2017. okt 13.

A dánok boldogságának titka: nem (csak) a habos kakaón meg a hygge-n múlik

írta: ur.anita
A dánok boldogságának titka: nem (csak) a habos kakaón meg a hygge-n múlik

 eau_de_parfum_2.jpg

Van ez a dán boldogság... meg a hygge. Üljünk a kandalló mellé egy vastag és vicces zokniban, igyunk habos kakaót, gyújtsunk gyertyát, burkolózzunk be egy pihepuha takaróba... kellemes zene, jó könyv és egy macska is jöhet. Ez a hygge. Próbáld ki azonnal! Na, boldog vagy? Mitől boldogok a dánok? És mi mitől lehetünk azok? Várom a véleményeteket, és csatlakozzatok egy személyes beszélgetéshez is a témában - részletek a cikk végén!

Hygge: az aktuális hangulatfelelős

Az utóbbi hónapokban, főleg mostanában, az ősz beköszöntével egymást érik a blogbejegyzések és a magazincikkek hygge-témában. Gyorstalpaló hygge-tudatlanoknak: a hygge egy dán kifejezés, ami egy szóval nem lefordítható, leginkább valamiféle meghittséget, otthonos együttlétet jelent és a dánok legendás boldogságának a titka (sokak szerint). Amire felkaptam a fejem: hogy elég gyakran, meglehetősen leegyszerűsítve a habos kakaós bekuckózással és csendes, egyedül levős, nyugodt otthoni pillanatokkal azonosítják ezt a kifejezést. Ilyen szuperhangulatos stockfotókat is lehet biggyeszteni hozzá, oszt ezzel el is van intézve ez a dán boldogság-izé. Én imádok szép fotókkal teli magazinokat lapozgatni, de úgy érzékelem, egy kicsit túl lett tolva, le lett butítva és el lett ferdítve a dán hygge üzenete.

cw43625.jpg

A világ boldogságtérképe

A World Happiness Report egy elég komoly és eléggé tudományos nemzetközi vizsgálat, az ENSZ végzi évente, 5 éve kezdték, 155 országot rangsorolnak. Bár vitatott, hogy egy ilyen kérdésben mennyire lehet hinni az embereknek, amikor önbevallásos alapon megkérdezik tőlük, hogy mennyire érzik boldognak maguknak, mert óriásit tud torzítani a képen, ha előző nap összevesztél a pasiddal, ha egy órával ezelőtt leöntötted a kedvenc kötött pulcsidat habos kakaóval vagy ha történetesen épp most kaptad meg álmaid állását. De még ha semmi extra sincs, akkor is torzítunk, mert van egy hiedelmünk arról, hogy a mi életkörülményeinkkel, élethelyzetünkben és társadalmi státuszunkban illik-e boldognak lenni, és aztán jól annak mondjuk magunkat, amit várnak tőlünk (pl. munkanélküliként nem illik; ha gyereked van, akkor meg illik). Ezért aztán többféle eszközzel dolgoznak ezek a furmányos boldogságkutatók, nem csupán kérdőívezéssel, hanem mélyinterjúkkal és pl. egy olyan telefonos applikációval (régebben csipogót használtak), ami naponta többször kéri, hogy jelöld be, mit csinálsz éppen és közben hogyan érzed magad, vagy például azzal, hogy meg kell nevezned, milyen dolgokért és hányszor voltál az utóbbi időben hálás.

Természetesen nem csupán az egyén reakcióit vizsgálhatják a kutatók és nem feltétlenül ez a mérvadó szempont egy összehasonlító kutatásnál, hanem egy ország társadalmi berendezkedését, gazdasági mutatóit és jólléti intézményeit is feltérképezik. Így ebben az éves ENSZ-boldogságkutatásában pl. releváns tényező a korrupció mértéke, a szociális és egészségügyi szolgáltatások színvonala, a várható egészséges élettartam és az egy főre jutó GDP.

