2015. ápr 09.

Maximalizáló vagy optimalizáló vagy?

írta: ur.anita
Maximalizáló vagy optimalizáló vagy?

petra-679395_640.jpg

A legjobb döntésre törekszel? A legjobb sampont szeretnéd megvenni a hajadra? A legjobb szülinapi ajándékot a kedvesednek? A legegészségesebb étrendet szeretnéd követni? A legtutibb szállást megtalálni a nyaraláshoz? És mi lenne, ha nem a legjobbat, egyszerűen csak jó döntést hoznál?

A maximalizmusra való törekvést már az iskolából magunkkal hozzuk. Erre nevel az iskolarendszer. Legyél hibátlan, csillagos ötös, legyél a legjobb. A kimagasló egyéni teljesítményt - ezen belül is leginkább a kimagasló egyéni tanulmányi eredményt ismeri el. Hogy milyen áron (sokszor aránytalanul nagy erőfeszítéssel) meg hogy van-e bármi jövőbeli értelme, életben való sikeres boldogulást előrevetítő haszna (nincs - vagy csak nagyon kevés), az mellékes. Az érzelmi intelligencia, a kreativitásra és problémamegoldásra építő megközelítés, a fejlett kommunikációs és szociális kompetenciák - és ezek ösztönzése, erősítése, fejlesztése már sokkal inkább az életben való sikeresség feltételei a modern kutatások szerint. De mivel mi amabban nőttünk fel, sőt a gyerekeink is nagyrészt olyan szellemiségű pedagógusoktól tanulnak, akiknél a legjobb viselkedés és a leghibátlanabb dolgozat kombója a nyerő; a munkahelyünkön is azt várják el, hogy a legnagyobb profitot teremtsük elő, otthon is kíméletlenül kergetjük a porcicákat, hogy a lakásunk teljesen tiszta legyen; és még a hétvégi kiruccanást is úgy szeretnénk kivitelezni, hogy az a legpihentetőbb és legérdekesebb legyen egyben... szóval a legek szorításában már nem merünk arra törekedni és azzal megelégedni, hogy egyszerűen csak jó legyen egy döntésünk.

A maximalizálók azok, akik a legjobb lehetőséget akarják mindenből (majdnem mindenből), az optimalizálók megelégszenek egy jó lehetőséggel. A legjobb megtalálása azonban számos esetben lehetetlen, annyira összetett és soktényezős lett a világunk, hogy nem lehet például azt állítani, hogy van legjobb mobiltelefon a világon és mi hosszas internetes kutakodás, fórumok olvasása, ismerősök véleményének kikérése és a boltok végigjárása után a legjobb mobiltelefont vettük meg, mert mire egy hetet töltöttünk ezzel, addigra megjelent egy még újabb, még jobb, még okosabb modell. Általában nem létezik "legjobb döntés" a szónak az abszolút értelmében. A kutatások szerint a maximalizálók éppen ezért elégedetlenebbek a választásukkal, mint az optimalizálók. Sőt, alacsonyabb boldogságszintet, optimizmust és önbizalmat mutatnak, mint az optimalizáló személyek. Sokat rágódnak a döntéseiken (azok meghozatala után is), és gyakran meg is bánják azokat. Az optimalizáló személyek számára a legtöbb élethelyzetben elegendő az "elég jó döntés", utólag is elégedettek vele és nem bánják meg.

Te melyik vagy inkább? Érdemes végiggondolni, hogy melyek azok az életterületek, ahol nem szeretnél engedni a legjobbra törekvésből, mert valóban fontosak neked, mert elégedettséget, sikerélményt, nagy hozzáadott értéket hoznak az életedbe, és melyek azok az életterületek, helyzetek, ahol engedhetsz a "legjobb szorításából" és sokkal lazábban, engedékenyebben megengedheted magadnak a "most éppen ez is jó, ez is elég nekem" érzését.

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

Ha szeretnél személyre szabott támogatást kapni, akkor olvasd el ezt!

 

Szólj hozzá

egotrip életminőség