2017. júl 31.

Újdonságkontroll: mire jó és hogyan érheted el egyszerűen? 2. rész

írta: ur.anita
Újdonságkontroll: mire jó és hogyan érheted el egyszerűen? 2. rész

munich-1220908_1280.jpg

Te mikor próbáltál ki utoljára valami új dolgot? Az újdonságkontroll kifejezés nem azt jelenti, hogy korlátozzuk ezeket az újdonságokat a mindennapjainkban; épp ellenkezőleg: arra vonatkozik, hogy tudatosan tervezzünk az életünkbe motiváló, feltöltő, lelkesítő újdonságokat, ne pedig esetlegesen vagy dömpingszerűen csináljunk ilyesmit. Az előző cikkemben bemutattam, mit is jelent és mire jó az újdonságkontroll tervezett, tudatos bevezetése, most ajánlok nektek konkrét témákat és megvalósítási ötleteket, amelyeket érdemes lehet magadra szabni!

A lényeg összefoglalva ez: az aktív agy a boldog agy. Tehát minden olyan aktivitás, újdonság és eddig ismeretlen terület és dolog kipróbálása, amit még nem tettél meg, de készülsz rá, tervezed, vagy benne vagy éppen, illetve nemrég tetted meg - csodálatos módon tudja aktivizálni az agyat. Vagyis a kitalálni-megtervezni-megcsinálni-örülni neki/élvezni cselekvéssor MINDEN LÉPÉSE energizáló, feltöltő hatású. Egyszerű példaként elég, ha csak elképzeled milyen nagyszerű érzés egy új, vágyott helyre való nyaralás megtervezése már  hónapokkal az indulás előtt, milyen jó repülőre ülni, milyen ujjongó érzés benne lenni és közvetlenül utána lenni. Az újdonságkontroll mint tudatos, tervezett működésmód tehát annyiban mindenképpen többet nyújt a véletlenszerűen, esetlegesen kipróbált új dolgoknál (ez is jó természetesen!), hogy meghosszabbítja, elnyújtja azt az időt, amit "élvezünk" és amiből pozitívan töltődhetünk. Ha több hónapra, egy évre előre tudjuk, milyen új dolgokat szeretnénk csinálni, ez motiváló kis felvillanó villanykörteként sokszor segít majd minket abban, hogy a többnyire unalmas, fárasztó vagy kötelező teendőktől roskadozó hétköznapokon derűsebben átevickéljünk. Másrészt mint minden tervezett, átgondolt, gyakorlati lépésre is lebontott dolog, ez is sokkal közelebb kerül a megvalósításhoz azáltal, hogy időt szánsz rá és átgondolod.

De annyi mindent kell már így is megterveznem és fejben tartanom! Még ezt is? Igen, a munkahelyi feladatok, családi kötelezettségek és hivatalos teendők, háztartási feladatok listája igencsak méretes a legtöbbünknél... de ez mégsem ugyanaz! Hiszen már maga a tervezés is kikapcsolódás! Arra biztatok mindenkit, hogy egy ráérősebb hétvégi napon vegyen elő egy szép kis füzetet, a naplóját, naptárját, tabletjét vagy bármi mást, ahová kedve van ezt lejegyezni; és az se baj, ha internet is van a keze ügyében, hogy azonnal utána tudjon nézni az ötleteihez, vágyaihoz kapcsolódó konkrét lehetőségeknek!

organizer-791939_1280_1.jpg

1. Írj egy listát, mi mindent szeretnél még idén kipróbálni!

Mennyiségi korlátot most ne szabj, nyugodtan sokat is felírhatsz (legfeljebb majd jövőre próbálod ki...), minőségi korlátot is csak annyiban, hogy mindegyik elérhető legyen számodra! Te ismered a legjobban, hogy a lakóhelyeden, a mostani életkörülményeidben, pénzügyi helyzetedben, időbeosztásoddal és érdeklődési köröddel mi a számodra elérhető lehetőség. Ez nem egy álmodozós bakancslista, fontos, hogy tényleg megvalósítható tételek kerüljenek fel a listádra! Egy New York-i kiruccanás vagy egy Maldív-szigeteki nyaralás ne erre a listára kerüljön fel - illetve csak akkor, ha most számodra ez viszonylag könnyen megvalósítható opció. Minden relatív: van olvasóm, aki New York-tól nem messze lakik, neki nyilván viszonylag egyszerűen elérhető egy ilyen kiruccanás. :-)

2. Témaötletek

Nincs ötleted, hogy mi minden lenne neked való, kipróbálásra érdemes újdonság? Íme néhány univerzális javaslat:

- kultúra/szórakozás: egy új könyv elolvasása; egy színházi előadás; egy olyan kulturális rendezvény/fesztivál; amelyre régóta vágysz, de még soha nem jutottál el; egy film, amit régóta szeretnél megnézni; egy érdekes kiállítás; egy városismereti túra; egy koncert, ami érdekel stb.

