2015. már 20.

Önmegvalósítás a munkában: lehetséges?

írta: ur.anita
Önmegvalósítás a munkában: lehetséges?

b9b7db8536f3d589e2e97ee00f4ae492.jpg

Közeleg a hétfő reggel. Görcsbe rándul a gyomrod vagy izgatottan várod a munkakezdést? Az ilyen zsigeri érzések mondanak a legtöbbet arról, hogy mennyire jársz az önmegvalósítás útján a munkádban. Mennyire a tiéd? Ha kevéssé, akkor sincs semmi veszve! 3 tipp az első lépések megtételéhez.

Az utóbbi évek nagy mantrája: légy önmagad, valósítsd meg az álmaidat a munkában! Persze, tökjó szlogen, de ez hétfő reggel nem más, csak egy nyomasztó teher a vállon. Teljesítsd ki magad a munkában! Mintha ez olyan könnyű lenne... A helyzet az, hogy szinte senkinek se könnyű ezt az önkiteljesítési utat megtennie, hacsak nem született azzal az elhatározással, hogy sebészprofesszor lesz, és ezt pöpecül megvalósítja, mert van hozzá tehetsége, kitartása, pénze és támogatottsága; majd kérdések és kételyek nélkül egész életében műveli, élvezi, fejleszti magát, és boldogan hal meg. Itt a vége, fuss el véle. A hétköznapi valóságunk ennél jóval bonyolultabb és esetlegesebb, keretek, szabályok és külső-belső elvárások, botladozások szövevénye.

Már az is kérdés, hogy egyáltalán a munka-e az önmegvalósítás terepe? Az egyik verzió szerint: keress sok pénzt valamivel (bármivel, leginkább egy felkapott sikerszakmával), amit aztán olyan dolgokra, időtöltésre, hobbira stb. szánsz, ami feltölt és ami jó esetben akár az önmegvalósítás terepe is lehet. A másik verzió szerint keress pénzt azzal, amit szeretsz csinálni, amit a saját legjobb utadnak, a hivatásodnak érzel - és ebben teljesedj ki.

Az első verzió az én korombeliek (harmincas éveik végét, negyvenes éveik elejét taposó generáció) nagy mottója - vagy legalábbis egy darabig az volt... A rendszerváltás környékén és utána jópár évig ebbe az irányba nyomott minket mindenki: a szüleink, a tanáraink, a közgondolkodás. És így lett a nemzedékem feléből jogász. Mert az olyan jó ötletnek tűnt: fiam, azzal sok pénzt lehet keresni. Mi a nyavalyát csinál egy jogász? Te azt élveznéd? Neked való? El tudod képzelni a hivatásodként? Ez fel sem merült kérdésként. Hiszen ha sikeres leszel és sok pénzt keresel, akkor automatikusan boldog is leszel és elégedett az életeddel. Hát, sokszor baromira nem így lett. Jó esetben használható alapnak vagy ugródeszkának bizonyult a továbblépéshez, egy másik hivatás választásához. Rossz esetben végignyűglődött évek lettek belőle. Így aztán nemzedékem fele (és nemcsak a jogászok) szeretne a negyvenes évei kezdetén magának valami homlokegyenest más munkát, mint amit eddig csinált. Amivel nincs is semmi baj, mert még mindig jobb most, mint 87 évesen az idősek otthonában tipródni azon, hogy jó lett volna mást is kipróbálni, másba is belefogni...

Ezért én inkább határozottan a második verzióval tudok szimpatizálni: keresd azt a munkát, ami örömet okoz és inspirál, amiben tudsz fejlődni és vannak terveid vele. Alakítsd úgy a körülményeket és a tevékenységedet, hogy annyi pénzt is keress vele, ami jó érzéssel és elégedettséggel tölt el, amiből számodra megfelelő módon megélhetsz. A mit, a hogyant és a mikort mindenkinek magának kell megtalálnia.

Ma már biztosan tudjuk, hogy nem létezik tuti sikerszakma, annyira gyorsan változik a világ. Ha ma belefogsz egy mostani sikerszakma megtanulásába, az már öt év múlva lehet, hogy a fasorban sem lesz: legalábbis a tudás biztosan nagyon gyorsan elévül; viszont a megszerzett jártasságok és fejlesztett készségek kevésbé használódnak el (ezért inkább ezekre érdemes gyúrni!). A mások által jónak tartott megoldások mókuskereke helyett jobb ötlet: a rugalmasság, a változásra való hajlandóság és a számodra legjobb megoldások keresése ( és nem hajszolása).

Visszatérve a nyitó gondolathoz: mit csinálj, hogy ez az önmegvalósítás izé ne nyomasztó teher legyen, hanem egy lehetőség, amivel akár élhetsz is? Szabadon - ahogy kedved tartja, és ha kész vagy rá. Hiszek abban, hogy ez nem megy parancsszóra és külső nyomásra, hanem egyszercsak (lehet, hogy hosszú évek után!) megszületik az a belső késztetés, ami tényleg a megvalósítás útjára visz. Hagyj magadnak időt az érlelődésre.

Inspiráló élettörténetekről már írtam korábban, érdemes ilyesmit is olvasgatni, ha karrierváltásra készülsz: megnézni mást mi mozgat, hogy csinálja, mi ad szárnyakat neki.

Végül 3 TIPP, ha a mostani munkádban vagy egy teljesen új területen szeretnéd jobban megvalósítani önmagad kiteljesítését, ha szeretnél energikus és jókedvű hétfőkre ébredni, akkor:

1. Figyeld önmagad, a tevékenységeidet, az egyes feladatokban való részvételed - és vedd észre, jegyezd meg azt, amikor jól érzed magad, amikor lelkes, elmélyült vagy felszabadult vagy!

2. Gondolkodj azon, te mit tehetsz azért, hogy még jobban érezd magad a bőrödben munka közben. Mi az, amit most nem teszel meg, de akár meg is tehetnéd?

3. Próbálj ki új dolgokat: a kis kockázatú, kis befektetést igénylő újdonságokkal kezdd! Bátran kísérletezz új dolgok tanulásával, új tevékenységek megtapasztalásával. És figyeld, mi esik jól neked!

+ egy tipp: a coaching remek támogatás a munka területén a saját utad megtalálásához, a hatékony megvalósításhoz, az álmok valóságba ültetéséhez, a legjobb döntések meghozatalához.

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

Szólj hozzá

életminőség boldogság-projektek öröm a munka