2015. ápr 27.

Élmény a hegyen: a Dunakanyar legjobb étterme és vendégháza

írta: ur.anita
Élmény a hegyen: a Dunakanyar legjobb étterme és vendégháza

nhz_fotok_logo_nelkul_2014osz-22-1000x1000.jpg

Amikor azt érzed, ide feltétlenül vissza szeretnél jönni. Amikor azt érzed, másoknak is el akarod újságolni, hogy itt jártál, mert annyira jó. Amikor azt érzed, hogy aki ezt megálmodta és létrehozta, az nagyon hasonló hozzád. Amikor azt érzed, a saját lakásodat is szívesen berendeznéd úgy, mint ahogy itt láttad. Amikor az ottlét nem egyszerűen kikapcsolódás, hanem esszenciális természetközeli feltöltődés. Hogy hol éltem meg mindezt? A Natura Hill Zebegényben, a Dunakanyar egyik legújabb, legegyedibb és legjobb vendégházában.

Csak olyan saját élményemet osztom meg veletek és azt ajánlom kipróbálásra, ami engem is megfogott, amit minőségi élménynek, különleges dolognak, értékes időtöltésnek érzek. De ezek sorából is kiemelkedik ez a múlt hétvégén szerzett élményem: valahogy annyira egyben volt minden, hogy nem egyszerűen tetszett, hanem követésre méltó, értékhordozó és értékteremtő, hiteles és őszinte helynek érzem ezt a projektet. Ami egy szállodáról ritkán mondható el. Nem vagyok a tömegszállások, hotelláncok, tucatapartmanok nagy barátja - nyilván megvan az az előnye, hogy olcsó csomagajánlatokat lehet elcsípni egy ilyen helyen; de én gyűlölöm a lelakott, személytelen hotelszobákat, a frusztrált és alulfizetett személyzetet, a közelharcot a svédasztalos vacsoránál a rosszabbnál rosszabb panírozott kajákért, és a versenyt, hogy még egy ehetetlen debrecenit letuszkoljunk a torkunkon a reggelinél, mert hát ki van rakva és együk le a pénzünket; ja, meg az együttázást a velneszben és a tolongást a izzadtságszagú szaunában, ahol mindent lehet csak pihenni nem a ricsajban. Nem szeretnék sznobnak tűnni, időnként én is járok ilyen helyekre, mert sok szempontból elérhető és kényelmes, de az évek során egyre csökken az életemben az efféle élmény. Mert egyszerűen nem éri meg. Nem ad annyit, mint amennyibe kerül. Mert engem nem igazán pihentet. Személyességet, egyediséget, otthonosságot, nyugalmat keresek inkább: amire két év múlva is emlékszem, ahol látható az emberi oldala is egy vállalkozásnak, ami ígért és be nem váltott luxus helyett inkább stílust képvisel - de ilyet nem egyszerű találni Magyarországon.

Hogy mit is találtam itt Zebegényben, a Natura Hillben? Kezdjük ott - ahol akár be is fejezhetném, mert önmagában ötcsillagos élmény -, hogy egészen páratlan a fekvése és kilátása. Fenn a hegyen, egészen magasról és egészen nagy látószögben, körpanorámás rálátással a Dunakanyarra. Nem lehet betelni vele. Az ország talán legnyugalmasabb szaunájával, ugyancsak körpanorámával a környező hegyekre, ahol akár őzeket is láthatsz legelészni.

img_5867_exposure-1000x1000.jpg

Egy ízléses és nem tájidegen épületegyüttes, nem sok és nem kevés, jólesik a szemnek, nem hivalkodó, nagyon funkcionális, nem veszi el a figyelmet a fő attrakcióról: a természeti környezetről. Nekem tetszik ez az építészeti alázat.

