2016. dec 05.

Új év - új naptár!

írta: ur.anita
Új év - új naptár!

Választási kisokos, mustra és ajánló papíralapon

organizer-791939_1280_2.jpg

Régimódi vagyok. Mármint úgy általában nem, de egy dologban biztosan: én kézzel (is) vezetek határidőnaplót. A kényszer persze engem is rávitt arra, hogy Google Calendart használjak, hiszen praktikus, másokkal is megosztható-látható, mindenféle eszközről elérhető, így megkerülhetetlen lett a használata számomra is. De nem tudom elképzelni, hogy ne legyen egy olyan hangsúlyozottan szép és esztétikus, legalább egy évre szóló naptáram-tervezőm, amibe jegyzetelek, beírok ezt-azt, lefirkantok listákat: méghozzá kézzel, mert kézzel írni olyan jó! Ezért minden év végén elindulok felfedezőútra (manapság már inkább online), és beszerzem a jövő évi kiszemelt példányt. Most megosztom veletek a felfedező körutam gyöngyszemeit, hátha nektek is segít a választásban!

Először a választás szempontjai (amit neked is érdemes átgondolni, mielőtt lecsapsz egy cuki példányra). Én 3 dolgot veszek figyelembe az ideális jelölt kiválasztásakor.

1. Mire kell nekem?

Ez igazából évről-évre dinamikusan változik. Függ az élethelyzettől (most épp egy rakat gyerek), az aktuális munkától (egyéni megbízások = nem kiszámítható munkarend), a tervezésre-írásra fordított saját időtől (mostanában ez elenyészően kevés), a más tervező-naptárazó eszközökkel való párhuzamos megfeleltetéstől (ideális, ha minél kevesebb az ilyen párhuzamosság: nekem csak egy párhuzamos online naptáram van).

Szóval én alapvetően tervezni-ötletelni-listázni-firkantgatni szeretnék ebbe egész évben, de azért látni szeretném benne a fontos dátumokat, időpontokat, találkozókat, határidőket is. Ez alapján nekem egy olyan hibrid tervező-naptár az ideális, amiben ugyan van hagyományos naptár-rész, de bőven van mellette/előtte/utána hely jegyzetelésre is.

2. Mi az aktuális tervezési-naptárazási rutinom?

Nekem a heti egyszeri tervezési-ellenőrzési rend vált be. Hétvégén szánok időt arra, hogy összeegyeztetem egy hétre biztosan, de ha lehet inkább két hétre előre a Google Calendart (amit a férjemmel megosztunk egymással, így látjuk egymás elfoglaltságait - és nem tervezünk keresztbe egymásnak) és a kézzel írós naptáramat. Az online naptárban csak a dátumokhoz rendelt legfontosabb teendők, címszavak, határidők szerepelnek - semmi cicoma és részletezés. A papíralapú naptáram azonban inkább egy mini tervező-naplóféle: itt is látom ugyan a határidős vagy bizonyos időpontra szóló teendőket, de ezekhez részletezőbb kiegészítéseket is beszúrok (az "apa szülinap" mellett ott van, hogy mit szeretnék venni neki), és apró-cseprő teendőket, bevásárlólistákat, holnap elintézendő csipcsup dolgokat, telefonszámokat, emlékeztetőket is lefirkantok ide. Ezeket a heti egyszeri átnézéskor átbogarászom, és ami esetleg elmaradt volna, azt jövő hétre beírom teendőként, hogy ne felejtődjön el. 

3. Milyen egyéb kritériumnak feleljen még meg?

Nekem fontos, hogy ne legyen se túl kicsi, se túl nagy - mert táskában viszem magammal. Lehessen bele jegyzetelni rendesen, ne csak bolhabetűkkel, de ne kelljen hozzá egy óriási hátizsák, hogy magammal vihessem. Ha vannak a borító belső oldalán zsebek, az nagyon jó, mert oda becsúsztathatok-tárolhatok cetliket, számlákat stb. És számomra fontos szempont, hogy szép és egyedi legyen - hogy szeressem elővenni, szeressek bele írni!

A bőséges felvezető után lássuk a 2017-es jelölteket!

Noteshell

Kezdem azzal, amelyik az idei hű társam volt, tulajdonképpen szerettem, nagyrészt bevált, egyetlen hátránya az volt, hogy túl kicsinek bizonyult (az M-es méret) - idén ezért egy nagyobbat szeretnék. Kicsit koszlott, kicsit megviselt, de sikeresen végignyomtuk együtt a 2016-os évet - amiben a "today is a good day" felirat is inspirált. :-)

20161008_162259.jpg

Előnye: hazai tervezőtől (készítettem vele tavaly interjút is, itt olvashatod), Tramontini Dórától származnak ezek a termékek. Nagyon igényes kidolgozású, különleges a korongos-mágneses zárópántja, egyedi a belső kialakítása is, és vidám színű-mintájú borítókat lehet választani. És nem mellesleg nagyon jó az ára!

