2015. ápr 02.

Örömevés: a legjobb hangulatjavító ételek

írta: ur.anita
Örömevés: a legjobb hangulatjavító ételek

fruit-bowl-3476_640.jpg

Az érzelmeket befolyásoló bonyolult kémiai vegyületeket szervezetünk nagyrészt az elfogyasztott ételekből állítja elő. Mit együnk, hogy jobb kedvünk legyen?

Természetesen fontos a rendszeresség, kiegyensúlyozottság az evésben és a heti legalább háromszori mozgás. Ha ez mind megvan, akkor se várjuk csodát egy banán elmajszolásától, de igenis tény, hogy az agy kémiai egyensúlyát javíthatja, ha bizonyos ételeket gyakrabban fogyasztunk.

A szerotonin a jó hangulatért és érzelmi stabilitásért felelős és ez befolyásolja a pihentető alvást is. Ha valakinek alacsony a szerotoninszintje, lehangolt és szorongó lehet. A szerotonin alapanyaga a triptofán, ami kellő mennyiségben van a banánban, a kenyér- és tésztafélékben, továbbá az olajos halakban, lazacban, makrélában.

A szerotonintermeléshez az agynak szüksége van B-vitaminokra is, amelyek együttesen fejtik ki hatásukat, valamint folsavtartalmú ételekre, ezt biztosíthatjuk avokádó, banán, halak, csirke- és marhahús, máj, spenót, bab, káposzta, tojás, meggy, őszibarack elfogyasztásával.

Az optimális dopaminszint elengedhetetlen az energizáltság és a pszichés motiváltság szempontjából. Amikor a dopamin aktiválódik a szervezetben, akkor képes ellensúlyozni a kisebb stresszkeltő tényezőket, amelyek elkerülhetetlenül megjelennek a mindennapokban. A dopamintermeléshez az agynak tirozinra van szüksége, amely jelentős mennyiségben a fehérjetartalmú ételekben található meg: hal, hús, dió- és mogyorófélék, sajt. A dopaminszint megemelésére jó hatással van a fizikai tevékenység, a séta a szabadban vagy a környezetváltozás is.

A jó napindításhoz elengedhetetlen a fehérjegazdag reggeli, ezt a tej és tejtermékek biztosítják, ezek megemelik a tirozinszintet, ezáltal hatékonyabban és energikusabban indul a nap. A reggel elfogyasztott szénhidrátok is nagyban befolyásolják a hangulatunkat, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek vagy pl. a zabkása sokkal jobb választás, mint a fehér kenyér, mert az összetett szénhidrátok csak fokozatosan és nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ezáltal energiaszintünk és hangulatunk stabilabb lesz. A kihagyott reggeli nem jó ötlet, mert többet árt, mint használ: ha nem reggelizünk, a vércukorszintünk alacsony marad, az agyunk ilyenkor nem tud megfelelően működni, erre a mellékvese nagy mennyiségű adrenalin- és kortizolfröccsel reagál, amitől rosszkedvünk lesz és az idegeink a pattanásig feszülnek.

A szakemberek szerint naponta legalább hat pohár vizet kell meginnunk ahhoz, hogy szervezetünk egyensúlyban legyen és a salakanyagok kiürüljenek a szervezetünkből. Ha nem iszunk eleget, a salakanyagok a szervezetben maradnak, és ettől nemcsak a fejünk fájdulhat meg, hanem nehézkesnek és levertnek is érezzük magunkat.

Az evés tehát stabilizálja a hangulatot, sőt bizonyos ételek elfogyasztása hangulatjavító hatással bír. Ezért jó ötlet, ha tartunk egy banánt a táskánkban, ha nassolni támad kedvünk vagy megéhezünk - bizonyítottan egészséges és "jókedvű vegyületeket" tartalmazó gyümölcs! És ne felejtsünk el utána inni egy pohár vizet...

forrás: Henry Holt - Food and Mood

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

öröm a kaja örömkémia