Ebben a felmérésben végez évek óta az első helyen Dánia. Egészen pontosan idén Norvégia lett a győztes, Dánia a második. Magyarország a 75. helyen áll. Amire akár büszkék is lehetnénk, mert ez a középmezőny. De ne legyünk, mert polgárháborús banánköztársaságok és a komplett közép-kelet európai blokk megelőz minket a rangsorban.

Hygge vagy nem hygge - ez itt a kérdés

Akkor tisztázzuk: a hygge egy egészen szuper és ajánlott dolog. Én vagyok a blogommal az egyik legnagyobb szószólója annak, hogy szeressük és élvezzük az élet apró örömeit, mert a kis dolgok igenis nagy dolgok! De fontos tudni valamit: a habos kakaótól, a norvégmintás zoknitól és a ropogó kandallótűztől nem lesz senki boldog. EZEK KELLÉKEK.

feet-932346_1280.jpg

Attól lesz valaki elégedett, kiegyensúlyozott, jó hangulatú, derűs stb. (és ez még mindig nem a boldogság!), ha:

1. észreveszi a kínálkozó pillanatokat, élményeket, eseményeket, képes meglátni a szépet, van fogékonysága az élet apró örömeire,

2. és ha minderre, hogy ezeket megélje, belső engedélye is van - vagyis megengedi magának ezek élvezetét.

Sokat teszek magamért, a saját testi-lelki egészségemért, ha tudatosan törekszem arra, hogy pl. legyen 10 perc a napomban, amikor  a szabadban sétálok vagy leülök egy parkban/erdőben/kertben és csak figyelem a külső ingereket, engedem átcsorogni magamon a látványt és örülök annak, hogy szépen süt a nap/esik az eső. Aztán iszom egy bögre illatos teát.  Aki erre tud és akar rendszeresen és bűntudat nélkül ( a "mást kellene csinálnom" érzése nélkül) időt és figyelmet szánni, az egészen biztosan jó úton jár. De ez még mindig nem a boldogság, ez a napi jóllét. Innen lehet indulni, de nem ez a végcél.

copenhagen-2532135_1920.jpg

Mi fán terem a boldogság?

A boldogság leginkább felismerhető, univerzális tényezője a SZOCIÁLIS BEÁGYAZOTTSÁG. Az emberi kapcsolatok száma, minősége és mélysége. Ez a tanulmány is döntő fontosságúnak tartja ezt, csakúgy mint számos más, pozitív pszichológiai kutatás:

Bár a boldogsághoz lényeges az alapvető életkörülmények megléte, ha az alapszint biztosított, a boldogság inkább az emberi kapcsolat minőségének a függvénye, semmint a jövedelemé”. (World Happiness Report)

De mit tudnak a dánok?

Épp ezt. A dán hygge-fogalomnak is fontos része ugyanis  a KÖZÖSSÉGISÉG, csak a magazinos leegyszerűsítésből ez legtöbbször kimarad. Másokkal együtt csinálni valamit. Másokért csinálni valamit. Dánia a kisközösségek virágzó hazája. A civil kezdeményezések otthona. A második világháború utáni gazdasági és kulturális fellendülés azt hozta magával, hogy megerősödtek a szakszervezetek, az egyesületek, a népfőiskolák és az olyan civil közösségek, ahol emberek összejártak, képviselték a saját érdekeiket, azonos téma iránt érdeklődtek vagy egyszerűen csak beszélgettek egymással. A dánok rendkívül értékesnek tartják a szabadidejüket, szívesen vannak a családjukkal és a barátaikkal, érdeklődéssel és kíváncsian közelednek az idegenek felé. A hygge-t is legszívesebben közösen gyakorolják, nem pedig egyedül a legendásan nagy alapterületű otthonaikban, a dán dizájn letisztult és végtelenül egyszerű lakberendezési műremekei között.