Hátránya: A borító textil-részei elpiszkolódnak az év végére, ami így már nem olyan szép látvány. Az M-es méret nekem kicsike volt, kifolyt egy-egy oldalról az írás - de ez az én méret-választási hibám volt, van belőle L-es méret is. Az aktuális kínálatból pedig ez tetszik a legjobban:

noteshell_product_116399_151012093042_200364.jpeg

Filofax

Klasszikus választás lehet a hagyományos gyűrűs naptár. Soha nem volt még filofaxom, talán ezért is szemezek vele évről évre. A belső lapokat külön kell megvenni és te állítod össze, a mappa részét elvileg a következő évben is lehet használni (bár szerintem gyanús, hogy ez is elpiszkolódik egy év után...).

Előnye: a klasszikus formavilág, a bővíthető belső tartalom, a könnyen ki-betehető lapok.

Hátránya: a szebb darabok bőven 10.000 Ft felett kezdődnek (a külön naptárbetéttel együtt). És annyira azért nem egyedi, nehezen találnék nekem igazán tetsző gyári filofaxot...

De ez például egészen csinos kis kalendárium, stílusos, kicsit érdekesebb külső megjelenéssel:

web_filofax_swift_pocket_fekvo_1.jpg

Acro Goal Achiever

Erre most találtam rá, eddig még nem hallottam róla. Egy horvát (de angol nyelvű) tervező naptár, Magyarországon is beszerezhető, ebben a webshopban. Afféle motivációs naptárnak tűnik, amit a leírás is megerősít: "használói egy egyedi azonosítót kapnak naptárukhoz, mellyel facebook profiljukat összeköthetik ACRO profiljukkal. A #goalachiver tagelés instagramon és facebookon is a az ACRO oldalához csatlakozik, így építve a közösséget."

Előnye: érdekesnek tűnik ez a közösségi-tervezős-motiváló szemlélet. A belső kialakítása is egyszerű, de jól átgondolt, klassz szempontokkal és segédletekkel a tervezéshez (kukkants bele a honlapjukon). A külseje remek, színpompás, mégsem csiricsáré. Kifejezetten jó áron kínálják a magyar webshopban.

Hátránya: hááát, nem is tudom: szeretném végiglapozni, mielőtt megrendelem egy webshopból. Nem tudom pl. milyen minőségűek a papírlapok vagy hogy mennyire szétesős (ragasztott vagy fűzött) a kötése, ezen is sok múlik.

crveni-300x400.jpg

 hana-tintor-300x400.jpg

Carpe Diem Kreatív Tervező

Ez tulajdonképpen egy gyűrűs kalendárium scrapbookkal ötvözött változata. Milliónyi kis cuki kiegészítővel, matricákkal, elválasztólapokkal, pótlapokkal stb. Igazi csajos darab, amivel jól el lehet bíbelődni, díszítgetni, ragasztgatni, kalligrafikus betűkkel kanyarítani bele bejegyzéseket. Hmm, nagy sóhaj: bár tetszik az ötlet és a szívem mélyén vonzódom is az ilyen rózsaszín lányszobás, giccsbe hajló csecsebecsékhez, de azt hiszem erre most nem lenne elég időm... akkor meg minek, ha nem használom ki.

Előnye: Igényes, nőies darab, strapabírónak látszik. Nagyon tetszenek a végtelen számú kiegészítők hozzá, ez tényleg egy kreatív tervező lesz, ha időt szánsz rá, és biztos sok kedves, elmélyülős, bütykölős-kézműveskedős pillanatra ösztönöz, nem csak macskakaparással lefirkantott bevásárlólisták írására. Magyar webshopban is kapható: itt.

Hátránya: baromi-baromi drága. Kiegészítőkkel együtt egy kisebb vagyonba kerül. Csak akkor érdemes belevágni, ha tudod, hogy lesz időd pepecselni vele és szívesen csinálsz ilyesmit.

ss-robinsegg_package.jpg

ss-robinsegg_open.jpg

Róth Anikó naptárak

Aki szokott járni kézműves-dizájn vásárokba, az biztosan találkozott már az alkotásaival, összetéveszthetetlen képi- és formavilága van a termékeinek, sok helyen felbukkanó-hozzáférhető bőséges kínálattal. Sokféle méretű és borítójú naptárat kínál 2017-re, lehet belőle válogatni.

Előnye: magyar tervező (én szívesebben támogatok hazai alkotókat, grafikusokat, mint személytelen, nagy nyomdaipari cégeket...). A naptárak színpompásak, vidámak, egyediek, igényesek, szépen kötöttek, az áruk is korrekt.

