2015. okt 26.

Canal du Midi - egy varázslatos utazási célpont

írta: ur.anita
Canal du Midi - egy varázslatos utazási célpont

381e6b132674dcb7f31460d0fe987296.jpg

A Canal du Midi Franciaország történelmi jelentőségű, teljes hosszában hajózható csatornája, tényleg varázslatosan szép hely. Miért most, október végén ajánlgatom nektek? Mert nincs jobb annál, mint a ködös, bús őszi napokon egy vágyott utazást tervezgetni...

A felmérések szerint ugyanis egy vágyott utazás tervezése az egyik legnagyobb örömet nyújtó tevékenységek közé tartozik. Sokszor nagyobb boldogságot, felpezsdült, lelkes állapotot élünk meg a tervezés folyamán, mint az utazás alatt.

83d5b281845aa496809d4c32f8d5d03a.jpg

Nem hiábavaló dolog a megszokott balatoni nyaralást sem felturbózni már jó előre új, izgalmas, eddig még nem kipróbált élményekkel, amiket ráérősen most listába szedhetünk ráérős hétvégéinken és jövő júliusban csak meg kell valósítani.

270a8006bb7642599d0f45d473d12041.jpg

De ami még nagyobb örömet jelenthet, ha egy komolyabb utat, távolabbi, egzotikus célpontot kezdünk el tervezgetni, amihez nagy kedvünk lenne, amire nagyon vágyunk. Képeket gyűjtünk hozzá, adatokat róla, blogokat és személyes beszámolókat olvasunk el hozzá, rejtett kincseket fedezünk fel a neten; titkos, megfizethető, bájos szálláshelyeket kutatunk a célpont környékén, útikönyvet veszünk a könyvesboltban, költségeket kalkulálunk, repülőjegyet nézegetünk... és lehet, hogy mindezt nem jövő nyáron valósítjuk meg: mert még nincs itt az ideje, nincs elég pénzünk vagy időnk hozzá; de azzal, hogy kedvünket leljük benne, hogy értékes órákat töltünk a tervezgetéssel - önfeledten belemerülve, és azzal, hogy egyre pontosabb információink vannak arról, hogyan lenne a legjobb megvalósítani az utazást... szóval én teljesen biztos vagyok benne, hogy ezáltal sokkal közelebb kerülünk ahhoz, hogy a következő néhány évben valamikor tényleg meg is valósuljon ez az út. Amivel ténylegesen foglalkozunk, amire energiát szánunk, az egyszer csak működni kezd.

4860a2edd0f4b6fefe37ffe290ddca96.jpg

Inspirálóként az egyik saját kedvencemet, a francia Canal du Midit mutatom be most nektek. Ha Franciaország, akkor sokaknak Provence jut eszébe. Pedig az egy négyzetméterre jutó turisták száma manapság szinte elviselhetetlenné teszi, sokkal inkább érdemes a vidéki Franciaország egyéb tájain körutazást tenni, ahol valódi francia hangulatban és élményben lehet részünk. Jónéhány évvel ezelőtt jártam már a Canal du Midinél, csak néhány napra, de teljesen elvarázsolt a szépsége, ezért tervbe van véve újra visszamenni, ráérősebben, alaposan kiélvezni ennek a gyönyörű helynek minden lehetőségét. Akkor biciklivel jártam be egy kb. 100 km-es szakaszát a csatornának, de az az igazi, ha mindezt teljes hosszában és bérelt lakóhajón végighajózva teszi meg az ember. Biztosan nem jövőre lesz, amikor ezt megvalósítom, de remélem, 5-6 éven belül sor kerül rá. Addig is felidézem az emlékeimet és gyűjtöm az újabb információkat!

f9cac9e55045f3714ba1fbf62dbb1510.jpg

A csatorna XIV. Lajos uralkodása alatt épült. A célja az volt, hogy hajózható, közvetlen összeköttetést teremtsen az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között, kiküszöbölve az ellenséges Spanyolország körül vezető hosszú tengeri utat, a tengeri kalózokat és a 17. századi körülmények között egy hónapi utazást. Wikipédia

