2018. okt 19.

A siker 5 tényezője

írta: ur.anita
A siker 5 tényezője

sun-1689658_1920.jpg

Nem a melóról lesz szó. Lehet, hogy fellélegzel ettől, lehet, hogy értetlenül állsz a dolog előtt. Manapság a siker a közvélekedés szerint egyenlő a MUNKÁBAN ELÉRT SIKERREL: a munkahelyi teljesítménnyel, a karrierrel, a külső, jól kódolható, kommunikálható ranggal, státusszal és ehhez kapcsolódó szimbólumokkal leképezhető sikerrel. Akkor most számoljunk le ezzel a hiedelemmel egyszer és mindenkorra! 

hand-labor-188742_1920.jpg

Ki a sikeres?

Sikeres-e valaki, ha kitartóan küzd azért, hogy felgyógyuljon egy súlyos betegségből és közben még mosolyogni is tud?

Sikeres-e valaki, ha a gyermekei nevelésének szenteli a felnőtt élete 20 évét, mert ő így dönt és ezt érzi fontosnak?

Sikeres-e valaki, aki ápolja a baráti kapcsolatait, összetartja a család és a munka miatt szétszéledő társaságot, energiát tesz bele, hogy barátokként megmaradjanak egymásnak?

Sikeres-e valaki, ha el tud mélyülni az akvarell-festésben, imádja, folyamatosan fejlődik benne, de egy fillért se keres vele?

Sikeres-e valaki, aki egy életre elköteleződik, Istennek szenteli az életét és úgy dönt, hogy apácának áll?

Sikeres-e valaki, aki 50 évesen, szakmunkásként töltött 30 év után teszi le az érettségit, mert szeretne technikus lenni? 

Sikeres-e valaki, aki félévnyi munkával, saját kezével készít el egy takarót a lányának házassági ajándékként, beleszőve színekben, mintákban az egész lánykori életét?

Sikeres-e valaki, aki reggelente jókedvűen néz a tükörbe, amikor elindul otthonról a munkába és érzi, igenis a helyén van, akkor is, ha épp lapos a pénztárcája?

Sikeres-e valaki, aki aranylakodalmat ül a feleségével és huncutul rákacsint a pezsgős koccintás közben: még ötvenet együtt!

Sikeres-e valaki, aki ott tud hagyni egy bántalmazó párkapcsolatot többévnyi megaláztatás után?

Sikeres-e valaki, aki - ugyan csak az asztalfióknak - egy évtizeden át kitartóan írja a regényét, mert úgy érzi, meg kell írnia, testet kell adnia annak a történetnek, ami csak az ő fejében létezik?

Szerintem ez mind siker. Pedig nagyon nincs benne a kultúránkban a siker efféle interpretációja. Leginkább a nyomasztás és a szorongás van benne a kultúránkban. Tűzd ki, érd el, mutasd meg a világnak! Most azonnal. Legyen látványos, számokban mérhető és névjegykártyára írható, CV-be beletehető tétel. Most persze nagyon ellentmondásosnak tűnhet, hogy coachként ironikusan beszélek a "tűzd ki, érd el, mutasd meg a világnak!" filozófiáról, hiszen az lenne a dolgom, hogy erre biztassak mindenkit. De én erre biztosan nem szeretnék buzdítani senkit, amennyiben külső teljesítménycélok eléréséről van szó, belső alapozás, kedv és elköteleződés nélkül.

Amire inkább buzdítanék mindenkit, hogy találja meg a saját siker-értelmezését, a belső teljesítménycéljait, a siker saját életére transzformálható és csak rá jellemző mintázatát! Ez mindenképpen célravezetőbb út.

hand-labor-187951_1920.jpg

A siker 5 tényezője

Ha sikerről van szó, hajlamosak vagyunk a karrierünkre koncentrálni. Az persze nagyon jó, ha szeretjük a munkánkat, eredményesek vagyunk benne, megélünk belőle és még perspektívát is látunk benne. De végső soron nem szabadna a SIKER szót hallva csupán a munkánkra asszociálnunk, hanem tágabb értelemben kellene a szükségleteinkre gondolnunk! Meg kell tanulnunk értékelni az életünk egyéb tényezőit is és beletenni a siker jelentés-kosarába... mármint csak akkor, ha tényleg szeretnénk a siker érzését megtapasztalni, nem pedig csak nyavalyogni azon, hogy az minket messze elkerül.

