2017. nov 20.

10 különleges játék a karácsonyfa alá

írta: ur.anita
10 különleges játék a karácsonyfa alá

eau_de_parfum_3.jpg

Karácsonyra szinte mindannyian vásárolunk játékot. A saját gyerekünknek, a rokon gyerekeknek vagy az ismerősök gyerekeinek. De milyen legyen a választott játék? Jó minőségű; egyszerűen, mégis sokrétűen használható; tartós és igényes kivitelezésű; az életkori sajátosságoknak és érdeklődésnek megfelelő. 10 olyan különleges játékot mutatok nektek, ami mindezt tudja, méghozzá egy helyen megvásárolható! Csak az Örömterv olvasóinak: 10% KEDVEZMÉNY dec. 10-ig minden Djeco játékra - a részletekért olvass tovább!

A ninojatek webshop játékait már hónapok óta élőben teszteljük a gyerekeimmel. Végre egy játékbolt, amelynek a kínálata A-Z-ig tetszik! Olyan különleges, "hagyományos" játékboltokban nem elérhető gyártóktól forgalmaznak játékokat, mint például a francia Djeco, aminek már korábban is ismertem a színpompás és egyedülálló grafikájú játékait, vagy a Kids at Work, amely szuper, német minőségű barkácseszközöket készít nagyobbacska gyermekeknek, vagy a PlanToys, amely környezetbarát játékokat gyárt újrahasznosított csomagolásban, például babajátékokat és elképesztően szép és funkcionális babaházakat is!

Ha a minőség és egyediség mellett az egyszerűség, természetesség, fenntarthatóság nektek is szempont egy játék vásárlásánál, akkor szemezgessetek a ninojatek kínálatából karácsonyra! Én ezt a 10 kipróbált játékot ajánlom nektek:

Játékok a legkisebbeknek (1-5 éves korig)

1. Kert - komplex felfedező fából

kert-komplex-felfedezo-fabol_1_1174_large.jpg

Ez az egyik legszebb fa-összerakós játék, amit valaha láttam! A kislányom egyéves szülinapjára ez volt az ajándék. Ugyan 15 hónapos kortól ajánlja a gyártó, de teljesen biztonságos és érdekes játék a még mindent a szájukba vevő 1 éveseknek is!

A lányom azonnal végigkóstolta a játék elemeit, majd bedugta a kis ujjacskáit a lyukakba, különösen tetszettek neki a fazöldségekből kilógó pici textillevélkék, ezeket elmélyülten babrálta az ujjaival. Legtöbbször úgy játszunk vele, hogy leteszem elé a földre és hagyom, hogy szabadon fedezze fel a játékot. Mindig talál valami érdekeset benne! Bár nálam nem az elsődleges szempont egy játék választásakor, de itt nem tudom megállni, hogy ne dicsérjem ennek a játéknak az esztétikai értékét. Csodálatos formatervezés, finom kivitelezés, rendkívüli minőség, pazar színek. Ez a játék igazi dísze lehet a gyerekszobának!

Nekem mindig sokat jelez egy játék komplexitásából, ha azt az összes gyerekem érdekesnek találja. A 3 éves fiam a zöldségek színeit mondta el lelkesen és számolni kezdte az elemeket, amelyek növekvő elemszámban követik egymást. A nagyobbik, 5 és fél éves fiam viszont a pontos összeillesztésben kezdett el segíteni a kisebbeknek és rácsodálkozott arra, hogy létezik olyan hagyma, hogy póréhagyma... „parajhagyma” – magyarázta kicsit később a kistestvérének :-)

2. Tapintható állatok - Tactilo lotto

dj08129b.jpg

Nagyszerű érzékszervi fejlesztőjáték a kisebb, ovis korosztálynak! A 3 éves fiam későn kezdett el beszélni, a verbalitás számára nehézkes terep egyelőre, amiben még támogatásra szorul. Viszont annál jobban szereti a testkontaktusos játékokat: a birkózást, dögönyözést, a puha állatkákat stb. Neki vettem ezt a játékot. A társasjáték szabályait ugyan nem érti még, vele egyszerűen úgy játszom a játékot, hogy betesszük együtt mind a 18 kártyát a zsákba. Bedugja a kezét és kihúz egyet belőle, majd megtapogatjuk és kimondjuk együtt az állat nevét, esetleg még egy jellemzőt róla (repül, ugat stb.), aztán megkeressük a helyét látvány vagy tapintás alapján a rulett keréken.

A nagyobb fiammal rendeltetésszerűen is kipróbáltuk a társasjátékot. Érzésem szerint ez inkább 4-5 éves kortól működik. Ő nagyon élvezte, bár sok társasjátékunk van, de ehhez hasonlóval még soha nem játszottunk! Felváltva pörgettünk a rulett keréken, és a 6 mező egyikén megálló nyíl egy anyagot mutat, ilyen anyagú állatot kell a zsákba nyúlva megtalálni. Minden mezőhöz 3 állat tartozik, a játék során aki a legtöbb állatot ismeri fel helyesen tapintással és gyűjti össze, az lesz a győztes. Tapints és simogass!

