2015. ápr 20.

TOP 10 látnivaló Ferencvárosban

írta: ur.anita
TOP 10 látnivaló Ferencvárosban

balna18.jpg

Bár nem itt születtem, nem itt nőttem fel, de 18 éves korom óta szinte mindig Ferencvárosban laktam. Most is itt élek és nagyon szeretem a IX. kerület hangulatát: a sokszínűségét, az állandó és nagyon látványos változásait, a régi és az új egymás mellett élését, a fiatalos dinamizmusát. Ha a közelben laksz vagy itt dolgozol, de akkor is, ha rég jártál ezen a környéken - meg fogsz lepődni! - kihagyhatatlan látnivalók (a köv. részben pedig kihagyhatatlan evős-ivós helyek) jönnek!

10 évvel ezelőtt a Ráday utca volt Budapesten a világ közepe. Gasztroutca és kultközpont volt, de ma már eljárt felette az idő, kicsit színtelen, karakter nélküli lett az egyedibb és stílusosabb helyekkel benépesülő Király utca vonzáskörzetéhez képest. Nem is elsősorban a Ráday utcában érdemes tehát sétálgatni, hanem a körút másik oldalán: ha az elmúlt években nem jártál belső Ferencvárosban, meg fogsz lepődni, hogy a korábban lepukkant, rossz hírű környékből milyen látványosan megújuló, élhető negyed lett. Nagyon sok fiatallal és kisgyerekes családdal, kellemes utcaképekkel, klassz beülős helyekkel. TOP 10 látnivaló a Ferencvárosban:

1. Zwack múzeum

17.000 darabos minipalack-gyűjtemény, az Unicum története, 100 évesnél is idősebb lepárlógépek, és a legizgalmasabb: pincelabirintus közel 500 tölgyfahordóval, amelyekből közvetlenül, frissen csapolva lehet kóstolni az Unicumot és az Unicum Szilvát (a jegyár a kóstolót is tartalmazza).

2. Bálna

Az átadás, megnyitás körüli sok hercehurca megviselte ezt a szegény jószágot - és érzésem szerint nem került be annyira a város vérkeringésébe, mint amennyire adottságai alapján bekerülhetett volna. Érdemes sétálni egyet benne és körülötte, engem nagyon megfog az építészeti koncepciója, gyönyörű a kilátás a Dunára az emeleti tereiből, nem egy szokásos plázahangulat köszön vissza belül; és pl. itt tanyázik az Új Budapest Galéria is, ahol most éppen különleges fényművészeti kiállítás van. Meg van retro Bálna Börze is, ahol megunt értékeidet értékesítheted vagy bakelit lemezek közt válogathatsz. És a Budapest Makett szabadon látogatható, ahol a főváros belső magját láthatod madártávlatból egy maketten - lehet böngészni: hol lakik a nagymama, hova jártál suliba, hol volt az első randid...

3. Holokauszt Emlékközpont

Ez az, amit illik egyszer megnézni - természetesen nem a vasárnapi ebéd utáni fagyizós lazulás alternatívája, erre lelkileg rá kell készülni, de határozottan érdemes. Ez nemcsak egy múzeum, hanem egyfajta alap viszonyulási pontja is a múlthoz-jelenhez való saját személyes viszonyunknak, még akkor is, ha valaki van olyan szerencsés, hogy nincs családi érintettsége ebben a borzalomban. Másrészt egyedülálló építészeti látnivaló: a modern és befogadhatóan szimbolikus megoldásoktól kezdve a varázslatos Páva utcai zsinagógáig, amely az Emlékközpont része. Az állandó kiállítás pedig igazán korszerű és átgondolt koncepciójú: interaktív, jelentős multimédiás tartalommal, valós családi és személyes történeteken keresztül dolgozza fel a magyar holokauszt történetét.