A PERMA-modellt a pozitív pszichológiai kutatások alapján határozták meg, tulajdonképpen nem (csak) a sikerre vonatkozik, hanem tágabb értelemben a jóllétre, vagyis arra a fajta boldogságra, ami nem csupán egy múló érzés, hanem egy tartósan fennálló állapot. És mindez úgy jön a sikerhez, hogy

érdemes szakítani azzal a makacs hiedelmünkkel, hogy boldogok majd akkor leszünk, ha sikeresek leszünk.

A fenéket. Ugyanis a legújabb kutatások szerint épp a boldogság (annak belső érzése) segíthet a sikeressé válásban, ez a megfelelő táptalaj a sikeresség érzésének megtapasztalásához. Mondjuk azt, innen érdemes indulni, ha a siker érzését szeretnénk elmélyíteni a saját életünkben.

A PERMA egy betűszó, ami az alábbi 5 tényezőt jelöli:

1. Positive emotions (pozitív érzelmek)

A mindennapi, apró-cseprő jó érzések, a kellemes, a jó dolgok élvezete, a szeretteinkkel töltött idő pozitív érzelmei, a derű, a megelégedettség érzése tartozik ide. Ezek persze nagyon illékony érzések, de fogékonnyá tesznek az élet szépsége iránt. Ennek kapcsán általában szabadidős tevékenységekre, nyaralásra és ünnepi alkalmakra gondolunk, de érdemes átgondolni, hogy a hétköznapjainknak és a napi 8-10 órában végzett munkánknak is jellemzői-e vajon a pozitív érzelmek...

2. Engagement (elmélyülés)

Megtapasztalni a flow-t. Megélni azt, amikor elveszítjük az időérzékünket, teljesen belemerülünk valamibe és csak önmagáért a tevékenység élvezetéért csinálunk valamit. Amikor valamit kizárólag kedvtelésből és nem kötelességtudatból csinálunk és még nagyon élvezzük is. Munkában is meg lehet élni, sőt!

3. Relationships (kapcsolatok)

Szeretetteljes, szoros, bizalmon alapuló kötődés másokhoz. Természetesen elsősorban a közeli családtagjainkra és a szerelmünkre gondolunk ebben a viszonylatban, de baráti, közösségi és munkatársi kapcsolatokban is meg lehet ezt az érzést élni. Ez jó hír azoknak, akik valamilyen oknál fogva - választott életformaként vagy kényszerűségből - egyedül élnek.

4. Meaning (értelmes élet)

Ez az én mániám (a coaching alkalmakon is mindig szóba kerül). Talán a legnehezebb, legátfogóbb tétel mind közül, egy életre szóló keresés, kutatás, öndefiniálás - de a jó értelemben: abban az értelemben, ha tényleg szeretnénk a mindennapi rutinjainkon, kötelességeinken túlmutató dolgokat is felmutatni az életünkben és szeretnénk megtapasztalni azt az érzést, hogy nem csupán azért élünk, hogy pénzt keressünk és abból kifizessük a villanyszámlát. Mi dolgod a világban?

5. Accomplishment (elért eredmény)

A célok elérésekor érzett elégedettség. Ez evidensnek tűnik, pedig nem az. Nehezen tudunk örülni a sikereinknek, bagatellizáljuk, kicsinyítjük és relativizáljuk azokat. A részsikereknek még kevésbé örülünk, elégedetlenséget szül bennünk - az elégedettség érzése helyett. Nagy, látványos, tökéletes sikerekre vágyunk... mindent vagy semmit. Holott a reálisan kitűzött részcélok és az egyes lépcsőfokoknál elért sikerek elismerése, megünneplése nagyon fontos tapasztalata lehet a saját jóllét-érzésünknek.