És még valamit tudnak, ami az előzőből szervesen következik. Ez pedig a BIZALOM. Ha megbízom másokban, ha tudom, hogy támogató emberek vesznek körül, és persze én is támogató attitűddel közelítek másokhoz, akkor ezzel egy rakat szorongás és para megspórolható. Az emberek jók - legalábbis feltételezzük ezt róluk, induljunk innen - mondják a dánok.

canal-2395818_1920.jpg

Ami mindezt keretbe foglalja: a dán állam filozófiája

A dán állam nem egyszerűen gondoskodó. A dán állam azon felül, hogy a gazdasági fejlettségéhez mérten evidensen magas szintű szociális szolgáltatásokat biztosít, kitűnő minőségű és mindenkinek hozzáférhető egészségügyet, oktatást és egyébi jólléti szolgáltatásokat; még a közösségi szemléletet is legalizálja: támogatja a civil kezdeményezéseket, nagy hangsúlyt fektet az átláthatóságra,  gyakorlatilag korrupciómentes (igen, ebben is ők vezetnek a világrangsorban). Az egyenlő bánásmód, a bizalom és az elfogadás évtizedes múltú, tudatosan épített társadalompolitikájával sikerült a világ vezető országai közé kerülnie. Ez az a politikai-gazdasági-társadalmi szint, ami keretbe foglalja az egyéni boldogságot, ami elengedhetetlenül fontos, hiszen lehetőséget biztosít a boldogság minél magasabb szintű személyes megélésére.

Ezért fáj nekem például nagyon Őcsény, mindaz, amit ez a falunév jelképez az elmúlt időszak magyar társadalmának közhangulatából, működéséből és normáiból. Ha egy kortárs drámaíró írta volna meg és látnám egy színpadon előadva, azt mondanám: oké, jó ez a történet, drámai, érzelmeket megmozgató, fordulatos, de egy kicsit túlírták... Viszont ez a magyar valóság! Örkény is megnyalná a tíz ujját. Mindez abból a szempontból is rendkívül szomorú, hogy egyértelmű, így bizony nem annyira könnyű boldognak lenni: amikor a politikai akarat és retorika a bizalom helyett a gyűlöletet teszi széles körben kívánatossá és elfogadottá, az sok szempontból megnehezíti az egyéni boldogság megélését is.

denmark-2586604_1920.jpg

Vissza a dánokhoz: egy friss személyes vélemény

Érdekelt, hogyan látja valaki a dánokat, aki nemrég költözött oda. Szilvi régi, kedves ismerősöm, pár hónapja költözött Dániába, egy nagy dán vállalatnál dolgozik teljes munkaidőben, jogi területen. Arra voltam kíváncsi, mit lát ő néhány hónap után, mi a dán boldogság titka. Ezt a három dolgot emelte ki, ezzel a három személyes élménnyel illusztrálta a friss benyomásait:

Általános jólét

Az ő munkahelyén például mindenkinek jár a reggeli és az ebéd. Na, nem gusztustalan menza-verzióban, hanem egy ötcsillagos szálloda kínálatát idéző svédasztalos formában. Sőt, ha valaki délután 6 után is bent marad dolgozni, akkor vacsora is jár neki. Mindezért összesen 13.000 Ft-nak(!) megfelelő összeget vonnak le a havi fizetéséből.

Szociális biztonság

Szilvi munkáltatója nagy értékű biztosításokat kötött rá munkába lépése után - ami általános dolog, a munkáltatók ezzel is támogatják a dolgozókat. Így azonfelül, hogy természetesen magas színvonalú és ingyenes ellátás jár bármilyen baj esetén, még baleset-, betegség-, és egy ún. "kritikus betegség" biztosítást kötöttek rá, ami azt jelenti, ha súlyos betegséget diagnosztizálnak valakinél, akkor meglehetősen nagy összeggel lenne megtámogatva a sikeres gyógyuláshoz. Szilvi szerint egyszerűen nem lehet, hogy igazán kilátástalannak érezze itt valaki a helyzetét, hogy azt érezze, magára maradt, hogy nem tudja finanszírozni a saját vagy a családja életét, ha bajba került vagy tragédia éri - annyira erős itt a szociális védőháló.

