok" fogadalom nem fog csak úgy magától megvalósulni...). Konkrét célt tűzz ki és bontsd le kisebb lépésekre, azokhoz rendelt határidőkre a célkitűzésedet!

4. Nem valósítjuk meg a terveinket (kifogásból, kibúvóból általában nincs hiány, hamar felmentjük magunkat: "ááá, nem is olyan fontos ez most nekem"). Emlékeztesd magad a kitűzött lépésekre, folyamatosan ellenőrizd a haladásodat!

5. Hibáztatjuk magunkat és lelkiismeretfurdalásunk van, mert feladtuk idő előtt ("én erre alkalmatlan vagyok"; de hogy ne valljunk kudarcot, ezért inkább nem is próbálkozunk vele többet). Ha nem sikerült, nem baj: értékeld újra a célkitűzésedet, fogalmazd át, tedd elérhetőbbé, vonzóbbá magad számára. És vágj bele újra, bármikor évközben!

A 3. és 4. pont az, ahol általában elbukik a legtöbb tervünk a valóságban. Nem vagyunk kellően tudatosak, sok a dolgunk, fáradtak vagyunk, kihagyunk egy napot, aztán még egyet... aztán már úgyis mindegy. Támogatásra lenne szükségünk. Minimális, de nagyon hasznos segítséget jelenthet egy olyan web alapú és ingyenes eszköz, ami folyamatosan emlékeztet minket a terveinkre, a betervezett lépések megvalósulására és hetente értékelhetjük a segítségével az elért eredményeinket. Az általam ismertek közül nagyon jó a lifedirector nevű  módszer és eszköz. Csak regisztrálnod kell, megbarátkozni a kezelőfelülettel és a módszerrel, aztán elkezdeni a munkát magaddal-magadért.

A módszer lényege: "Határozzuk el könnyen megvalósítható és konkrét tevékenységek rendszeres elvégzését, melynek megvalósulását hetente ellenőrizzük. Nem az a fő kérdés, hogy mit akarok elérni?, hanem az, hogy mit kell tennem? Ne a célra koncentráljunk, hanem tűzzük ki az irányt, és tegyük meg, ami ahhoz kell, hogy arra haladjunk. Például, ha fogyni szeretnénk, ne azt határozzuk el, hogy 10 kg-ot fogyjunk (cél), hanem, hogy heti 3x tornázunk, 1x futunk, egészségesen táplálkozunk (tevékenységek). Hetente egyszer nézzük vissza, hogy sikerült-e megvalósítanunk, amit elhatároztunk (ellenőrzés)."

A célkitűzés fontosságát ugyan én nem bagatellizálnám el; viszont tény, hogy a tevékenységen (mit teszek meg a cél érdekében?) van a hangsúly a siker eléréséhez.

Sokunknak nem egy eszköz, hanem egy személy és az általa nyújtott személyre szabott, csak minket támogató módszer jelenti a segítséget a sikerhez és az áttöréshez, ilyenkor jöhet jól a coaching. Kisebb és nagyobb célokhoz, új szokások - új életmód kialakításához egyaránt alkalmazható. Mivel ez biztosan nem uniformizált, hanem a te igényeidre, működésedre és céljaidra szabott konzultáció, ezért 3-4 alkalom után látványos meglódulás tapasztalható az eddigi elakadásokban, a célok pedig az ábrándok világából az "itt és most" valóságába kerülnek. Érdemes kipróbálni - különösen így, egy új év kezdetén -, az éves kitűzött céljaid hatékony megvalósításához jelenthet nagy segítséget egy néhány alkalmas coaching-folyamat.

 

 

Szólj hozzá

perspektíva boldogság-projektek