2017. nov 28.

10 ajándékötlet karácsonyra a fenntarthatóság jegyében

írta: ur.anita
10 ajándékötlet karácsonyra a fenntarthatóság jegyében

kari_webshopok.jpg

Már hagyomány, hogy karácsony előtt ajándékajánló poszttal jelentkezem az Örömterv blogon. Sőt, idén három posztot is hozok nektek: mindhárom az egyszerűség, természetesség, fenntarthatóság jegyében íródott! A különleges játékokat ajánló cikkem már megjelent, itt olvashatod; aztán jövök még decemberben egy olyan beszerző-útvonallal, ami egyedi kis boltokat rejt, és ahol a vásárlás feltöltő kikapcsolódás is egyben. Most pedig itt a kis magyar webshopokat ajánló írásom, ahol a család és a baráti kör minden felnőtt tagjának találhatsz személyre szabott ajándékot!

5 évvel ezelőtt még csak elvétve vásároltunk webshopban, akkor is jellemzően nagy műszaki áruházláncokban mosógépet vagy színházjegyet a kedvenc online jegyértékesítőnknél. 5 év alatt sokat változtak a vásárlói szokások, ma már szinte mindent meg lehet venni webshopban is, csak ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben a keszekusza online világban, hogy mit honnan érdemes rendelni...

Webshopban vásárolni jó, mert gyors, kényelmes, elkerüljük vele a heringesdoboz-effektust a plázákban és a törvényi szabályozásnak köszönhetően az esetek legnagyobb részében teljesen biztonságos is az online vásárlás. Idén azért jöttem már november végén az ajándékajánlómmal, mert azt javasolják, hogy legkésőbb december elejéig rendeljük meg a karácsonyra szánt ajándékunkat, így a megrendelésdömpinggel és munkaerőhiánnyal küzdő futárcégek biztosan ki tudják szállítani időben a termékeket.

De hol és mit vegyünk? Örömmel látom, hogy egyre több olyan kis cégnek, kézművesnek, kisvállalkozónak van saját webshopja vagy használ egyéb online piacteret, aki saját terméket készít és azt közvetlenül maga értékesíti. Miért jó ilyen helyen vásárolni? Nagyon távol áll tőlem a "minden, ami magyar, az jobb, mint a külföldi" szemlélet. Kozmopolita vagyok, mert igenis sokkal jobb a francia termelői sajt, mint a magyar; az olasz durumtészta, mint a magyar... nem is beszélve a borzalmas magyar politikai kultúráról és a viszonylag kiegyensúlyozott nyugat-európairól, mert inkább választanám - ha lehetne - az utóbbit. De ettől függetlenül igenis van bennem egy lelkes lokálpatriotizmus abban a tekintetben, hogy ugyan

miért ne támogatnám a minőségi, kisszériás termékeket alkotó hazai tervezőket, kézműveseket: az ő szellemi termékeiket és ötleteiket, a két kezük munkáját, a kitartásukat, az egyedi termékeiket, a megélhetésüket és a fejlődésüket - sokkal inkább, mint a nagy nemzetközi üzletláncokat, akiknek sok pénzük van reklámra, bátran akcióznak és ázsiai gyerekmunkával előállított tucattermékeket kínálnak busás haszonnal.

Ez a tudatos vásárlás, semmi több: egyszerűen szívesebben támogatom azt, ami mögött látom az embert, az erőfeszítéseit és az elkötelezett minőség-központúságát. Vágyakat, álmokat, próbálkozásokat, kisebb vagy nagyobb sikereket, bátorságot, innovációt, tenni akarást, szerethető termékeket.

Méghozzá most csupa olyan ötletet hoztam nektek ebben az ajánlóban, amelyek egytől egyig a fenntartható szemléletet képviselik: a magas minőség mellett megfizethetőek, környezettudatosak és természetesek egyben. Szemezgessetek belőle ti is!

1. ÉKSZER: Cirrhopp nyakláncok

lh1fhjkexv.JPG

Kingánál épp a hétvégén jártam egy élő workshopon és a gyakorlatban is megtanultam, hogyan kell ilyen csodásan dekoratív nyakláncokat csinálni. Képzeljétek: használt pólókból! Felvágtuk, majd egyenként megsodortuk a színes pamutpóló csíkokat (jó sokat), aztán kétórányi kemény sodrás, fonás és varrás után el is készült az egyedi, újrahasznosított ékszerünk - amolyan régimódi asszonyos, kalákában fonós tevékenység ez. Ezután biztosan nem fogok semmilyen agyonhasznált pólót kidobni vagy törlőrongynak befogni. :-) Nézzétek meg a Cirrhopp nyaklánc és karkötő kínálatát, gyönyörű!