- kaland: mindenkinek máshol van a határ abban, mit érez kalandnak; de magadhoz mérten egy olyan újdonság kipróbálása, ami vágyott és nem pedig rémülettel tölt el, mindenképpen ajánlott időnként. Én egy rafting-túrára például semmi pénzért nem mennék el, mert halálfélelmem lenne (rossz úszó vagyok), de a sziklamászás biztonságos felszereléssel és szakképzett kísérővel például nagyon érdekel és szívesen kipróbálnám. Ezek a komfortzónából kimozdulós élmények és tapasztalatok nagyon emlékezetesek tudnak lenni és nem utolsósorban sokat tanulhatsz magadról közben, méghozzá a "képes vagyok rá" érzése növeli az önbizalmadat.

- evés/ivás: nagyszerű dolog új éttermeket kipróbálni, egzotikus ízeket, különleges italokat; de ha erre csak kevéssé van lehetőséged, mert bizony drága, akkor viszonylag egyszerű módja a dolognak, ha néhány különleges fűszert és hozzávalót beszerzel és havonta egyszer csinálsz mondjuk egy kínai vagy egy olasz napot, amikor különleges ételeket főzöl magadnak, a barátaidnak vagy a családodnak. Az interneten rengeteg receptet találsz, viszonylag olcsón ki lehet hozni egy ilyen különleges, új ízeket felfedezős estét!

- új helyek: egészen biztosan van a lakóhelyed 100 km-es körzetében olyan érdekes hely, ahol még nem jártál! Egy műemlék, egy szép természeti hely, egy túraútvonal - amit még nem próbáltál, egy kultúrtörténeti érdekesség, egy legendás cukrászda... ahová viszonylag egyszerűen, rövid idő alatt, kis költséggel eljuthatsz. A legtöbb magyarországi város könnyen elérhető akár vonattal, busszal vagy autóval - és biztosan van köztük olyan, amit nem láttál már az általános iskolai osztálykirándulás óta... Én például még soha(!) nem jártam Szegeden, nem tudom, hogy maradt ki eddig, de be van tervezve, hogy ellátogatok oda. Ebben a posztomban találsz néhány kevésbé ismert belföldi utazási tippet!

- tanulás/fejlődés: nem a matekérettségire való felkészülésre vagy a kötelező könyvelő-továbbképzésekre gondoltam, hanem bármi olyasmire, ami IGAZÁN érdekel és szívesen megtanulnád vagy TÉNYLEG szeretnél fejlődni benne. Nézz szét az interneten (a youtube valódi kincsesbánya!), szinte nincs olyan téma, amiben ne találnál konkrét, gyakorlati segítséget vagy néhány rövid tutorial videót. Szeretnél megtanulni horgolni, macaront sütni, olaszul beszélni, kerti tavat építeni, jógázni stb.? Ha elszánt vagy és motivált, az interneten remek segítséget találsz szinte mindenhez. Ha van némi szabadidőd és még némi pénzt is tudsz áldozni rá - mindezt megteheted élő tanfolyamokon is, másokkal együtt, szakszerű vezetéssel még élvezetesebb valami új dolgot tanulni. Tapasztalatból mondom - én rendszeresen csinálok ilyet, legutóbb például kalligráfia tanfolyamon jártam!

3. Alapelvek

Ha lehet, ne csak passzív befogadója legyél ezeknek az élményeknek, hanem Te magad is aktívan vegyél részt benne. Vagyis: csináld! Méghozzá, ha módod van rá, másokkal együtt. Ez a két tényező: az egyéni aktivitás és a társas kapcsolatok kategóriákkal megnövelik az élvezet mértékét. Nem véletlenül nem javasoltam az ötletbazárban új termékek kipróbálását, egy új sampon ugyanis sokkal kevesebb örömet, izgalmat, "kielégülést" okoz, mint például elmenni egy zumba órára - életedben először. :-) Természetesen felvehetők a listába új termékek, azok kipróbálása, de ne ezek legyenek túlnyomó többségben, hanem inkább az élmények és aktivitást igénylő tevékenységek.

4. Mikor mit valósítok meg

Tervezd bele ebbe az évedbe, hogy mikor mit próbálsz ki a listádról! Ha hosszú a listád (ami nagyon jó!), akkor szemezgess belőle - mondjuk minden hónapra tervezz be egyet (a nyári lazább hónapokra többet is lehet) és olyan helyre jegyezd fel, ahol meg is találod a most kitalált kipróbálandó újdonságot (vagy állíts be a telefonodon emlékeztetőt...). Ha kimarad valami vagy spontán helyettesíted valamivel, semmi sem történik - ez nem egy kötelező feladat: a lényeg, hogy a szokásosnál tudatosabban állj hozzá, szánj rá időt és tervezd be előre a helyét, idejét az életedbe, a napi rutinok és kötelező tennivalók mellé!

Ha elkezded, csinálod és lesz személyes tapasztalatod az újdonságkontroll saját életedre gyakorolt hatásáról, örömmel veszem, ha beszámolsz róla. :-)

Ur Anita, coach

www.coachingneked.hu

 

 

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

életminőség minőségi idő boldogság-projektek