2020. jan 01.

3 ingyenesen letölthető tervező 2020-ra

írta: ur.anita
3 ingyenesen letölthető tervező 2020-ra

diary-968603_1280_2.jpg

Szinte mindenkinek, akit ismerek, van igénye valamiféle tervezésre egy új év kezdetekor. Mert alapvető igényünk, hogy lássuk, hogyan tovább; hogy néhány konkrétum kicsúcsosodjon a káoszból; hogy prioritásként fogalmazzunk meg pár dolgot a ránk váró többszáz teendő közül. Most 3 nagyon jó éves tervezőt ajánlok 2020-ra, méghozzá mindegyik ingyenesen letölthető. Sőt, néhány saját tippet is adok a cikk végén!

1. YearCompass

Több éve lehet már letölteni és használni ezt a jól kitalált, alapos, minőségi éves tervezőt. Elég vaskos, ezért 2-3 órát érdemes rászánni a kitöltésére, de ez még pont az az időtartam, amit szívesen tölt az ember fókuszáltan ezekkel a kérdésekkel. Közben egy séta, egy kávézás vagy egy kis szundikálás pedig feldobhatja a délutánunkat, ha a kérdések közben szünetet tartanánk...

A tervező arra biztat, hogy rendezz másokkal közös évtervező alkalmat, amikor ugyan mindenki a saját YearCompass füzetkéjét töltögeti, de mégis együtt vagytok és bármi, amit szeretnél közben vagy a végén megosztani másokkal, így megosztható, megbeszélhető egy közös éves tervezés közben. Szerintem szuper ötlet baráti társaságoknak, csajos-barátnős programnak, családoknak kamasz gyerekekkel, pároknak kettesbenes időtöltésnek, jóban levő munkatársaknak stb. Január első hétvégéje szuper alkalom egy ilyen közös évtervezős összejövetelre! :-)

Előnye még a tervezőnek, hogy ha évről évre ugyanezt a formátumot használod, és elmented/elteszed a kitöltött füzetedet, akkor az visszanézhető és könnyen visszakövethető a változás, fejlődés, a saját utad évről-évre.

2. Szikratervező

Szlafkai Éva blogján, a Szikrán a kreativitás áll a középpontban, így nem véletlen, hogy az éves tervezője is hangsúlyosan a kreativitás felől közelíti meg a személyes évtervezést.

"A szikratervező egy kreatívabb szemszögből közelít a sikereidhez, a kudarcaidhoz, vágyaidhoz, céljaidhoz. Mondjuk úgy, hogy egy jópofa, kreatív önismereti évértékelő. Olyan témák és feladatok várnak rád, amelyek játékossá, érdekessé és izgalmassá teszik a 2019-es év átgondolását és a 2020-as év megtervezését. A tervezőt 6 téma mentén dolgozhatod fel: szemléletmód, motiváció, kreativitás, énidő, tudásvágy, inspiráció. Cikkek, könyvajánlók, coaching kérdések, vagyis elgondolkodtató és kreatív tartalom 12 oldalon (6db A4 lap)."

- írja a letölthető tervezőről a készítője. Külön előnye, hogy ha nem szeretnél több órát tölteni ezzel a témával, ez mindössze kb. egyórás elfoglaltságot jelent.

3. Verses naplóm

Ez a személyes kedvencem idén! Nem egy hagyományos évtervező, annál jóval több, valóban a napló műfajához áll a legközelebb. Bóta Tímea pszichológus Nő a tükörben oldalát régóta követem a Facebookon, pillanatnyi, csodás esztétikumot varázsolnak a kortársverses bejegyzései a mindennapjaimba. Nagyra tartottam ezt a projektjét eddig is, de most megfejelte egy hiánypótló kiadvánnyal a korábbi verses misszióját: egy verses naplóval, amit Szeder Kata alkotótársával közösen készített és ami rendhagyó keveréke a mélyre menő önismereti feladatoknak, a szépirodalom kikapcsolódós és egyben személyiségformáló élvezetének, az érzelmeink-gondolataink naplózásának és a saját évünk végigkövetésének, mert 52+1 verset tartalmaz, amennyi hét lesz 2020-ban összesen. Én biztos használom idén ezt a különleges évkövető verses naplót!

És imádom ezt a verset, ami rögtön a honlap tetején megadja az alaphangot:

A jó vers élőlény, akár az alma,

ha ránézek, csillogva visszanéz,

mást mond az éhesnek s a jóllakottnak

és más a fán, a tálon és a szájban,

végső tartalma vagy formája nincs is,

csak él és éltet. Vajjon mit jelent,

nem tudja és nem kérdi. Egy s ezer

jelentés ott s akkor fakad belőle,

mikor nézik, tapintják, ízlelik.

