2015. ápr 23.

Te mire törekszel az életben?

írta: ur.anita
Te mire törekszel az életben?

apples-634572_640.jpg

Ha nagyon egyszerűen nézzük a kérdést, akkor egyszerű a válasz is, általában ehhez az alapképlethez tartjuk magunkat a mi kultúránkban: siker, pénz, boldogság. És tényleg, miért ne nézhetnénk ilyen egyszerűen?

Szóval, ha sallangok, álszentség, burjánzó gondolatok és vágyak helyett csak a csupasz, de jól megfogható siker-pénz-boldogság hármasát nézzük (tetszőleges sorrendben), akkor logikus az összefüggésháló: ha munkánk/tetteink nem sikeresek, elvesztik az értelmüket; ha nem keresünk vele elég pénzt, nem élünk meg; ha pedig nem ad örömet, amit csinálunk, akkor nem leszünk boldogok. Hogyan érhetjük el mindhármat? Ez a legfőbb kérdés, amit a maximális elvárások (és az ebből fakadó borítékolható csalódás) helyett érdemes inkább úgy megközelíteni, hogy hogyan tudjuk elérni a lehető legjobb eredményt az adott keretek között. Ami azt is jelenti, hogy elengedjük a "mindentegyszerre" és a "mindentazonnal" belülről vagy kívülről jövő kényszerét.

A legegyszerűbb képlet

A cél a nyereség-maximálázás (ide tartozik a jövedelem és a tudás, megszerzett tapasztalat is) és boldogság-maximalizálás (örömmel teli és értelmesnek érzett tevékenység) dimenziójában értelmezhető, amit ha bővítünk az idődimenzióval, akkor ezt kapjuk:

mire_torekszel_2.png

A több ÉRTELEM és több TUDÁS azért került a hosszú távú célok közé, mert ezek megtalálása, kiépítése, elmélyítése több időt, kitartást, belső ráfordítást igényelhet a részünkről.

Miért jó ez a megközelítés? Mert egyszerű. Éppen ezért egy előttünk álló - leginkább a munkánkra vonatkoztatható - döntés, változás előtt érdemes ezeken a szempontokon végighaladva átgondolni, hogy rövid- és hosszútávon mit nyerhetünk egy adott döntésünkkel,  vajon az olyan befektetés, változás, amibe érdemes energiákat tennünk, mert valamelyik rövid- vagy hosszútávú szükségletünket megfelelően kielégíti?

Ha pedig sehol nem találjuk a helyét ebben a viszonylatban, akkor miért is csináljuk, mit nyerünk vele, tényleg megéri-e belevágnunk?

forrás - Krogerus-Tschappeler: 52 változásmodell

Ha szeretnél személyre szabott támogatást kapni, akkor olvasd el ezt!

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is!

 

Szólj hozzá

perspektíva boldogság-projektek öröm a munka