4. MÜPA

Tulajdonképpen testvéri viszonyban van a mellette álló Nemzeti Színházzal, de utóbbi építészetileg sose volt a kedvencem, a mostani posztalföldis időszak művészeti programja pedig szintén nem a szívem csücske, ezért nem került be az ajánlóba. A MÜPA nagy belső tereit viszont nagyon szeretem, sokféle, nagyon nemzetközi ízű programkínálata vonzó lehet mindenkinek. Meglepően sok igényes gyerekprogrammal is várja a családokat - én a csúszómászós jó hangulatú babakoncertekre jártam annak idején a gyerekemmel. A hangversenyterem orgonáját pedig a világ legnagyobb koncerttermi orgonái közt tartják számon.

5. Trafó

Elsősorban táncszínházi produkcióiról ismert befogadó kultúrpont, én nagyon szeretem az "újcirkusz" műfajában bemutatott darabjaikat, varázslatos hangulatú, lendületes, meglepő, de viszonylag könnyen érthető, szórakoztató előadások. De például ősszel a Birdman dobos-zeneszerzője is itt vendégszerepel majd!

6. József Attila Emlékhely

d_sos20150411005-760x518.jpg

Végre megújult, és nemrég adták át a modernizált emlékhelyet a Gát utca 3. alatt, József Attila szülőházában. Ugyan saját honlapot nem találtam hozzá és a fb oldala sem éppen friss (remélem, észbekap egy illetékes... mert ez így elég ciki), de az emlékhely már nyitva van hétfő kivételével 10-18 óráig, hétvégén 17 óráig. Nem mellesleg akadálymentes, babakocsival, kerekesszékkel is megközelíthető. Két nézőpontból: szellemi út és fizikai helyszínek alapján pillant rá az életútra a kiállítás, eredeti tárgyakkal, sok hang- kép- és videóanyaggal. Itt, ebben a házban ugyan csak 3 hónapos koráig élt József Attila, de a környék lakóházai is tele vannak emléktáblákkal, ahol több-kevesebb időt élt a költő. Ez a környék határozottan kontrasztos: még József Attila korát idéző régi, romos bérházakkal és új társasházakkal, izgalmas összkép, érdemes egy sétát tenni, és keresni a költő lakhelyeire utaló emléktáblákat a házfalakon.

7. a Ráday utca "botlókövei"

Egy nagyon diszkrét, mégis nagyon látványos mementó: "botlókövek" a Ráday utca járdájában azon lakóházak előtt, azokra emlékezve, akiket a holokauszt idején hurcoltak el lakóhelyükről. Sétálj egyet és nézz a lábad elé, találd meg a Ráday utcai 4 "botlókövet"!

8. a Grund

Igen, a pálutcaifiúkos grund. Bár helyileg nem pont itt volt, de méltó megidézése a játszótér a regény világának. És nem is ferencvárosi, mert ez már Józsefváros, de annyira a IX. kerület peremén, hogy ez még belefért az ajánlóba . :-) Remek program kicsiknek, a szülők meg ihatnak egy bambit a bárban. Ugyan most nagy a zaj a helyre teljesen ráépítkező Corvin sétány lakóházainak építése miatt, de hétvégén békésebb, nyugalmasabb.

9. Iparművészeti Múzeum

Az állandó kiállításai és a gyönyörű szecessziós épület külső-belső szemrevételezése mellett nagyon érdekesek a múzeumpedagógiai foglalkozásaik is, iskoláskorú gyerekeknek ajánlott, például van "Matek a múzeumban" is, ahol matematikai készséget, térlátást, becslést és számolást gyakorolhatnak a gyerekek - nem a kockásfüzet felett görnyedve!

10. Dandár Gyógyfürdő

Eddig nem volt éppen egy turistalátványosság ez a fürdő, elavult és lerobbant állapotában nem volt túl vonzó. De a tavalyi felújítás után ilyen klassz kültéri medencével, belül is megújulva, új szaunarészleggel várja a látogatókat. Érdemes egyszer megnézni, már csak azért is, mert abszolút kívül esik a turisták látókörén, nem zsúfolt és nem annyira drága, mint a felkapottabb fürdők. És az ivókút vize pl. teljesen megegyezik a Gellért fürdő ivókútjának vizével, és mindössze 40 Ft-ért adják literét.

72-b.jpg

 Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

 

Szólj hozzá

élményajánló nagyvárosi örömök