2017. júl 03.

Felező: hol tart ez az éved? Hogyan alakítsd az év második felét? Avagy tudatos tervezés a strandon

írta: ur.anita
Felező: hol tart ez az éved? Hogyan alakítsd az év második felét? Avagy tudatos tervezés a strandon

pier-569314_640.jpg

A strandon??? Igen, akár ott is, vagy egy árnyas fa alatt üldögélve, vagy a légkondi hűvösében kávézva. A nyár lazább tempója, kevésbé feszített napirendje kiválóan alkalmas arra, hogy megálljunk egy órára és ránézzünk az eddig elért eredményeinkre az évben, és lépéseket fogalmazzunk meg a következő pár hónapra. Mert nagyjából most vagyunk félidőben. Nyárközepi válság helyett nyárközepi tervezés!

A nyár uborkaszezon a munka világában, senki nem ilyenkor kezd bele nagy projektbe; nem ilyenkor jár állásinterjúra és ha lehet, messzire elkerüli az irodaházak csendes hűvösét. Mégis azt tapasztalom, hogy nyáron többen jelentkeznek be hozzám coachingra, többen érzik úgy, hogy megállva egy kicsit a mókuskerék hajtásában és rápillantva arra, hogy hol vannak éppen most: nem érzik maradéktalanul jól magukat. Többen szánják el magukat a szabadság nyugalmában arra, hogy valamin változtatni szeretnének: ránéznek arra, hogy hol tartanak és milyen lehetséges utakon indulhatnának el.

Egyre több olyan emberrel találkozom a munkám során, akik épp ebben az időszakban, amikor lazul a mindennapi munka szorítása, bátran és elismerésre méltó önismerettel fogalmazzák meg, hogy valamin változtatni szeretnének. Legtöbbször ötletek, tervek, álmok is vannak a fejükben és aztán közösen dolgozunk azon, hogy a realitás medrében tartva ezeket a gomolygó elképzeléseket konkrét célokká és megvalósítható lépésekké alakuljanak át. Nagyszerű érzés együtt dolgozni valakivel a személyes tervén akár egy rövidebb időszakra, akár hosszabbra szól; látni a bizonytalanul megfogalmazott vágyak konkrét lehetőséggé formálódását, a kusza ötletek alakot öltését, a motiváltság és tettrekészség jól követhető megizmosodását.

Szeretném támogatni a saját egyéni nyári számvetésedet ezzel a kérdéssorral, ami egyszerre visszatekintés az elmúlt kb. fél évre és tervezés a hátralevőre. Érdemes jegyzetelni a válaszokat egy füzetbe vagy elektronikus felületre, hogy visszakereshető, továbbépíthető legyen. Év végén, egy újabb visszatekintéskor és a jövő évet tervezve lehet használni újra ezeket a kérdéseket és a saját válaszaidat. Hiszek az időre időre azonos szempontok mentén történő reflektálás hasznosságában. És hiszek a kontinuitásban. :-)

Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt félévből?

Milyen sikereket értél el?

Ha volt egy kitűzött nagy célod erre az évre, azzal hogy állsz most?

Hol, milyen területeken akadtál el? Mit tehetsz a továbblendülésért?

Ha szeretnéd újrafogalmazni a nagy célodat (vagy a kisebbeket), hogyan pontosítanád?

Mi inspirálhat, motiválhat abban, hogy új lendületet kapj a következő hónapokban?

Milyen új dolog elérését tűznéd ki a következő félévre, ami eddig még nem szerepelt a terveid között?

Kik lehetnek a segítőid, támogatóid abban, hogy eljuss oda, ahová szeretnél?

Mi az az eredmény, amivel kellően elégedett lennél december 31-én egy pohár pezsgővel a kezedben? :-)

 

Milyen konkrét határidőkre és lépésekre tudod bontani a megvalósításhoz vezető utat?

Ha úgy érzed, jólesne a professzionális támogatás, az objektív és motiváló segítség abban, ahol most vagy és abban, ahol lenni szeretnél, akkor ITT találsz további infókat.

Ha tetszik és szívesen olvasnál hasonlókat, csatlakozz a fb-on az Örömterv követőihez!

Mentés

Szólj hozzá

coaching perspektíva boldogság-projektek