2015. már 13.

Kipróbáltam: bonbonkészítő tanfolyam - csoki a maximumon

írta: ur.anita
Kipróbáltam: bonbonkészítő tanfolyam - csoki a maximumon

20150311_211707.jpg

Most kaptam be a számba az utolsó darabját annak a bonboncsomagnak, amit magam készítettem két napja. Kívül roppanós, fényes bonbon, belül pedig egy lágy, kifejező ízű pezsgőtrüffel töltelék. Tökéletes. Ezerszer jobb, mint bármelyik bolti bonbon. Sőt, még a profi cukrászdai változatoknál is lényegesen finomabb. És ezt én csináltam!

Emlékeztek a Csokoládé c. filmben Vianne-ra, a kis kézműves francia csokibolt tulajdonosnőjére? Aki mindenkit elcsábít és rabul ejt bűnösen finom csokoládéival? Ilyen bonbonokkal tényleg pofonegyszerűen lehet csábítani. És otthon is neki lehet állni néhány eszköz és alapanyag beszerzése után. Na, és egy ráérős délután is szükségeltetik hozzá, mert ez nem az az "összedobok egy gyors muffint" kategória. Viszont tökéletes ajándék lehet húsvétra, szülinapra, karácsonyra. És tökéletes kikapcsolódás és kiszakadás a hétköznapi pörgésből, amíg elkészülsz vele.

A Chefparade főzőiskola csoki&süti műhelyében igazi bonbonspecialistává válhatsz! De nem is a végeredmény a lényeg, hanem a készítés folyamata. Én a Töltött bonbon - francia ihletéssel kurzuson jártam. Három és fél óra tömény boldogság. Hogy miért? Mert óriási adag tökéletes minőségű csokival dolgozhatsz: a látvány, az illat és a csokimassza érintése már önmagában extra hangulatfokozó. Érezhetően mindenkire hat ez a faktor, az egyébként is nagyon stílusos milliőjű és praktikus elrendezésű belvárosi csokiműhelyben hamar feloldódnak az emberek (és nemcsak nők vannak!), a kezdés után fél órával már széles mosollyal és könyékig, fülig csokisan álljuk körbe a hatalmas gránitpultot, ahol dolgozunk.

csoki-b.jpg

Csiszér Dóri, a bonbonkurzus vezetője és a csokiműhely háziasszonya szakszerűen és egyéni odafigyeléssel kalauzol minket végig a bonbonkészítés minden fázisán, olyan számomra eddig misztikusnak tűnő fogalmakkal és műveletekkel is megismerkedünk a gyakorlatban, mint hogy mi az a temperálás, vagy hogyan készül a selymesen lágy töltelék, a ganache. Választhatunk fehércsoki és étcsoki között, aztán mindenki minden fázist kipróbál és a saját választott bonbonkészítő formájában készíti el a saját adagját. Sok gyakorlati tippet, trükköt tanulunk: mitől lesz tökéletes a bonbon: hogyan tartsd a formát, milyen mozdulatokkal szedd le a felesleget, hány fokon lehet a csokoládéval dolgozni, hogyan lehet ezt elérni és  honnan tudod megállapítani, hogy éppen jó a hőmérséklete a csokinak akkor is, ha nincs otthon profi konyhai hőmérőd. Majd következik a töltelék elkészítése, négyféle tölteléket keverünk ki frissen: fehércsokis trüffel francia pralinéval, pezsgős trüffel, levendulakrém és cointreau-s (narancslikőrös) csokipraliné. Mindegyik ízvilág zseniális és otthon tovább kísérletezhetsz az összetevőkkel, ennek csak a képzelet szab határt: fahéj, chili, kandírozott gyümölcsök és virágok, likőrök, rózsavíz... Amíg a hűtőben dermednek a bonbonok, még egy rövid filmnézés is belefér az időbe, a kakaó útjáról a termőföldektől a csokiüzemig, sok újdonságot tudtam meg a termesztésről és a feldolgozásról is. A végén a kész bonbonokat feldíszíthettük és elégedett arccal, kis dobozka csodával távozunk. Endorfinok 100%-on. Ezt receptre kellene felírni tavaszi fáradtság és lehangoltság ellen!

Kinek? Mindenkinek, aki szereti a csokit (ki nem?). Aki szeretne egy különleges desszertet otthon is profin elkészíteni (ki nem?). Aki három és fél órára szeretné magát jól érezni csokiban tapicskolva (ki nem?).

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

kipróbáltam! élményajánló