3. Varázsgömb - Fürdőkádmesék

varazsgomb_large_1.jpg

"Csak kétféleképpen élheted az életedet. Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat." Ez az Einstein-idézet olvasható a pici mesekönyvecske belső borítóján - és én mélyen egyetértek vele!

Ilyen fürdősjátékot még soha nem láttam: 7 csodálatos illatú, csak bevizsgált és természetes összetevőket tartalmazó fürdőgolyó - amit bátran belepottyanthatsz a gyerek fürdővizébe is + mellé 7 pici, aranyos mese, ami épp egy esti fürdőzés időtartama alatt felolvasható. Fürdéstől irtózó vagy nehezen elalvó gyerkőcöknek igazi varázslat lehet ez a fürdőszett!

4. Palacsintázó - Gaelle et Titouan

palacsintazo.jpg

A szerepjáték az ovis korosztály mindennapi lételeme. Sárkánnyal harcoló lovag, űrhajós, orvos vagy fodrász lesz pillanatok leforgása alatt a gyerekünkből; méghozzá óriási beleéléssel tudják játszani a felvett szerepüket. És ha már szerepjáték: ki ne akarna szakács lenni, aki isteni finom palacsintákat süt! A szupererős kartondoboz, ami a játékot rejti, egy mozdulattal megfordítva rögtön kis tűzhellyé változtatható át, amin könnyű kis serpenyőben sülhetnek az ínycsiklandó sós vagy édes palacsinták. Van étlap is, amiről rendelhetünk és kistányér, amiben a pincér szervírozhatja az elkészült palacsintákat különböző feltétekkel.

Megjegyzem: ez megint egy olyan játék, amely több korosztály érdeklődését is leköti. Nálunk konkrétan durva közelharc folyt az első kipróbáláskor, az 1 éves azon mesterkedett, hogy ellopja és megrágcsálja a finomnak tűnő feltéteket, a középső és a nagyobbik pedig a sütést szerette volna kisajátítani magának. Én pedig azt se tudtam, milyen finomságot rendeljek magamnak az étlapról. :-) A palacsintatöltelékek pedig tovább bővíthetők kartonpapírra együtt rajzolt gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal. Méghozzá van Pizzázó is ebben a sorozatban!

5. Motiváló tábla - Cica kitüntetés

cat-awards-djeco-littlebigroom-dd03241-1492084711-0.jpg

Bár ez nem kifejezetten gyerekjáték, inkább tényleg egy motiváló eszköz, ami óriási segítség lehet a szülőknek és a gyerekek is nagyon élvezik a használatát! Ki ne küzdene a 2-5 éves korosztály esetén az egyedül-könnyen elalvás, a rendrakás-játékelpakolás, az önálló öltözködés, a rendszeres és alapos fogmosás, az evés (önállóan, evőeszközzel, zöldséget is, asztalnál ülve stb.) minősített problémagócok egyikével? Vagy mindegyikével. :-) Éppen ez az 5 terület található a kis korongokon, amelyek megfordítva aranyszínűek lesznek. +1 bónusz cicás korong van még a táblán, aminek mi adhatunk nevet és vethetjük be egy aktuálisan kihívást jelentő területen.

Érdemes jól látható helyre tenni és a kedves cicafigura esténként rituálé-szerűen elővehető, így egy közös beszélgetés során végignézhetjük az elmúlt nap kihívásait és nagyszerű eredményeit. Nem csak a tökéletes megoldás a jó megoldás, az erőfeszítést, a hajlandóságot és a fókuszált figyelmet is lehet díjazni. Nálunk nagy örömmel fordítgatják meg a gyerekek a megérdemelt korongjaikat!

 

Játékok nagyobbacskáknak (5-10 éves korig)

6. Pick-Up

plantoys-4127-pick-up-01.jpg

A PlanToys csodálatosan egyszerű, letisztult formavilágú, környezetbarát előállítással készülő játékaiba egyenesen beleszerettem! Ez egy végtelenül egyszerű, de zseniális apróság egy minidobozban, ami 2-99 éves korig bárkinek ajánlható.

A játék hasonló a marokkóhoz, kis hengeres pálcikákból áll, amelyek egy gyűrűbe helyezve véletlenszerűen megállnak egy csokorban. Ebből kell felváltva kihúzni egy-egy pálcikát a játékosoknak úgy, hogy ne dőljön össze a csokor. Egyedül is játszható, útijátéknak is ideális, mert a legkisebb táskában is elfér. Az egyszerűség mindig bejön - az én gyerekeim imádják játszani!

7. Piratatak - taktikai kártyajáték

piratatak.jpg

Kalózos. Ez egyből tetszett a nagyfiamnak! Nagyon jó minőségű papírból, strapabíró kihúzós kis dobozban kapható kártyajáték. Ez is tökéletes útijáték lehet!

