2015. júl 08.

Mi a csuda az a coaching?

írta: ur.anita
Mi a csuda az a coaching?

frame-377736_640.jpg

Ha röviden: akkor fejlesztő, motiváló, irányított beszélgetés, amely segít a konkrét cél(ok) elérésében.

Ha hosszan: akkor nagyon szeretem Peter Szabo meghatározását:

A coach egy jó képkeretező. Rembrandt mondta, hogy a pályafutása során könnyebb volt megfesteni a képeket, mint megtalálni a megfelelő keretet hozzá. Egy képet bekeretezni oly módon, hogy a kép sugározza magából, miért is festették; az az igazi kihívás. Coachként egy keretet kell létrehoznunk az eredményközpontú kérdéseknek, a megerősítő visszajelzéseknek, az állandó figyelemnek és a hasznos értékelésnek. A keretezővel közös vonása a coachnak, hogy soha nem vesz részt a kép megfestésében.

(forrás: Peter Szabo - Rövid és tartós coaching, 2010)

Nem terápia, nem tréning, nem tanácsadás. Nem a múltra, hanem a jelenre és a jövőbeli vágyott célok elérésére koncentrál. Abban segít, hogy lásd a fától az erdőt, hogy jobban ráláss az egészre, és új szemszögből értelmezd a téged foglalkoztató kérdéseket. Egy nagyszerű eszköz, ami segít a belső erőforrásaid mozgósításában.

Mégis, miben más, mintha a legjobb barátommal beszélgetek? - kérdezik gyakran. A legjobb baráttal folytatott mély beszélgetés nagyszerű, felszabadító, motiváló lehet - van áramlása, spontaneitása és a közös kapcsolatunkat erősíti. A coach nem ezt helyettesíti, hanem bizonyos jól körülhatárolható életterületeken: munkaeredmények javítása, álmok és célok megvalósítása, új feladatra való felkészülés, változás kezelése, vezetői döntések stb. a hatékony fejlődésedet segíti kérdéseivel és az általa irányított folyamattal. A coach éppen azért tud jól rálátni az általad vázolt helyzetre, mert idegen, mert nem kötik érzelmi szálak és személyes tapasztalatok hozzád. Titoktartási kötelezettsége pedig a bizalom alapját jelenti.

A coach professzionális támogatást nyújt: kizárólagos figyelmével, szakszerű kérdezéstechnikával, a válaszok olyanfajta visszatükrözésével és újrafogalmazásával, ami új aspektusok feltárulását eredményezheti. Követi a változásokat és a folyamat során azt tartja szem előtt, hogy kihozd magadból a maximumot, közelebb kerülj a vágyott célhoz és elérd azt.

Próbáld ki te is! Jelentkezz be hozzám egy coachingra, amelynek tartalmát és kereteit közösen csak rád szabjuk azért, hogy elérd a célodat, megvalósítsd egy álmodat, továbblépj egy elakadásban, sikeresen kezelj egy változást vagy meghozd a számodra legjobb döntést egy választási helyzetben!

A keretekről: általában 90 percben, négyszemközti beszélgetésben, heti egyszeri találkozással, 3-5 alkalommal egymást követően (ez a te témádtól és közös megállapodásunktól függ - az átlag a 4 alkalom), Budapest belvárosában (a Kálvin téren).

Milyen témával jöhetsz? További információkat itt találsz az általam nyújtott coachingról.

Itt tudsz elérni, ha szeretnél bejelentkezni:

Ur Anita

0620-350-9658

oromterv@gmail.com

ADATAIDAT BIZALMASAN KEZELEM, KIZÁRÓLAG KAPCSOLATFELVÉTEL CÉLJÁRA HASZNÁLOM, RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓT A HONLAPOMON TALÁLSZ: ITT.

Szólj hozzá

coaching mi a coaching