2. HATÁRIDŐNAPLÓ: Anti-határidőnapló

anti-hataridonaplo-2018-erdo_1-450x450.jpg

Évek óta figyelemmel kísérem a Slow Budapest munkáját, nagyon tetszik, amit csinálnak! Az ő kiadványuk az Anti-határidőnapló. Igényes, művészi kivitelezésű borító, belül pedig jóval több, mint egy szokásos határidőnapló. Itt ugyanis nem a dátumok a lényegesek, hanem a slow életmódot népszerűsítik inspiráló idézetekkel, apró feladatokkal, tudatos témafókusszal. A mottója jól kifejezi a naptár lényegét: "Tervezz szabadidőt!" A slow mozgalom a fenntarthatóságra törekszik, így nem véletlen, hogy ez a határidőnapló is újrapapírra és zöld nyomdatechnológiával lett nyomtatva. Anti-határidőnaplót mindenkinek!

És még azt is megosztom veletek, hogy decemberben foglalkozom még a blogon a slow-val: Krajcsó Nellivel, a Slow Budapest alapítójával és vezetőjével készítettem egy interjút nemrég, ami a #sikeresnők sorozatomban jelenik meg hamarosan!

3. GYERTYA: GreenWay design illatgyertyák

aranytegely_szett-83x83.png

Csapó Ildi lakberendező és dekoratőr a tudatos életmód és a zöld lakberendezés híve. Nyáron fedeztem fel véletlenül a saját öntésű gyertyáit egy pop-up boltban és otthon meggyújtva a gyertyát meglepetten tapasztaltam, hogy ez a legtisztább illatú illatgyertya, amit valaha szagoltam. Én nagyon szeretem az illatgyertya műfaját, mert hangulat és illat 2 in 1, de legtöbbször az illat inkább riasztóan ipari, mint kellemes. Ildi illatgyertyái viszont nem véletlenül ennyire éterien tiszták: vegán gyertyák, azaz szójaviaszból készülnek (mellesleg nagyon szépen égnek!), csak természetes alapanyagokból, semmi szintetikusat nem tartalmaznak. A karácsonyi időszak amúgy is a gyertyák szezonja, ajándékba és saját felhasználásra is remek ötlet a természetes illatgyertya (és még a dizájnja is nagyon tetszik)!

4. MATRICÁK: Justa Stickers

faces_package-600x600.jpg

Két magyar tervező icipici webshopja, nagyrészt falimatricákkal. De hát ez műanyagból van! Mi ebben a fenntartható? Valóban műanyagból van, de önáltatás lenne azt gondolni, hogy kikerülhető a mindennapi életünkben a műanyag, mert nem. Ezek pedig kiváló minőségű (remélem legalábbis, az új lakásunkba rendelek majd tőlük és élőben is kipróbálom) matt anyagú, egyszerű és letisztult formavilágú matricák.  És azt is megjegyezném - ha már fenntarthatóság -, hogy kopottas albérletek, leharcolt gyerekszobák is remekül feldobhatóak ilyen matricákkal anélkül, hogy egy kisebb bútor- vagy falhiba miatt megvennél egy egész nagy festékesdobozt, aminek a 70%-ával aztán nem tudsz mit kezdeni; a maradék festék: na, az végképp nem környezetbarát dolog. A kis cuki, apró tárgyak dekorálására is felhasználható matricaszettjük a kedvencem a kínálatukból!

5. TÁSKA: PurpleTurtleBag

23658520_1687653994618622_447475316725272321_n.jpg

Újrahasznosított alapanyagokkal és textilekkel is dolgozó kis kézműves portfólió a meskán. Nekem különösen tetszenek a márka lunchbag-jei: ezek praktikus éthordó táskák, moshatók, színesek és épp elég nagyok, hogy stílusosan szállítsd bennük az irodába az ebédedet. :-) De van itt még a kínálatban a mostanában nagyon divatos egyedi tornazsák, puccos nevén gymbag; vagy jógamatractartó zsák, ajándéktartó zsák, sőt még igazán fenntartható, maradékból készült, mosható sminklemosó korongok is. Ez amolyan igazi, a "legjobb barátnőmnek veszek valamit, aminek örülne karácsonyra" webshop. :-)

6. FÜZET és NAPLÓ: Malinovka

spring_notebook_m_paper_02-600x600.jpg

Akkor szerettem bele a Malinovka termékekbe, amikor az első mindfulness tanfolyamomhoz olyan füzetet kerestem, ami a tanfolyami résztvevők saját munkafüzete lesz és ami egyben közvetíti a mindfulness üzenetét is: tudatosan, figyelmesen, a jelenben élve. Na, ezek pont ilyenek; meglátni és megvenni egy tucatot belőlük egy pillanat műve volt! :-) Hagyományos kézi kötési technikával, újrahasznosított papírból készülő papíráruk a Malinovka füzetek és naptárak; összetéveszthetetlen, karakteres grafikai megjelenéssel, amelyek magas művészi színvonalat képviselnek. Naplónak, különleges ötleteknek, személyes gondolatoknak való füzetek a Malinovka termékek, és persze kitűnőek ajándékba is!