A PERMA-modell arra hívja fel a figyelmet, hogy mind az 5 tényező egyaránt fontos és együttesen járul hozzá a saját sikeresség-érzésünkhöz. Azt is érdemes tudni, hogy ez egy dinamikusan változó együttállás, egy pillanatnyi, színes-vegyes összkép az adott időszakunkban. Soha nem állandó súllyal esik latba egyik vagy a másik tényező, egyik életszakaszunkban éppen az egyik domináns, a másikban egy másik. Mindenesetre ha valamelyik az 5 közül feltűnően megcsappan, elhanyagolódik, hiányt szenvedünk benne a többihez képest, akkor érdemes figyelmet fordítani rá és erősíteni azt a területet, mert ha tartósan így marad, akkor mi is hiányt szenvedünk majd a hiányától.

blanket-224367_1920.jpg

Csekkold le a pillanatnyi állást!

Itt egy rövid ellenőrző-kérdéssor, hogy lecsekkoljuk, hogyan állunk éppen most a PERMA-modell 5 fontos sikertényezőjével:

1. Positive emotions (pozitív érzelmek)

- Milyen gyakran érzed magad vidámnak, jókedvűnek, derűsnek?

- Milyen gyakran érzed magad büszkének?

- Milyen gyakran érzed magad energikusnak, tettrekésznek?

 

2. Engagement (elmélyülés)

- Előfordul olyan tevékenység a mindennapjaidban, amibe teljesen bele tudsz feledkezni?

- Milyen gyakran kelti fel valami az érdeklődésedet annyira, hogy el is kezdesz foglalkozni vele?

- Van-e úgy, hogy egy tevékenységet akkor is csinálsz, ha nem származik semmi hasznod belőle, csupán az, hogy szereted csinálni?

 

3. Relationships (kapcsolatok)

- Úgy érzed, hogy a kapcsolataid támogatóak és valódi figyelmet kapsz?

- Aktívan hozzájárulsz te magad mások boldogságához és jóllétéhez?

- Vannak emberek, akikkel kölcsönösen fontosak vagytok egymásnak?

 

4. Meaning (értelmes élet)

- Úgy érzed, hogy a munkád értékes és érdemleges?

- Meg tudod élni azt az érzést, hogy az életednek célja van?

- Közvetlenül téged nem érintő célokért: másoknak, másokért, globális célokért is képes vagy aktívan tenni?

 

5. Accomplishment (elért eredmény)

- Befejezed a számodra fontos dolgokat, amiket elkezdtél?

- A legtöbb napon úgy érzed, hogy elértél valamit?

- Az elmúlt két hétben éreztél-e elégedettséget amiatt, hogy valami nehezet és kihívót sikerült megoldanod, teljesítened?

house-2423313_1920.jpg

Nos, hogy áll a saját PERMA-mérleged?

A jó hír az, hogy ezek mindegyike fejleszthető, javítható, építhető, kibontakoztatható. Szőhető-fonható-alakítható a sikerrel kapcsolatos saját életképünk, tapasztalat-bázisunk, belső értelmezési mezőnk!

Némi önismeret, elhatározás és magunkba vetett hit szükséges hozzá, hogy elhiggyük: nekünk is jár a siker érzésének megtapasztalása.  Akkor is, ha nincs részvényünk a tőzsdén, nincs doktori cím a nevünk előtt, egyetlen igazgatótanácsnak sem vagyunk a tagjai és az éves bevételünk sem éri el a többszáz milliót. Ugyanis akár van ilyen címünk-rangunk-vagyonunk, akár nincs: egyik sem jogosít fel jobban a sikeresség belső, valódi érzésére, mert ugyanakkora eséllyel indulunk a jóllét-boldogság megtapasztalásán keresztül érzett sikerességért. Mert arra senki más, csakis mi jogosítjuk fel magunkat a fenti 5 tényező aktív, együttes megtapasztalásával. Meg az a graffiti-okosmondás jut még eszembe erről, hogy

a siker egy lépcső, nem egy ajtó.

Nem benyitni, hanem lépcsőzni kell. Lépcsőzni jó. Megtapasztalod a saját erődet. És energizál. :-)

Ur Anita, coach

felhasznált forrás: Success - The Psychology of Achievement (Dorling Kindersley Limited, 2017); magyar fordításban: Siker - A teljesítmény pszichológiája (HVG Kiadó, 2018)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

siker coaching boldogság-projektek boldogságtudomány