2015. jan 22.

Filmek és könyvek lusta téli hétvégékre

írta: ur.anita
Filmek és könyvek lusta téli hétvégékre

chair-270980_640.jpg

Január a kedvenc nemszeretem hónapom. A karácsony elmúlt, a tavasz még messze, a pénztárca lapos és legtöbbször még hó sincs, csak nyúlós-borongós hideg. Mi mást lehet csinálni, mint otthon maradni, bevackolni és lusta, kellemes hétvégi napot tervezni - akár egyedül, akár többesben. A filmnézés és az olvasás evidencia egy ilyen napon vagy estén. Szubjektív ajánló a folytatásban!

Nem a mozibajárásról és a könyvek falásáról szólnak mostanában a napjaim. Szoptatok, keveset alszom, két gyereket pesztrálok és a magamra fordítható időmorzsákat próbálom a számomra legpihentetőbben és feltöltőbben kitölteni: kicsit barátokkal találkozni, kicsit pihenni, kicsit blogolni, kicsit olvasni vagy filmet nézni (remekül lehet szoptatás közben...). Személyes ajánló az elmúlt időszak nekem tetsző darabjaiból, van közte friss és régebbi darab is vegyesen. Csak a fülesfotel és egy pohár vörösbor hiányzik még a tökéletes illúzióhoz. :-)

Film

Vicky Cristina Barcelona. Az újabb Woody Allen filmek egyike. Én nagyon szeretem, mert habkönnyű, az elképesztően férfiasan tökéletes Javier Bardemmel a főszerepben (+ Penelope Cruz és a csücsörítő szájú Scarlett Johansson), a még elképesztőbben hangulatos Barcelonával a háttérben. És még pikáns szerelmi jelenet is van. Mediterrán életérzés, téli napokra ideális kikapcs.

Grand Budapest Hotel. Ez egy tavalyi film, Wes Anderson zavarbaejtően gyönyörű képi világú filmje. De tényleg: vizuális orgia, olyan mint egy festmény, tobzódó színekkel és tökéletes kompozíciókkal. Kedves és pörgős sztori, ami néhol még tanulságos is, de nem szájbarágósan, a főszereplő pedig Ralph Fiennes. Egy olyan vérbeli művészfilm, ami mindenkinek tetszhet. Nem mindennapi filmélmény.

A tökéletes trükk. Régi nagy kedvencem ez a film 2006-ból, a szupertehetséges Christan Bale-lel és a nagyágyú Hugh Jackmannel a főszerepben, Christopher Nolan tényleg nagyszerű rendezésében. Nemrég újra láttam a tévében, harmadszorra is rajongtam érte. Okos film, csavaros film, nem véletlen a címe - az utolsó pillanatig ébren tartja a néző figyelmét (szó szerint tátva marad a szád), hogy csak az utolsó pillanatban derüljön ki a tökéletes trükk egészen pofonegyszerű átverési ötlete. Számomra ez egy tökéletes film, nincs hiba benne, nagyon szeretem.

Könyv

Dragomán György: Máglya. Családtörténet és történelmi tabló egyszerre. Mindez a 13 éves kamasz, Emma szemszögéből. Dragomán az utóbbi évek legfelkapottabb kortárs magyar szépirodalmi szerzője, új könyve boszorkányos, fülledt, sűrű légkörű alkotás, fajsúlyos darab.

Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája. Igazi női regény, a könnyedebb fajtából. Az Ízek, imák, szerelmek  - amiből a mérsékelten giccses juliarobertses film készült - írónője újra egy női történettel állt elő: 19. századi sztori, felfedezésekkel, őrült figurákkal, enyhe feminista beütéssel. Bevackolós, teaszürcsölős olvasmány.

És végül bármi Agatha Christie-től! A Bertram Szállót különösen szeretem. Pár éve kezdtem el Agatha Christie-t olvasni, addig valami sznob előítélet miatt azt hittem, hogy gagyi, hogy értéktelen lektűr és kezembe se vettem. De már rögtön az első után megváltozott a véleményem, azóta pedig évente több krimijét is elfogyasztom, ugyanis remekül kikapcsol. Bőséges a termés, így még egy ideig eltart az életmű elolvasása. Igaz ugyan, hogy nem dosztojevszkiji lélektani mélység, de imádom a zseniális történetszövését, a néhány vonással felrakott döbbenetesen plasztikus karaktereit, és azt, hogy tényleg nem tudom kitalálni az utolsó lapig, hogy ki a gyilkos...

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

Szólj hozzá

feltöltődés minőségi idő élményajánló