7. RUHA: Sharolta

webshop-pplm-500x755.jpg

Egyre több helyen lehet olvasni és hallani a fast fashion iparág borzalmairól. A ruhaipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág, és ebben a divatos tömegtermékeket gyártó nagycégek elöl járnak. Régebben csak ilyen helyen vásároltam ruhát, az utóbbi egy évben azonban tudatosan igyekszem kerülni az olcsóságukkal és aktuális trendeket gyorsan követő kínálatukkal mágnesként bevonzó ruha-üzletláncokat. Etikus divat - ez az új varázskifejezés. Ami azon túl, hogy a környezeti terhelést igyekszik minimalizálni, még egy fontos, társadalmi aspektusú dologra felhívja a figyelmet: a méltányos bérezésre és a megfelelő munkakörülményekre. A ruhaiparban dolgozik ugyanis a legtöbb fejlődő országbeli gyerekmunkás és nő - sokszor elképesztően kevés fizetségért, nagyon egészségtelen, kizsákmányoló munkakörülmények között.

Na, a hosszú etikaórás bevezető után (tényleg, ilyesmiről esik szó etikaórán az iskolákban?) elég annyi, hogy itt egy magyar tervezőnő, aki használt, kidobott farmerekből (a farmergyártás még a ruhaiparon belül is extrán környezetszennyező gyártási technológia) készít újrahasznosított ruhákat és táskákat. És egyébként afrikai kisiskolás gyerekeket is támogat a táskáival. A ruhák közül nekem a legjobban a fodros farmerfelsői tetszenek!

8. RUHA: TouchMeNotClothing

unnamed_4.jpg

És még egy etikus magyar ruhamárka! 100% biopamutból készülnek a ruhák, Budapesten; a tervezéstől a gyártásig figyelve a részletekre. Élőben is megtapogattam és felpróbáltam már ezeket a ruhákat egy boltban, bizton állíthatom, hogy rendkívüli minőségűek! Össze sem hasonlítható azokkal az "egyszer használatos" pamutcuccokkal, amiket 990 Ft-ért lehet kapni a kedvenc fast fashion boltjaink valamelyikében, és amelyek egy mosás és két hét használat után már ramatyul néznek ki. (Na, ezek a "gyors pólók" pár használat után már csak Cirrhopp nyakláncnak lesznek jók. :-))

Nem vagyok egy hozzáértő divatguru, de laikusként is látom, hogy a TouchMeNotClothing ruhák nem ilyenek. Az is nagyon jó, hogy ez a márka különösen erős a férfi vonalon, tehát végre egy ajándék, amivel a pasik is meglephetők karácsonyra!

9. SZAPPAN: Zador

zador-box-2-soaps-1-600x600.jpg

Itt egy olyan szappan, ami mind szappanként extra minőségű (gazdag hab, csodálatos illatok) és megjelenését, csomagolását tekintve is kiváló szintet üt meg. Elsőre el se hittem, hogy magyar termék. :-) Ugyan az áruk jóval magasabb, mint a "gyári szappanoké", de a különbség szappan és szappan között elképesztő! A Zadornál csak természetes alapanyagokból dolgoznak, hévízi termálvízzel (ami ásványi anyagokban nagyon gazdag), a legjobb minőséget szem előtt tartva minden hozzávaló kiválasztásakor.  És mindezt a Balaton-felvidéken, egy falusi családi manufaktúrában teszik, ahol a modern technológia kézműves odafigyeléssel párosul.

Olvasva a történetüket és látva terméküket csak ezt tudom mondani: hagyomány és modern professzionalizmus együtt egy szappanban. A kínálatukban pedig klassz ajándékcsomagok is vannak, amelyek igazán megérik az árukat!

10. LÁMPA: frantaagi

image_6483441-600x600.jpg

Franta Ági tervező lámpái újrahasznosított kartonpapírból készülnek. Letisztult formavilágú, vidám színű lámpái klassz színfoltjai lehetnek a lakás minden pontjának. A most nagyon közkedvelt égősorok is újraértelmeződnek nála: végre nem az unalomig ismert gömblámpácskák köszönnek vissza, hanem pici virágokra emlékeztető kelyhek. A webshopban pedig vannak csináld magad DIY-csomagok is, számtalan színkombinációban! Ez is tökéletes ajándék karácsonyra. :-)

 

Fotók: a webshopok saját fotóit használtam a posztban

Nincs szponzorált tartalom a cikkben. (Új, friss és ropogós GVH szabályozás van: mostantól fel kell tüntetni, ha van - ezt a többi bloggertársnak is üzenem. De itt, ebben nincs. :-))

... és egyébként a gasztrotermékek teljesen kimaradtak idén az ajánlómból; de ígérem, hogy jövőre szentelek nekik egy teljes posztot karácsony előtt, mert rengeteg kiváló minőségű kézműves, természetes termék van a gasztro területen (is)!

Ha pedig te is ajánlanál nekünk olyan kis magyar webshopot, ahol természetes, fenntartható ajándékot vehetünk karácsonyra, akkor írd meg itt kommentben vagy az Örömterv fb-oldalán a poszt alatt!

 

 

Szólj hozzá

életminőség kipróbáltam! ünnepelj