Bizalom

Mindenhol érezhető, mindenhol megtapasztalható. Szilvitől pl. senki nem kérte, hogy mutassa be a diplomáját - amin a magyar bürokráciához szokva igencsak elcsodálkozott. Amikor rákérdezett, a válasz ez volt: "A két hónapig tartó kiválasztási folyamat során megbizonyosodtunk arról, hogy megvan a megfelelő tudásod és felkészültséged az állás betöltéséhez - ezek után nem fontos, hogy lássuk a diplomádat." Wow!

20171011_111108_2.jpg

Ami rajtunk múlik és ami nem

Nem minden dán boldog. Nem minden magyar boldogtalan. Van, amiért aktívan tehetünk és van, amire csak közvetett ráhatásunk van. Mindenesetre én nagyon hiszek ebben:

A boldogság megélésének 3 dimenziójában: az egyéni szinten, a (kis)közösségi szinten és az (össz)társadalmi szinten is vannak valós lehetőségeink és mozgásterünk.

Nem érdemes tehát csak a bekuckózós meghittséggel és a habos kakaóval elintézni a dánok boldogságát - meg a miénket. Például a biciklizést is elleshetjük tőlük, mert az 3 az 1-ben: mozgás, környezeti fenntarthatóság és slow tempó - könnyen elérhető módon, két keréken. :-)

20171011_111128.jpg

Végül egy programajánló novemberre!

Hogy tegyek a közösségért és hogy ne csak én beszéljek, hanem közösen is beszélgethessünk erről a fontos témáról, ezért egy különleges alkalomra invitállak benneteket: hívhatjuk meetup-nak, Örömterv blogtalálkozónak vagy egyszerűen csak közös beszélgetésnek... a téma ez lesz:

HOGYAN LEHETNÉK BOLDOGABB?

Lesz hygge is: tea, gyertya és közösségi élmény formájában :-) + nyitottság és beszélgetés arról az ezerféle lehetőségről, ami itt és most boldogabbá tehet minket. Érdekel, szívesen csatlakoznál? Szeretettel várlak! A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A helyszín: Budapest belvárosa (a helyszín attól függ, hányan jöttök)

Az időpont: 2017. november 14. kedd (18 órától 20 óráig)

Regisztráció itt: oromterv@gmail.com

Ur Anita, coach

 

Linkajánló:

1. Szabó Elvira pszichológus (és blogger-kollegám) személyes és egyben tudományos írása a dán boldogságról a Lelkizóna blogon: ITT.

2. A Tilos Rádión Ránki Júlia vezetésével nemrég elhangzott stúdióbeszélgetés a dánok boldogságáról, szakavatott beszélgetőtársakkal - nekem nagyon tetszett: ITT.

3. A Remény c. magyar kisfilm, Szirmai Márton szuperironikus 16 perces kisfilmje, amiben az a megoldás a nagy magyar boldogtalanságra, hogy egy géppel dánt csinálnak a legboldogtalanabb magyarból. Megnézhető: ITT.

4. Hygge: A dán életérzés, ami boldoggá tesz - ez a címe a könyvnek, amit Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet (nálunk miért nincs ilyen?) igazgatója írt. Egyébként szép, kellemes, érdekes és értelmes könyv. Ez az.

5. Ha valaki elszánt és olthatatlan boldogságszociológiai érdeklődése van, akkor ITT a teljes 2017-es World Happiness Report angolul.

6. Nézzétek meg a Premier Kultcaféban a Boldogság: Dánia a neved c. minikiállítást ( a posztban szereplő utolsó két fotó ott készült!). Néhány tabló csupán, de ha leülsz itt a barátaiddal és ráérősen megiszol egy kávét, akkor a hygge-t is gyakorlod. :-) Nem mellesleg ebben az esetben társadalmi hasznossága is van a saját jóllét-érzésednek, mert a Premier Kultcafé egy erős társadalmi küldetésű kultúrplacc és kávézó: integrált munkahely, ahol jelenleg 8 fogyatékkal élő dolgozik!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

perspektíva életminőség boldogság-projektek boldogságtudomány