(Weöres Sándor: Vázlat az új líráról)

 strategise-865006_1280_1.jpg

+ Néhány tipp még, ha ez nem lenne elég:

Ha ezen tervezők egyike sem a tiéd, nem érzed neked valónak, akkor csinálj bármilyen egyéb saját tervezést a 2020-as évre, ami közel áll hozzád. Néhány tipp, amit vagy magam próbáltam már az előző 20 évben :-) vagy másoktól hallottam, hogy így csinálták:

Képes tervezés. A vizuális fókuszú embereknek nagyon testhezálló lehet ez a típusú évtervezés. Csinálj képes moodboard-ot a 2019-es évedből + csinálj egy másikat a vágyott 2020-as évedről. A tábládon szereplő képek lehetnek fotók, de lehetnek saját rajzok, ábrák vagy akár színes magazinokból kivágott képek is. Mert jó móka képes kollázst készíteni! De akár térképet is rajzolhatsz magadnak - az evidens út-metaforát megjelenítve, az új éved választott célkitűzéseit állomásokként feltüntetve benne.

Utazz el valahová - egyedül. És készülj fel erre az évre! Nem muszáj pont szilveszter környékén, lehet, hogy egy későbbi, nyugalmasabb januári hétvége sokkal jobban megfelel erre a célra. Én már csináltam ilyet és isteni volt! Akkor még csak 2 gyerek volt, a kisebbik másfél év körüli és épp ott tartottunk már, hogy el tudtam "szabadulni" 2 éjszakára egyedül egy balaton-parti panzióba, amíg a férjem tartotta otthon a frontot. Nagyon erős belső képeim és élményeim vannak erről az évtervezős énidős hétvégémről, pedig semmi különöset nem csináltam, csak szaunáztam meg sétáltam a befagyott Balaton partján, aztán megint szaunáztam és megint sétáltam... A kettő között pedig ettem (jókat és lassan) és aludtam (sokat). A hazaindulás reggelén 2 órát szántam arra, hogy papírra vessem, mit akarok attól az évtől - annyira flottul, természetesen és letisztultan még soha nem ment az utóbbi időben az évtervezés, mint azon a reggelen, néhány évvel ezelőtt, egy egyedül pihenős, csendes hétvége után.

Beszéld meg valakivel. Valaki egyszer mesélte, hogy évek óta az a szokása, hogy évente egyszer, január 1-jén délután találkozik egy ráérős kávézásra egy másod-unokatestvérével. Akivel egyébként egész évben egyszer sem találkoznak, mert messzire, az ország két végébe sodorta őket az élet. És ugyan nem sok mindent tudnak egymás egész évéről, de ilyenkor őszinte érdeklődéssel ülnek le egymással szemben, egy évben egyszer, rituálé-szerűen: mindenki elmeséli, hogy mi történt vele tavaly és mit tervez az idei évére. Soha olyan jó beszélgetést, mint ezek az évente ismétlődő, újévkezdő dumálások egy alig-ismerőssel! - mondta az illető. Persze ugyanez megtehető szoros családi körben, párkapcsolatban vagy baráti kötelékben is.

Csak egy szó. A legminimalistább verzió. Én az utóbbi években január elején rendre választottam egy-egy szót magamnak egész évre szólóan. A szavak mágikus hatással bírnak és különösen működőképesek, ha te magad választod őket verbális világítótoronyként a mindennapokhoz. Bármikor felidézhető nehéz helyzetekben, nem kell bonyolult tervekre visszaemlékezned, és akár egy szó is képes belül egy picit fordítani a rutinszerű gondolkodási mechanizmusokon, ha fontos neked a választott fogalom és el tudsz köteleződni mellette.

3 a magyar igazság. Nem csak a magyar. :-) Ugyanis érvényes és pofonegyszerű gondolkodási séma a 3-as egység. A hármas strukturálásra és priorizálásra könnyedén, természetesen rááll az agy + 3 egységnyi bármi még éppen jól megjegyezhető és az emlékezetünkbe idézhető. Ezért egyszerű és bárkinek személyre szabható tervezési ötletként azt szoktam javasolni, hogy határozz meg az új évre 3 kiemelt életterületet (munka, sport, baráti kapcsolatok, család, tanulás, hobbi, utazás, alkotás, gyereknevelés... stb.) és mindegyiken tűzz ki 3 fontos célt. Érdemes mindmap-szerűen felfirkantani egy papírra a végeredményt, így ez a 3x3-as célmátrix könnyen kezelhető, bármikor újragondolható és újratervezhető struktúra lesz az év során.

Évtervező coaching. Akár nálam, akár bárki másnál. :-) Csak magadra, a személyes céljaidra fordított, kincset érő énidő! Mert egyedül, otthon, egy üres papír előtt ülve, a tollad szárát rágcsálva minden nehezebb. Nehezebb túljutni egy (gondolkodási/tervezési) elakadáson, nehezebb bizonyos részleteket kirakósként beilleszteni az egészbe... vagy éppen a nagy káoszban és rengeteg fontos(nak vélt) célban, feladatban, kötelezettségben és vágyban rendet vágni és kiemelni azt, ami tényleg fontos és tenni akarsz érte. Ebben tud segíteni a coaching-beszélgetés, évtervező fókusszal!

 

 

 

Szólj hozzá

perspektíva tervezz éves tervezés