00358eaeea49668bfe226757a13e01f9.jpg

Szóval "csak" egy csatorna... de milyen csatorna! A Midi elnevezés Franciaország déli részére utal, a csatorna a Garonne folyó (ez a folyó biztosítja az összeköttetést az Atlanti-óceánnal) partján fekvő Toulouse városától Sete kikötőjéig nyúlik el 240 km-es hosszúságban és a kezdő- és végponton kívül is több történelmi jelentőségű város fekszik a partján, például a középkori építészeti emlékekben bővelkedő Carcassone, nem beszélve a hatalmas katedrálisokkal és vártornyokkal nem büszkélkedő, de annál bájosabb és autentikusabb francia falvakig, kisvárosokig és a változatos tájig. Az út végén pedig a tengerben is lehet csobbanni egyet!

a6cc39f39f4dbed735dd7f1e0d0a8eaa.jpg

És valóban, a legjobb, amit tehet itt az ember, ha bérel egy lakóhajót. Nem olcsó mulatság, most frissen utánanéztem, kb. 1000 euro körül van egy kétszemélyes kis hajó bérlése egy hétre, ez akár magyar ügynökségeken keresztül is lefoglalható előre - de ismerve a horribilis francia szállásárakat, akkor se járna jobban az ember, ha egy hétig szárazföldi szállást bérelne. És mennyivel hangulatosabb lakóhajón ringatózni végig a Canal du Midin! A csatornát ma már nem használják kereskedelmi hajózásra, csak turisták hajókáznak rajta a kis színes lakóhajóikkal. A legjobb az egészben, hogy semmilyen hajózási előismeret vagy vizsga nem szükséges hozzá, hogy lakóhajót béreljünk, a csatorna teljesen biztonságos, itt hajózni pedig nagyon egyszerű: a hajó irányítását, a legfontosabb hajózási előírásokat és a zsilipelések technikáját kb. egy-két óra alatt megtanítják az átvételkor, egyszerűen csak jogosítvánnyal kell rendelkezni a bérléshez.

ebb6e0ae64873978d531b2f69fe288a4.jpg

Ha pedig valamiféle bűzlő, mocsaras csatorna képe jelenik meg előtted, akkor ezt nagyon rosszul gondolod. Igazából egy hangulatos, kanyargós, teljesen természetes és tiszta, ápolt, karbantartott kis folyócska ez és eszébe se jut az embernek, hogy mesterséges csatorna. A leglenyűgözőbb látványt azonban az a több százezer óriási platánfa nyújtja, ami végigkíséri a partján az egész Canal du Midit. A csatorna menti platánsor telepítésének 300 évvel ezelőtt három célja volt: a partszegély megerősítése, az erős napsütés okozta vízpárolgás megakadályozása és az, hogy árnyat nyújtson az eredetileg bort, illetve szövetet szállító hajósoknak. Az eredetileg vontatásra használt ösvényen pedig végigbiciklizhető szinte a csatorna teljes hossza vagy akár sétát is tehetünk ezeken az ösvényeken két falu között.

83b520e1491e5013b8c1640293ff8aec.jpg

Szóval az ideális nap úgy néz ki a Canal du Midin hajózva, hogy reggel felkel az ember a hangulatos kis lakóhajójában, beszívja a hajnali vízpart illatát, majd bebiciklizik a közeli faluba friss baguette-ért, gyümölcsért, sajtért, borért. Napközben ráérős hajókázás, napozás és nézelődés a hajón, délután egy könnyű séta valamelyik útbaeső érdekes faluban vagy városban. Este pedig sajt, bor és naplemente a hajón. Máris indulnék! :-)

70089b68c3ad0198958d86bd1de5501b.jpg

Képek: innen

Ha tetszett, kövess a facebookon is további érdekes cikkekért!

Szólj hozzá

nyaralás feltöltődés élményajánló