2015. jan 20.

Miért szeretnek a nők beszélgetni?

írta: ur.anita
Miért szeretnek a nők beszélgetni?

woman-400574_640.jpg

Mert komoly örömforrást jelent a számukra! Sok nő felszabadultságot érez a többi nő társaságában, és ehhez a nyelv szolgáltatja a kötőanyagot. A nők többször, hosszabban és szívesebben beszélgetnek, és szívesebben hallgatnak meg másokat. A magyarázat a női agy biokémiájában keresendő. 

Tény, hogy bizonyos verbális területek nagyobbak a női agyban, mint a férfiakéban. Az arány a kimondott szavakban is mérhető: a nők egy nap nagy átlagban kétszer-háromszor annyi szót mondanak ki, mint a férfiak. Ez önmagában még nem magyarázat arra, hogy miért teszik ezt. Miért telefonálnak a nők órákig és miért töltenek egymás társaságában hosszú időt egy kávé mellett cseverészve?

animated-279205_640.png

Ugyanis a beszélgetésen keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ennek hatására aktiválódnak az örömérzet központjai, dopamin és oxitocin áradását élik át. A dopamin egy olyan vegyület, amely az agyi hálózatok örömközpontjait stimulálja, az oxitocin hormon pedig a meghitt kapcsolatok előidézője és következménye is egyben. Beszélgetni tehát öröm és kötődés egyszerre! Nem véletlenül  a női összejövetelek célja maga a kötetlen beszélgetés - nem pedig valamilyen konkrét információ átadása.

Nőként ne legyen tehát több lelkiismeretfurdalásod, ha hosszúra nyúlik egy telefonbeszélgetés vagy a tervezettnél tovább tart egy barátnős találkozód - ezzel csak a jó hangulatodat biztosítod vagy a tudomány nyelvén: az örömközpontodat stimulálod. :-) (forrás: Louann Brizendine - A női agy)

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

Szólj hozzá

boldogságtudomány örömkémia