2018. már 02.

A változásról másképp: rizóma-elmélet

írta: ur.anita
A változásról másképp: rizóma-elmélet

pasture-fence-167492_640.jpg

A változás - annak természete, a benne levésünk, modelljei és különböző megélési lehetősége régóta foglalkoztat filozófiai, pszichológiai, tudományos... és színtisztán egyéni szempontból is. A változás egyszerűen állandóan jelen van az életünkben, mégis megfoghatatlan és nehezen tetten érhető (hiszen legtöbbször nem egyértelmű, hogy hol az eleje és a vége) - épp ezért elképesztően érdekes. Most egy nagyon inspiráló változás-elméletet mutatok be, abszolút közérthetően!

Nincs többé szó sem kiindulásról, sem megérkezésről. A kérdés inkább ez: mi zajlik "között"?

Gilles Deleuze francia filozófus neve biztos nem jön szembe velünk reggel a metrón a napilapokat olvasgatva, pedig tulajdonképpen nagyon szerethető és széles körben fogyasztható, amit ő mond a változásról a rizóma-elméletében.

A rizóma a botanikusok számára nyilván ismerően cseng - nekem nem rémlett sehonnan, leginkább valami karfiolféle növényre emlékeztetett a hangzása alapján. De nem karfiol, hanem gyökértörzs a jelentése. A rizóma a gyökértörzseikkel hálózatban terjedő növényekre jellemző, ilyen például a gyöngyvirág. Akinek van otthon a kertjében, az tudja, hogy évről évre újabb területeket hódít meg magának, láthatatlanul a föld alatt terjeszkedve és a hálózatban az egyes növényegyedek kapcsolatban vannak egymással. De például az internet is ilyen rizomatikus struktúrájú, amelynek a különböző részei állandó és folyamatos kapcsolatban vannak egymással.

japan-956073_1920.jpg

De mi köze ennek a változáshoz? A változást (pl. életünk egy jelentős fordulatát) hagyományosan hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egyik pontból a másikba jutást. A-ból B-be. Sőt, leginkább alulról felfelé. A változás vágyottan csakis valamiféle fejlődés, felfelé törekvés, vertikális irányú mozgás lehet. A fejlődést képi szimbólumként gyakran gyökeres faként ábrázolják, egy törzzsel és ágakkal, közös kezdőponttal, a gyökerekkel. Ez alapvetően megfelel a haladásba vetett hitünknek, mindig arra törekszünk, ami egy lépcsőfokkal feljebb van... és nem fordítva.

Hát éppen ezt a felfelé irányultságot, ezt az elterjedt fa-modellt kérdőjelezi meg a rizóma-modell. Azt javasolja, hogy az életünkről ne csak szokásosan lentről felfelé, hanem sokféle irányban, horizontálisan gondolkodjunk! A rizómás növényekben is minden elem összekapcsolódik, keresztezi egymást, és mégis minden egyed képes egymástól függetlenül is létezni.

A változásra tekintsünk úgy, mint aminek nincs eleje és vége. Nem az állandóság, a kiindulópont és a végpont a lényege, hanem a valamivé válás. Képzeld el, hogy nem úgy tekinted a mostani helyzetedet, mint egy megrekedést, egy nem elég jó pozíciót, amit meg kell haladni, amit még fel kell építeni - kizárólag egy irányba: felfelé, hanem fejlődési lehetőségek, kapcsolódások, elágazási utak szinte végtelen tárházát. Ahol a már most rendelkezésedre álló kapcsolódási pontok felé való bármilyen elmozdulás fejlődést, tanulást, élményt és tapasztalatot hoz - tehát csak profitálhatsz belőle. Szerintem ez egy végtelenül felszabadító gondolat: akár karrierépítésről, akár párkapcsolat vagy baráti kapcsolatok erősítéséről, akár egy diploma megszerzésének vágyáról van szó.

Magunkra vonatkoztatva megkérdezhetjük: lehet, hogy nem is egy felfelé törő fejlődési létrán állunk? Nem függőlegesen, hanem vízszintesen fejlődünk?

Lehet, hogy nem egyre jobbak, csak mások leszünk?

A világ középen keletkezik. Nem könnyű középen észrevenni a dolgokat...

Az már a sors fintora, hogy a horizontális rendszerű rizóma-elmélet megálmodója, Gilles Deleuze a lehető legvertikálisabban, egy ablakból kiugorva vetett véget az életének...

Neked hogy tetszik ez az elmélet? Tudod magadra vonatkoztatni?

forrás - Krogerus-Tschappeler: 52 változásmodell

Ur Anita, coach

Ha tetszik, csatlakozz a facebookon is az Örömterv oldal kedvelőihez. Sőt, most már az Örömterv zárt csoportba is beléphetsz, ha szeretnél még több hasznos tartalmat és inspirációt kapni az önfejlesztés témájában!

 

 

Szólj hozzá

egotrip coaching perspektíva