Ami azonnal elnyerte a tetszésünket, az aranytallér-kártyák, amelyekkel adni-venni lehet a nekünk kellő kártyákat. Melyik gyerek ne szeretne aranytallérokat gyűjteni és aztán megkaparintani a rég áhított, hiányzó kártyát? A végén pedig még egy hajó-képet is ki kell rakni a megszerzett kártyalapokból. Olyan egyszerű és élvezetes stratégiai játék, amit egy 5 éves és egy 8-10 éves is egyaránt szívesen játszik!

8. Piou Piou - taktikai kártyajáték

 dj05119b.jpg

A kártyajátékok nagyon praktikusak és egyszerűek, de a legtöbbször épp ez a baj velük: hamar rájuk lehet unni. A nagyobbik fiam például már unja és nem találja érdekesnek a Fekete Péter sémájára épülő kártyajátékokat. Itt egy kártyajáték, ami garantáltan nem unalmas!

Több mindenre kell figyelni játék közben: a cél, hogy kiscsirkéket keltessünk ki tojásokból, de ahhoz, hogy minél eredményesebbek legyünk, több szabadon választható stratégiát is alkalmazhatunk. Éppen ez a jó benne, hogy az 5-7 évesek is megtanulhatják ezzel a jól átlátható és egyszerű stratégiai kártyajátékkal a stratégiai társasjátékozás alapjait. Vagyis egyszerre kell figyelni a saját kártyáimra, a többi játékos erőforrásaira, és aztán ennek alapján kell dönteni a következő lépésről. Nagyszerű figyelemfejlesztő és izgalmas játék!

9. Kalózok - 100 db-os megfigyelő puzzle

dj07506_1.jpg

Többször játszottunk már puzzle-lel az 5 és fél éves fiammal, de mindig az volt a vége, hogy hamar félbehagyta a kép kirakását, mert átláthatatlan volt számára az asztalon heverő kupac, nem találta a darabkák helyét, elunta a játékot... és aztán mindig én fejeztem a képet. :-) Olyan puzzle-t kerestem neki, amit akár egyedül is össze tud rakni és sikerélménye lesz.

Ez tökéletes választás volt, elsőre kis segítséggel, másodszorra már teljesen egyedül összerakta a teljes képet és büszke volt magára, hogy egy 100 db-os kirakót egyedül csinált meg! A titok abban rejlik, hogy itt a szokásosnál nagyobb méretűek az egyes puzzle-darabok. És ugyan elképesztően részletgazdag a kép minden szeglete, de a nagyobb méret miatt nem nehéz megtalálni a megfelelő darabot. A kalózos tematika mostanában nagy kedvenc, nagyon élvezte, hogy be tudja azonosítani a kalózlét attribútumait a képen, a csatajelenet egyes részletei különösen érdekelték! Ha pedig kész a kép, közösen vagy akár egyedül is meg lehet keresni a keretben található képrészleteket a nagy képen. Jó hír, hogy van lányos tematikájú, elvarázsolt erdős puzzle is ebben a sorozatban!

10. Bolyongolyó pályaépítő

bolyongolyo-ovodai-150-elem_4-alaplap-bolyongolyo-golyopalya-bg11547-5069.gif

Ezt még nem próbáltuk, de nálunk ott lesz a karácsonyfa alatt! :-)

Előre látom, hogy óriási sikere lesz, ugyanis a DUPLO és a LEGO most nagy kedvenc: a 3 éves még duplózik, az 5,5 éves már legózik nagy örömmel. És van egy golyópályánk is már otthon, de az ehhez képest jóval kevesebb lehetőséget ad az építésre, és már így is nagy kedvenc. Úgyhogy ez tuti befutó lesz! A játék magyar iparművész formatervező házaspár fejlesztéseként született. Nem mellesleg csodálatos fejlesztő játék bármilyen érdeklődésű, tehetségű és képességű gyermeknek, egyszerre több motorikus és figyelmi részképességet fejleszt játékosan, a készlet pedig szabadon bővíthető különböző elemekkel. Arról nem is beszélve, hogy egyedül építhető-játszható, így lesz pár szabad órája a szülőnek is! :-)

Képek forrása: www.ninojatek.hu

Csak az Örömterv olvasóinak: a ninojatek webáruházban

10% KEDVEZMÉNY

2017. dec. 10-ig

minden Djeco játékra!!! 

Az összes Djeco játék listája: ITT.

A kuponkód pedig, amit ne felejtsetek el beírni vásárláskor a 10% kedvezmény érvényesítéséhez:

oromterv

Ha tetszenek ezek a játékok, kövessétek friss hírekért, termékekért és akciókért a ninojatek Facebook-oldalát!

Ha pedig tetszett az ajánlóm, akkor hasonló ajánlókért kövessétek az Örömterv blog Facebook-oldalát!

 

 

 

Szólj hozzá

karácsony kipróbáltam! élményajánló ünnepelj