2017. okt 22.

Slow séta Budapesten

írta: ur.anita
Slow séta Budapesten

dsc_0112.jpg

A képen éppen slow-ban vagyok. És flow-ban. :-) A Slow Budapest szervezésében egy színpompás, közös őszi sétán vettem részt. Itt a #3órakikapcs sorozatom újabb darabja: azaz könnyen elérhető, minőségi kikapcsolódás Budapesten 3 órában! Ezúttal Budán.

dsc_0100.jpg

A séta az élet legemberibb életütemét fejezi ki.

Ez a Márai-idézet dobolt a fülemben séta közben. Imádok sétálni és biciklizni! Ez a két eszköz: a lábaim és a bicikli minden más közlekedési eszköznél komfortosabb számomra. Ha sétálok, magammal vagyok, tökéletesen uralom a testem, szabadon változtathatom a tempót, erőfeszítést teszek a haladásért - de éppen csak annyit, amennyi még kellemes és a ritmusa kikapcsol, lelazít, átmossa a fejemet. Gyakran indulok sétálni azért, hogy gondolkodjak valamin; vagy ellenkezőleg: azért, hogy ne gondolkodjak semmin. Mindkettőre kiválóan alkalmas terápia.

20171015_142539.jpg

Budapest piszkos. Kutyaszaros. Szürke. Forgalmas. Személytelen. Büdös. Lehangoló. Hányszor érezzük ezt egy rosszkedvű, ködös-esős őszi délutánon - a várost járva? Én viszonylag ritkán. :-) Mert ugyan falusi lány vagyok, de mindig is lenyűgözött Budapest tettenérhető múltja és szépsége az omladozó házfalak, a beton és oly gyakori jellegtelenség és igénytelenség mögött. Nem adja könnyen magát ez a város, de kincsei vannak, amiket igenis fel lehet fedezni!

dsc_0052.jpg

Erre vállalkozott a Slow Budapest is, amikor tematikus Slow sétákat indítottak Budapesten. 

Valljuk, hogy Budapesten fel kell nézni, ha valami szépet szeretnénk látni. A város megismerésére a séta a legjobb módszer, hiszen a napi rohanásban nem vesszük észre a részleteket, pedig még az általunk ismert helyeken is mindig találkozhatunk újabb és újabb kincsekkel.

dsc_0053.jpg

Én a Vízivárosi sétán vettem részt. Az a különlegessége a Slow Budapest sétáinak, hogy nem egyszerűen csak egy városismereti csoportos sétáról van szó - ezekből egyébként több más, hasonlóan jó minőségű is elérhető Budapesten -, ahol épületekről beszélnek, megismertetik egy városrész történelmét és néhány híres embert is megemlítenek, aki ezen az útvonalon lakott. Itt ennél többről van szó. Beszélgetünk egymással - ráérősen. Vannak játékos kvízfeladatok (egy vízivárosi sétán mi máshoz kapcsolódva, mint a vízhez) - kiscsoportos közös megoldással. Vannak mindfulness elemek - amelyre a séta műfaja kiválóan alkalmas terep, és nagyban segíti a lelassulást és a megérkezést az "itt és most"-ba.

dsc_0070.jpg

Azt hittem, ismerem ezt az útvonalat. Aztán kiderült, hogy mégse. :-) A Halászbástya alatti részt, a Donáti és a Toldy Ferenc utcát, meg a Ponty utcai gyönyörű lépcsősort például elég jól, mert laktam errefelé egy ideig. De rögtön a kiinduló helyszínen, a Corvin téren egy olyan csodálatos kútnál kezdünk (Lajos kútjánál), amit eddig még soha nem láttam. A vár oldalában futó Hunfalvy utca és megkapóan különleges épületei teljes döbbenet: még egyszer sem jártam ebben a csendes és eldugott utcában. És a Várban sem láttam még ezt az apáca-domborművet:

dsc_0147.jpg

Aztán a végállomáson, a Tóth Árpád sétányon közös eszegetéssel zárunk, termelői piacról származó gyümölcsöket kóstolunk és megbeszéljük az előző 3 órában szerzett élményeinket, kapunk emlékeztetőül egy kis képeslap formátumú térképrészletet a bejárt helyszínekről, ami kedves ajándék. Az idegenvezetés pedig profi, kedves és figyelmes volt, köszi Nelli és Kornél! Nekem teljes kikapcsolás volt ez a séta, pont annyi infó hangzott el, ami érdekes volt; pont annyit sétáltam csendben, ami jólesett; pont annyi inger ért, ami befogadható volt. És sütött a nap, sárgultak a falevelek és csodás volt a kilátás a városra. A Slow Budapest legközelebbi slow sétája egy Pesti séta lesz november 18-án!

dsc_0110.jpg

Kinek? Egyedül vagy párban, gyerekkel vagy kutyával. :-) Ha szívesen megismernéd Budapest egy részét úgy, hogy közben kikapcsolódsz és lelassulsz.

Mennyi idő volt? Épp 3 óra.

Mennyibe került? Az 1 alkalmas sétajegy 3500 Ft, 14 éves kor alatt 1800 Ft. De bérletet is lehet váltani kedvezményes áron!

A cikkben nincs szponzorált tartalom, fizettem érte és azért ajánlom nektek, mert jó volt. :-)

fotók: Krajcsó Nelli/Slow Budapest

Ur Anita, coach

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

életmód feltöltődés kipróbáltam! élményajánló nagyvárosi örömök #3orakikapcs