2018. jan 17.

Könyves bakancslista-kihívás

írta: ur.anita
Könyves bakancslista-kihívás

konyves.pngBakancslistából is lehet sokféle: utazásra, kalandokra, új dolgok kipróbálására vonatkozó. Én most egy különleges bakancslista-ötletet hoztam Nektek: tulajdonképpen inkább könyves kihívásnak nevezném. Az olvasás a belső szabadság megélése, lelassulás, kikapcsolódás. Ha ez egyben izgalmas és inspiráló kihívás is - akkor biztos lehetsz benne, hogy nem csupán jól szórakozol, hanem tanulhatsz, fejlődhetsz is. Könyves bakancslista-kihívásra fel!

Kihívásokban azért jó részt venni, mert segítenek kimozdulni a megszokásainkból (írnék komfortzónát is, de nem írok, mert az már olyan közhelyes, lépten-nyomon mindenki az abból való kilépést forszírozza), és minden kihívás megmozgat, feldob, motivál, felismeréseket és érdekes tapasztalatokat hozhat az életünkbe. A könyvekkel és az olvasással kapcsolatban bizonyára kevéssé jut eszünkbe, hogy ez is kihívás lehetne, pedig nagyon is!

Épp az ilyen hétköznapi tevékenységek tudatos felturbózása, új szempontból megközelítése, gazdagabbá tétele segíthet egyszerűen, könnyen elérhető elégedettséget, örömöt, izgalmat, kellemes bizsergést hozni a mindennapjainkba.

books-683901_640.jpg

Itt az én 10 tételes könyves bakancslistám, amelynek a NYOMTATHATÓ VÁLTOZATÁT a poszt végén találod! Kiteheted az íróasztalod fölé vagy betűzheted a naptáradba, magaddal viheted bárhová és kipipálhatod benne a már teljesített pontokat. Ne felejts el időhatárt szabni magadnak, hogy mikorra teljesíted a vállalt könyves kihívást - te döntheted el, mi komfortos és teljesíthető neked.

Mindössze 4 könyv elolvasása szerepel a 10-es listában, de mindenki maga tudja megbecsülni, hogy erre mikor és mennyi időt tud szánni a szabadidejéből: lehet akár 4-5 hónapra is kitolni a határidőt, de a bátrak 2 hónapra vagy az extra bevállalósok akár 1 hónapra is kitűzhetik maguknak a teljesítés időpontját.

1. Beiratkozom könyvtárba

Gyerekkorunkban mindannyian jártunk könyvtárba, főiskolásként-egyetemistaként is megkerülhetetlen volt ez a műintézmény. Na, de felnőttként? Pedig miért ne lehetne? Szerencsére minden (nagyobb) településen van könyvtár, és egyáltalán nem ciki újra beiratkozni a legközelebbibe vagy ha több is van elérhető távolságban, akkor a számodra legszimpatikusabba. Biztosan találsz kedvedre való könyveket, akár a hobbidról, akár szórakoztató olvasmányról vagy komoly tudományos könyvről van szó. És a legnagyobb előnyét még nem is említettem: (majdnem) ingyen van!

2. Megsütök egy sütit/megfőzök egy ételt szakácskönyvből

Mármint egy újat, nem pedig a százszor megsütött zserbót, ahol már magától is kinyílik a szakácskönyv. Szerintem mindannyiunk könyvespolcán vagy konyhájában lapulnak olyan szakácskönyvek, amelyeket vagy ajándékba kaptunk vagy mi vettünk, mert olyan ínycsiklandóak voltak benne a képek, de aztán egy árva receptet se sütöttünk/főztünk meg belőle. Ne hagyd parlagon heverni a nem használt szakácskönyvedet, vedd használatba - süss meg/főzz meg belőle egy új receptet!

3. Olyan helyen olvasok, ahol még soha nem tettem

Izgalmasan hangzik, ugye? Engedd szabadjára a fantáziádat! Azt hiszem a legtöbben ágyban, fotelben, íróasztal mellett szoktunk könyvet olvasni. De mi lenne, ha máshol is kipróbálnád? Metrón, parkban, a fürdőkádban, fán ücsörögve, egy kávézóban, sörözőben, csónakázás közben stb. Új élmények, új helyzetek, új tapasztalat.

4. Elolvasok egy kortárs magyar regényt

Ha amúgy is naponta ezt szoktad csinálni, akkor keress még kihívóbb célt (dráma, versek?). De ha nem, akkor feltétlenül érdemes belevágnod. Nem éppen könnyű olvasmány a kortárs magyar széppróza, de olyan mélyrétegei, mondanivalója és értékes gondolatisága lehet egy ilyen könyvnek, ami megéri a fáradságot. Egyrészt jó tudni, mit alkotnak a most élő (vagy nemrég elhunyt) magyar szerzők, másrészt segítik az eligazodást a bonyolult világunkban, társadalmi vonatkozásai és utalásai mindannyiunkat érinthetnek és történeteik a ráismerés és azonosulás jóleső érzését adhatják. Ha a viszonylag könnyen olvasható, népszerű oldaláról kezdenéd a kortárs magyar regények ízlelgetését, de mégis olyat szeretnél, ami valódi szépirodalom, akkor bátran ajánlom első élménynek pl. Grecsó Krisztián vagy Dragomán György regényeit. Aztán jöhetnek az Esterházyk és a Nádas-regények is. :-)

