2017. júl 03.

Felező: hol tart ez az éved? Hogyan alakítsd az év második felét? Avagy tudatos tervezés a strandon

írta: ur.anita
Felező: hol tart ez az éved? Hogyan alakítsd az év második felét? Avagy tudatos tervezés a strandon

pier-569314_640.jpg

A strandon??? Igen, akár ott is, vagy egy árnyas fa alatt üldögélve, vagy a légkondi hűvösében kávézva. A nyár lazább tempója, kevésbé feszített napirendje kiválóan alkalmas arra, hogy megálljunk egy órára és ránézzünk az eddig elért eredményeinkre az évben, és lépéseket fogalmazzunk meg a következő pár hónapra. Mert nagyjából most vagyunk félidőben. Nyárközepi válság helyett nyárközepi tervezés!

A nyár uborkaszezon a munka világában, senki nem ilyenkor kezd bele nagy projektbe; nem ilyenkor jár állásinterjúra és ha lehet, messzire elkerüli az irodaházak csendes hűvösét. Mégis azt tapasztalom, hogy nyáron többen jelentkeznek be hozzám coachingra, többen érzik úgy, hogy megállva és rápillantva arra, hol tartanak éppen most: nem érzik maradéktalanul jól magukat.

Egyre több olyan emberrel találkozom a munkám során, akik épp ebben az időszakban, amikor lazul a mindennapi munka szorítása, bátran és elismerésre méltó önismerettel fogalmazzák meg, hogy valamin változtatni szeretnének. Legtöbbször ötletek, tervek, álmok is vannak a fejükben és aztán közösen dolgozunk azon, hogy a realitás medrében tartva ezeket a gomolygó elképzeléseket konkrét célokká és megvalósítható lépésekké alakuljanak át. Nagyszerű érzés együtt dolgozni valakivel a személyes tervén akár egy rövidebb időszakra, akár hosszabbra szól; látni a bizonytalanul megfogalmazott vágyak konkrét lehetőséggé formálódását, a kusza ötletek alakot öltését, a motiváltság és tettrekészség jól követhető megizmosodását.

Szeretném támogatni a saját egyéni nyári számvetésedet ezzel a kérdéssorral, ami egyszerre visszatekintés az elmúlt kb. fél évre és tervezés a hátralevőre. Érdemes jegyzetelni a válaszokat egy füzetbe vagy elektronikus felületre, hogy visszakereshető, továbbépíthető legyen. Év végén, egy újabb visszatekintéskor és a jövő évet tervezve lehet használni újra ezeket a kérdéseket és a saját válaszaidat.

Hiszek az időről időre, azonos szempontok mentén történő reflektálás hasznosságában. És hiszek a kontinuitásban. :-)

1. Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt félévből?

2. Milyen sikereket értél el?

3. Ha volt egy kitűzött nagy célod erre az évre, azzal hogy állsz most?

4. Hol, milyen területeken akadtál el? Mit tehetsz a továbblendülésért?

5. Ha szeretnéd újrafogalmazni a nagy célodat (vagy a kisebbeket), hogyan pontosítanád?

6. Mi inspirálhat, motiválhat abban, hogy új lendületet kapj a következő hónapokban?

7. Milyen új dolog elérését tűznéd ki a következő félévre, ami eddig még nem szerepelt a terveid között?

8. Kik lehetnek a segítőid, támogatóid abban, hogy eljuss oda, ahová szeretnél?

9. Mi az az eredmény, amivel kellően elégedett lennél december 31-én, egy pohár pezsgővel a kezedben? :-)

 

10. Milyen konkrét HATÁRIDŐKRE és LÉPÉSEKRE tudod bontani a megvalósításhoz vezető utat?

Ha úgy érzed, jólesne a professzionális támogatás, az objektív és motiváló segítség abban, ahol most vagy és abban, ahol lenni szeretnél, akkor ITT találsz további infókat.

Ha tetszik és szívesen olvasnál hasonlókat, csatlakozz a fb-on az Örömterv követőihez!

Mentés

Szólj hozzá

coaching perspektíva boldogság-projektek