2015. feb 17.

Éves tervezés: még februárban sem késő!

írta: ur.anita
Éves tervezés: még februárban sem késő!

computer-313840_640.jpg

Gyorstalpaló avagy sorvezető a sikeres hosszútávú tervezéshez. Még most, februárban sem késő egy nagyobb, éves terv megvalósításába belefogni! Legyen szó munkáról, magánéletről, életmódváltásról vagy egy régóta dédelgetett álom megvalósításáról: így fogj bele egy nagyobb lélegzetű projektbe!

Mindenkinek vannak olyan nagy tervei, amelyek több hónapra, esetleg több évre szó elkötelezettséget, munkát, kitartást igényelnek. Gyakran feladjuk valahol útközben - legtöbbször két ok miatt:

1. mert elfelejtődik a valódi cél (miért is akarom én ezt igazán?), amit az elején még világosan láttunk magunk előtt és lendületet adott, 2. mert közben elveszünk a részletekben, kihagyunk egy-egy lépést (majd jövő héten, majd jövő héten... ááá, már úgyis mindegy), és elbizonytalanodunk a folytatást illetően.

A két legfőbb buktató a legnagyobb és a legkisebb: a nagy absztrakt cél + a pici hétköznapi teendők szem elől tévesztése. Hogy könnyebben menjen, itt egy jól működő segédlet: mindenképpen írd le a terveidet minden egyes állomásnál + érdemes a digitális naptáradban az egyes etapok végére emlékeztetőt beállítani vagy a hagyományos naptáradba előre beírni az egyes szakaszok fordulóját - hogy ne felejts el továbblépni!

Hosszútávú tervezés 5 lépésben

1. Az álmom, amire nagyon vágyom

Fogalmazd meg a CÉLT! Tedd fel a kérdést magadnak: miért szeretném ezt elérni? Mert akkor...

2. Éves cél kitűzése

Nevezd meg PONTOSAN és KONKRÉTAN, mit szeretnél elérni ezév december 31-ig (vagy egy bármilyen hosszútávra kitűzött időpontig)!

3. Negyedéves akcióterv

Háromhavonta írj egy listát a GYAKORLATI teendőkről, amiket az adott időszakra tűzöl ki.

4. Havi mottó

Havonta egyszer nevezd meg a legfontosabb dolgot, amit abban a hónapban meg kell tenned - és mellé 1-2 kisebbet még. Adj egy MOTTÓT a következő hónapnak! Ez lehet egy szó, egy mondat; a lényeget fejezze ki, ami bármikor eszedbe jut, ha rágondolsz.

5. Heti rövid lista

A hét elején (vagy az előző hét végén) szánj 5 percet arra, hogy ránézel a havi tervedre és AKTUALIZÁLOD a heti teendőket - ha kell, módosíts: szűkítsd vagy bővítsd a tervezett aktivitásokat a célod érdekében. Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha nem tettél meg valamit, inkább koncentrálj arra, mit kell tenned a jövő héten, hogy továbbhaladj és jól érezd magad.

+ Ünnepeld a pici sikert is!

És ami még nagyon fontos: örülj a legkisebb megtett lépésnek is, veregesd meg a saját vállad és ünnepeld meg a pici sikereket is - különösen, ha egy saját gyengeségeden lettél úrrá a siker érdekében. Hajrá, tervezzetek valami fontosat 2015-re!

Ha segítség kell, a coaching remek támogatás lehet céljaid kitűzéséhez, a hatékony megvalósításhoz, az álmok valóságba ültetéséhez, a legjobb döntések meghozatalához.

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

 

 

Szólj hozzá

egotrip perspektíva boldogság-projektek