5. Eltöltök 3 órát egy könyvesboltban

Hogy az meg mire jó? Lehet, hogy csak rám igaz, de én akármennyi időt el tudnék tölteni egy könyvesboltban. A könyvek szaga, a kínálat, a bele-beleolvasgatás a könyvekbe, az ötletes borítók nézegetése, a címek ízlelgetése (vajon miről szólhat a könyv?) - bármennyi ideig képes lennék ebben a könyves univerzumban ellenni! Nagyobb könyvesboltot válassz, olyat, amelyikben le is tudsz ülni, esetleg egy kávét is meg tudsz inni - a könyvesboltok szinte mindegyikében van már klassz kávézó rész -  és tényleg ráérősen, könyvekbe belelapozgatva el tudsz tölteni akár 3 órát. Arra is jó alkalom lehet, hogy magadat vagy a szeretteidet alapos keresgélés és megfontolt választás után meglepd a lehető legjobb könyvvel. Listát is írhatsz közben arról, mi az, ami tetszene még, de épp most nem tudod megvenni (... és esetleg azt kérnéd majd a szülinapodra).

6. Ráérősen végiglapozok egy művészeti albumot

A szakácskönyvekhez hasonlóan szerintem sokunk lakásában lapul a könyvespolc mélyén egy-egy szép művészeti album, amelyet csak az éves nagy portalanítás alkalmával veszünk kézbe, akkor is csak portörlés miatt. Ülj le, szánj rá időt és lapozd végig - egészen biztosan esztétikai élményekkel és vizuális inspirációkkal gazdagodva állsz fel. Ugyanezt persze egy könyvtárban vagy egy könyvesboltban is megteheted, ha otthon nincs ilyen köteted vagy unalmasnak gondolsz egy már ismert könyvet lapozgatni.

7. Elolvasok egy szakmámba vágó új szakkönyvet

Vagy ha nem is pontosan a saját szakmádba vágót, de például a társszakmák valamelyikébe tartozót. Egyszerűen csak a saját fejlődésedért. Nem azért, mert bárki előírja, kötelezővé teszi vagy mert valami vizsgához kell - egyszerűen csak azért, mert igényed van rá, hogy szakmailag fejlődj, képben legyél az új irányzatokkal vagy a legújabb tudományos eredményekkel, hogy bővüljön a látóköröd. Jó érzés lesz átrágni magad egy ilyen könyvön, büszke lehetsz magadra!

8. Hétvégenként elolvasok egy verset

Azért pont hétvégén, mert akkor talán kicsit több időnk van. Hetente egyszer, valamelyik nyugalmasabb napodon vegyél le egy porosodó verseskötetet a polcról (általában ez is hasonlóképpen mellőzött, mint a szakácskönyv + művészeti album) és találomra nyisd ki valahol, és 5 percet rászánva az idődből, olvasd el. Nagyon más élményt tud nyújtani egy lírai mű, mint az olvasmányosabb, könnyebben befogadható prózai művek. Lehet, hogy nehezebben adja magát, több figyelmet igényel, de bőven megéri! Nincs otthon versesköteted? Akkor keress a neten ilyen oldalakat és kövess ízlésednek megfelelő versgyűjteményes oldalakat (rengeteg van!).  5 perc fészbúkozás helyett 5 perc versolvasás - hetente egyszer. Ez jó csere, nem? :-)

9. Olvasok egy olyan témájú/típusú/műfajú könyvet, amit még soha

Mindenkinek megvannak a kedvenc műfajai. Most olvass valami homlokegyenest mást! Amit egyébként eszedbe sem jutna. Soha nem olvastál még fantasyt, limonádé ponyvát, önéletrajzi könyvet, történelmi témájút, divatos kiskamasz-regényt, filozofikusat, véres krimit, erotikusat vagy egy utópisztikus jövőben játszódót? Most próbáld ki! Halkan jegyzem meg: ez az a kategória, amit érdemes könyvtárból kölcsönözni vagy egy rajongó ismerősödtől kölcsönkérni, nem pedig megvenni. Ha netalántán mégse tetszene...

10. Elolvasok egy olyan könyvet, amit már rég szerettem volna

Ez a legszubjektívabb tétel. Mindnyájunknak van régóta halogatott, de észben tartott könyve, amit olyan jó lenne elolvasni... amire valahogy sose került még sor eddig. Mert nincs rá idő, mert túl hosszú, mert nehezen beszerezhető stb. Le a kifogásokkal: szerezd meg, vedd kézbe és olvasd el!

Innen pedig letöltheted a könyves bakancslista nyomtatható verzióját! És nyugodtan oszd meg másokkal is. :-)

Engem pedig ITT tudsz követni a facebookon, ha tetszett a poszt és szívesen olvasnál hasonlókat.

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

könyvajánló bakancslista feltöltődés boldogság-projektek