Hátránya: ezek klasszikus határidőnaplók. Vagyis belül semmi extra. Nem bővíthető, nem személyre szabható darabok.

webshop_agenda2017_nagy_bcl_roma.jpg

thumb_webshop_agenda2017_nagy_beliv5.jpg

 

Erin Condren LifePlanner

Tavaly is nézegettem már, idén újra. Csodálatos kivitel. Igazán nekem való darab lenne, nagyon szeretnék egyszer egy ilyet. Igazi klasszikus a tervezős-kreatív inspirációs naptár kategóriában, egy nagyágyú. Nincs az, amit nem szabhatsz személyre a rendeléskor, a legapróbb részletig sajáttá, számodra praktikussá teheted a borítótól kezdve a beltartalomig. Híressé vált a hármas felépítése: az egyes napok nem hagyományosan vannak beosztva, hanem 3 tömbnyi jelöletlen mezőt kapnak, ezt úgy használod, ahogy te szeretnéd. Ha akarod, akkor délelőtt-délután-este időrendben, de ha neked úgy praktikus, akkor például munka-szabadidő-háztartás tematika szerint vezeted.

Előnye: minden eddig felsorolt dolog. Tényleg remekül megtervezett és kivitelezett naptár, elég tökéletesnek tűnik.

Hátránya: borzasztóan drága (nekünk, itt). Ehhez még hozzájön, hogy a tengerentúlról kell rendelni, más lehetőség nincs, így még az áron és a szállításon felül vámot is kell fizetned. Engem zavarna az a tudat, hogy a fél világot körbeutazza egy csinos kis naptár, csak azért, mert én hű, de vágyom rá. Tudom, amúgy is minden a messzi Kínából jön, de legalább nagy tömegben, konténerekben és nem egy szál magában utazik a repülőn. Szóval azt hiszem, az ökológiai lábnyomom (és a pénztárcám) javára idén is lemondok róla. És lehet, hogy a nagy gyűrűi csak beleakadnának a táskámban mindenbe?! De ez már csak önnyugtatás. :-)

151017422_79bk_1101_wc_floral_1_1_silver.jpg

1896647579_4color.jpg

 

Slow Budapest anti-határidőnapló

Már tavaly is nagyon tetszett a Slow Budapest csapatának kezdeményezése, az anti-határidőnapló. Most amúgy is nagyon izgat a lelassulás, a csend megélése és a minőségi idő, a saját feltöltődős idő megteremtése - ehhez lehet jó támogatás ez a naptár. "A 2017-es évre naplónkban 4 dolgot javasolunk neked, amelyeket a lassítás alappilléreinek tartunk. Úgy gondoljuk, ha már ezekkel foglalkozol, tettél az egyensúlyodért. Nem szeretnénk senkiben táplálni a teljesítménykényszert, ezért naplónkban csak a legfontosabb slow elvekre fókuszálunk. A lassulásodat mindezen felül további levelekkel segítjük a 2017-es év során. Komolyabb szakmai összefoglalókat és inspirációkat, tanácsokat és kihívásokat fogunk neked küldeni."

Előnye: tetszik a koncepció, kedvemre való szemlélet! Egyszerű, de rendkívül stílusos (és humoros!) kivitel, elfogadható ár. És plusz pirospont, hogy újrapapírra nyomtatják.

Hátránya: gyorsan el szokott fogyni, legalábbis tavaly én már lemaradtam róla. És mondjuk, nem tudom mennyire motiváló egy-egy benne szereplő tanács, ötlet, idézet, amikor éppen szétesik az egész napod (és úgy érzed, az egész életed), mert 3 lázas beteg gyerek ugrál a fejeden és baromira nem tudsz koncentrálni magadra meg a lelassulásra. De ez a többi inspirációs naptárra is igaz: van, amikor nagyon betalál-megtalál-belémragad jófajtán egy-egy mondat vagy feladat, máskor meg idegesít az ilyesmi... A megoldás Te magad vagy: tudni kell jókor kinyitni és használni az ilyen naptáradat. :-)

negyzet_honlap_1_9-450x450.png

Te melyiket választanád? Neked van titkos tuti tipped? Bevált határidőnapló-márkád? Gyere, oszd meg velünk az Örömterv facebook oldalán!

------------------------------------------

Tetszett a cikkem? Szeretnél értesülni az összes blogbejegyzésemről a Facebookon? Mivel a Facebook kereskedelmi okokból korlátozza az új bejegyzések megjelenését a hírfolyamodban (vagyis sajnos csak véletlenszerűen, időnként jelennek meg) - egy egyszerű beállítással kiküszöbölheted ezt: az Örömterv oldalán a Tetszik vagy a Követed gomb fölé vidd a kurzorodat és a legördülő menüből válaszd a "Megjelenítés elsőként" beállítást. Így az új bejegyzéseim a hírfolyamod tetején jelennek majd meg, te pedig nem maradsz le róluk. ...És tedd meg ezt más kedvenc oldalaiddal is, így azt kapod majd, amit valóban olvasni-látni szeretnél! :-)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

perspektíva tervezz