natura_hill_zebegeny-02-1024x683.jpg

Olyan belső kialakítással és enteriőrökkel, amit én is szívesen választanék a saját otthonomba. Egyáltalán nem megúszós; kedves, barátságos, minőségi berendezésű, egyedi hangulatú és egyedi igényeket kielégítő szobáik vannak. Szám szerint nyolc. Ja, és tévé nélkül. Van itt mit nézni, egyáltalán nem hiányzik a tévé. :-)

bjf0866-1024x683.jpg

bjf0824_30-1024x425.jpg

bjf0917-1024x683.jpg

Olyan étteremmel, ami nem egyszerűen ebédet és vacsorát kínál, hanem izgalmas, fenséges ételkompozíciókat. Gál Attila séf konyhája igazi szerzői konyha, felismerhető stílussal és nagyon magas minőséggel - ami párját ritkítja Magyarországon egy szálláshelyhez kapcsolódva, itt csütörtöktől vasárnapig bejelentkezéssel külsős vendégeknek, errejáró kirándulóknak is elérhető. A teraszon ettem az epres-rebarbarás pannacotta desszertemet a vacsora betetőzéseként, közben épp lebukott a Nap a láthatáron, egy hajó úszott el lassan a Dunán - és azt éreztem: ez a tökéletes pillanat. Ez nem a pannacotta, hanem egy főétel. :-) (vesd össze: "gordonblő" egy svédasztalos félpanziós szállodakomplexumban).

food10-1000x1000.jpg

Ami mindezek mellett az egyik legszimpatikusabb, maga az ember, a család az egész mögött. A Hodik család ugyanis itt lakik kétéves kislányukkal együtt, személyes közreműködésükkel épült fel a vendégház, személyesen vezetik, beszélgetve a vendégekkel ezt a helyet, és kivéve részüket a mindennapi feladatokból. Nekem például bejön, hogy nem egy öltönyös fickó a szállodavezető, hanem reggel ő locsolja a füvet, meg hogy együtt reggeliznek velünk és bármikor szóba lehet elegyedni és kérni, kérdezni tőlük - közvetlen és kedves emberek. A Hodik Adrienn által elmeséltek, hogy hogyan találták meg ezt a helyet, milyen kitartással és hittel építették fel az álmukat, a legapróbb részletekre is ügyelve; hogyan találtak rá a séfre és hogyan lett ez egy gyümölcsöző együttműködés - már önmagában szinte mesébe illő történet (kérdezzétek Adriennt, ha ottjártok!). Nekem azért is nagyon inspiráló az ő története, mert arról szól, hogy valaki megvalósítja az álmát - nem lottóötösből, mert abból könnyű lenne -, hittel, lendülettel, bizalommal maga és a világ felé, lépésről lépésre. Mert közhelyesen hangzik, de igenis lehetséges az önmegvalósítás, az nemcsak mások kiváltsága, hanem mindenki lehetősége.

nhz_fotok_logo_nelkul_2014osz-21-1000x1000.jpg

És nem mellesleg az értékteremtés legjobb példája itt az, hogy hisznek a fenntartható vendéglátásban és nem jelszóként, hanem mindennapi gyakorlatként művelik. Geotermikus energiával hűtenek-fűtenek. Biológiailag lebomló tisztítószereket használnak. A szennyvizet biológiai tisztítás után mezőgazdasági célokra fordítják. A csaptelepek víztakarékosak. Az étterem helyi alapanyagokból főz, az ételek szezonális és lehetőség szerint házilag megtermelt, vagy környékbeli kistermelőktől vásárolt egészséges élelmiszerekből készülnek. A vonattal érkező vendégeket is nagy örömmel várják és transzfert biztosítanak nekik fel, a hegyre.

Szóval, így is lehet. Nagyon jó szívvel ajánlom nektek ezt a helyet, nézzetek be Hodikékhoz a Natura Hillbe egy hosszú hétvégére vagy akár egy ebédre-vacsorára, ha a Dunakanyarban kirándultok!

Ha tetszenek ők, itt tudod követni őket.

Ha tetszett a cikkem, itt tudsz követni engem.

Szólj hozzá

feltöltődés kipróbáltam! élményajánló